-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 17

Garsiausi pasaulyje lietuvių kilmės aktoriai: nuo R.Lee iki J.Sudeikio

„Atgal į ateitį“ režisierius Robertas Zemeckis, į Holivudo šlovės alėją patekusi Ruta Lee šiuolaikinių zombių filmų pradininkas George‘as A. Romero ar gražiausiu pasaulio vyru vadintas Jacques Šernas – nors ne visi jie turi ar turėjo Lietuvos pilietybę, visų jų šaknys slypi Lietuvoje.
Jasonas Sudeikis, Ruta Lee, Seanas Pennas
Jasonas Sudeikis, Ruta Lee, Seanas Pennas / Scanpix nuotr., 15min montažas

Portalas 15min kviečia susipažinti su 11 viso pasaulio žiūrovus kerėjusių ir vis dar kerinčių užsienio aktorių ir režisierių, kurių šaknys – Lietuvoje. Ne vienas jų, jau būdamas pasauline žvaigžde, bent trumpam grįžo į Lietuvą, čia ieškodamas savo šaknų.

Taip pat kviečiame skaityti tekstus apie muzikos atlikėjus iš viso pasaulio, kurių šaknys yra Lietuvoje.

10 garsių muzikos atlikėjų iš viso pasaulio, kurių šaknys – Lietuvoje

Dar 10 garsių muzikos atlikėjų iš viso pasaulio, kurių šaknys – Lietuvoje

11. Jasonas Sudeikis

Jasonas Sudeikis – amerikiečių aktorius, pagarsėjęs komiškais vaidmenimis. Jis vaidino komedijose „Kaip atsikratyti boso?“ ir „Sveiki, mes Mileriai“, komedijiniuose serialuose „30 Rock“, „Filadelfijoje visada saulėta“, ne vienerius metus buvo populiaraus JAV humoro šou „Saturday Night Live“ aktorius ir scenaristas. 2021 m. jis laimėjo „Emmy“ apdovanojimą kaip geriausias serialo aktorius už vaidmenį seriale „Ted Lasso“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jasonas Sudeikis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jasonas Sudeikis

Lietuvišką pavardę 1975 m. gimęs J.Sudeikis paveldėjo iš savo senelio iš tėvo pusės, kuris gimė JAV lietuvių šeimoje. Tiesa, senelio neprisimena ne tik pats J.Sudeikis, bet ir jo tėvas Danielis – J.Sudeikio senelis Stenlis Filipas Sudeikis mirė 1948 m., kai sūnui Danieliui tebuvo dveji metai.

„Tėtis mirė, kai man buvo dveji, – viename interviu pasakojo Jasono tėvas Danielis. – Net nežinau, nuo ko mirė, nes mama niekada nenorėjo apie tai kalbėti, o aš gerbiau jos pasirinkimą. Nežinau net savo senelių vardų, todėl negaliu papasakoti, nei kada, nei iš kur Sudeikiai atsirado Amerikoje.“

2019 m. „Tauragės kurjerio“ žurnalistas Alvidas Jancevičius, ieškojęs J.Sudeikio protėvių Lietuvoje, rado, kad jo prosenelis Stanislovas Sudeikis iš Tauragės krašto į JAV emigravo 1893 m. Ten jis sukūrė šeimą su kita JAV lietuve, gimusia Raseiniuose, o 1915 m. gimė Stenlis Filipas – J.Sudeikio senelis.

Tačiau J.Sudeikio senelis buvo alkoholikas, kuris 1948 m. mirė girtas nukritęs nuo bažnyčios laiptų ir persiskėlęs galvą. Galima suprasti, kodėl šeima netroško apie jį kalbėti.

10. Robertas Zemeckis

Robertas Zemeckis – amerikiečių režisierius ir kino prodiuseris. Daugelis ir Lietuvoje puikiai žino jo režisuotą filmų trilogiją „Atgal į ateitį“ ar filmą „Forestas Gampas“, už kurį jis laimėjo „Oskarą“ kaip geriausias režisierius, o pats filmas pripažintas geriausiu metų filmu.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Zemeckis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Zemeckis

R.Zemeckis gimė 1951 m. Čikagoje. Jo tėvas Alfonsas Zemeckis (Alphonse Zemeckis) buvo lietuvių kilmės, o motina kilusi iš Italijos. R.Zemeckio tėvas buvo dailidė, viename interviu režisierius pasakojo, kad jis labai išsigando, kai sūnus užsirašė į filmų mokyklą.

2013 m. R.Zemeckis lankėsi protėvių šalyje ir savo apsilankymu nustebino Vilniuje esančio Žaislų muziejaus darbuotojus, lankėsi ir kitose žymiose šalies vietose. Viešnagė buvo privati, žiniasklaida apie ją sužinojo tik R.Zemeckiui jau palikus Lietuvą.

9. Ruta Lee (Rūta Marija Kilmonis)

Amerikiečių aktorė Ruta Lee išgarsėjo 1954 m. suvaidinusi miuzikle „Septynios nuotakos septyniems broliams“ („Seven Brides for Seven Brothers“). Vėliau per ilgą savo karjerą ji vaidino įvairaus žanro filmuose – komedijuose, vesternuose, dramose, kriminaliniuose ir t. t. Vaidino ir serialuose.

Vida Press nuotr./Ruta Lee (1961 m.)
Vida Press nuotr./Ruta Lee (1961 m.)

Iš viso kine ji atliko daugiau kaip 100 vaidmenų, o televizijoje, įskaitant laidų vedimą, – apie 3000. Jos vardas puikuojasi ir Holivudo šlovės alėjoje.

Ruta Lee gimė 1936 m. imigrantų iš Lietuvos šeimoje Kanadoje. Jos tikrasis vardas yra Rūta Marija Kilmonis. Jos tėvas buvo siuvėjas, motina – namų šeimininkė. Ruta Lee pasižymi artimesniu santykiu su Lietuva negu daugelis šiame straipsnyje minimų aktorių – moka lietuvių kalbą, aktyviai rėmė lietuvių kovą už Nepriklausomybę, ne kartą lankėsi Lietuvoje. 2019 m. jai buvo atkurta Lietuvos pilietybė.

Be to, sovietinės okupacijos metu 1964 m. Nikita Chruščiovas leido R.Lee išskirtinėmis teisėmis atvykti į Lietuvą parsivežti močiutės, o vėliau ją parsivežti į JAV. 1987 m. R.Lee į JAV parsivežė dar vieną giminaitę – 18-metų pusseserę, įgijusi teisę ją globoti.

8. George‘as A. Romero

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius