Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukritikavo Mato Buzelio pasirinkimą: „Absoliuti katastrofa“

Matas Buzelis jau po penkių mėnesių turėtų išgirsti savo pavardę NBA naujokų biržoje, bet prieš kurį laiką dar aukščiausiai iš visų šių metų talentų vertintas iš Lietuvos kilęs krepšininkas dabar jau vos įsispraudžia į prognozuojamą dešimtuką. Viena iš to priežasčių gali būti ir neteisingas 19-mečio karjeros tęsinio pasirinkimas.

Čikagoje gimęs ir augęs M.Buzelis dar prieš kelerius metus atkreipė į save skautų dėmesį, o išskirtinis jo 208 cm ūgio kūnas ir atletinės galimybės vertė aikčioti.

Buvusio krepšininko ir ilgamečio Lietuvos rinktinės masažuotojo Aido Buzelio sūnus pirmuosiuose 2024 m. NBA naujokų biržos reitinguose buvo įvertintas pirmuoju šaukimu ir pretendavo aplenkti Joną Valančiūną tarp aukščiausiai pašauktų lietuvių – JV savo pavardę prieš 13 metų išgirdo penktas.

Vis dėlto dabar ESPN M.Buzeliui prognozuoja jau tik dešimtą šaukimą, o tokį puolėjo krytį lėmė ne tik kelios traumos, bet ir pasirinkimas, padarytas prieš šį sezoną.

Kiekvienam JAV krepšinio sistemoje užaugusiam krepšininkui privalu po vidurinės mokyklos baigimo dar bent vienerius metus praleisti ne NBA lygoje. Tai – vadinamoji „one and done“ taisyklė.

Daugelis renkasi žaidimą universitete, kai kurie vyksta į kitus žemynus – Europą ar Australiją, bet pastaraisiais metais jaunuoliams atsirado dar vienas pasirinkimas – žaidimas dukterinėje NBA G lygoje sukurtoje „G League Ignite“ komandoje, kuri skirta būtent ant stipriausios pasaulio lygos slenksčio esantiems talentams.

Geriausią reklamą šiai programai praėjusiais metais padarė Scootas Hendersonas, galiausiai pašauktas trečiuoju šaukimu „Portland Trail Blazers“ komandos, tačiau šiais metais „Ignite“ komandos projektas nepateisina lūkesčių.

„Scanpix“ nuotr./Matas Buzelis
„Scanpix“ nuotr./Matas Buzelis

G lygoje ši komanda yra vienintelė iš 31, kuri dar nepatyrė pergalės skonio – pralaimėti visi 12 mačų. Maža to, pralaimėjimus „Ignite“ komanda patiria vidutiniu 14,4 taško skirtumu, o dukart buvo triuškinama daugiau nei 30 taškų.

Tokie slogūs rezultatai lemia ir komandos talentų vertės kritimą. Į tai dėmesį populiarioje „The Mismatch“ tinklalaidėje atkreipė „The Ringer“ tinklalapio ekspertas Kevinas O'Connoras, sudarantis artimiausios naujokų biržos reitingą savo atstovaujamame žiniasklaidos kanale.

„Ignite“ yra absoliuti katastrofa, – kalbėdamas su kolega Chrisu Vernonu sakė K.O'Connoras. – Jų komanda pralaimi visas rungtynes, o talentai, kuriuos daugelis matė savo biržos prognozių dešimtukuose, dabar greičiausiai nebepateks į mano dešimtuką, kurį netrukus sudarysiu. Nežinau, kur įrašyti Hollandą ir Buzelį, nes juos labai sunku vertinti tokioje situacijoje.“

M.Buzelis savo komandoje yra ketvirtas pagal rezultatyvumą. Jis per susitikimą renka po 12,5 taško, atkovojo po 6,5 kamuolio ir atlieka po 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Vida Press nuotr./Matas Buzelis
Vida Press nuotr./Matas Buzelis

K.O'Connoro paminėtas Ronaldas Hollandas, kuriam taip pat buvo prognozuotas šaukimas pirmajame penkete, dabar jau nukrito į 11-ąją vietą ESPN prognozėje. Jis G lygoje pelno po 19,1 taško ir atkovoja po 6,6 kamuolio.

„Kiti žaidėjai G lygoje esantys žaidėjai žaidžia geresnėje aplinkoje, su geresniais komandos draugais ir juos įvertinti gerokai lengviau, jau nekalbant apie koledžuose žaidžiančius krepšininkus, – tęsė K.O'Connoras. – Žymiai lengviau įvertinti ir užsienyje žaidžiančius talentus, kurie rungtyniauja judėjimu be kamuoliu, susižaidimu paremtose sistemose, kuriose vyrauja tęstinumas.“

Jo teigimu, klaikus sezonas gali paskatinti jaunesnius žaidėjus atidžiau įvertinti savo pasirinkimus ir nesirinkti „Ignite“ komandos, kaip tą padarė M.Buzelis.

„Ignite“ turi savo privalumų, žaidėjai ten tobulėja, bet tuo pačiu, matant Hollando ir Buzelio, kurie nepateisina lūkesčių, pavyzdžius, kiti žaidėjai gali atsisakyti galimybių žaisti šioje komandoje. Manau, kad žaisti kitoje G lygos komandoje būtų protingiau negu atstovauti „Ignite“ ekipai“, – sakė „The Ringer“ apžvalgininkas.

Šių metų NBA naujokų birža vyks birželio 27-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius