-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 29

Svajonių dvikova pateisino savo vardą: beprotiškame „Australian Open“ finale Rogeris Federeris parklupdė Rafaelį Nadalį

Septynioliktoji pasaulio raketė Rogeris Federeris jubiliejinį 100-ąjį mačą „Australian Open“ čempionate vainikavo 18-u „Didžiojo kirčio“ titulu. 35-erių metų Šveicarijos tenisininkas, dėl kelio traumos nesportavęs šešis mėnesius, sekmadienį pademonstravo aukščiausio lygio tenisą ir nugalėjo amžinąjį savo varžovą ispaną Rafaelį Nadalį. 105-as „Australian Open“ čempionatas baigėsi R.Federerio triumfu penkiuose setuose – 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.
Rogeris Federeris
Rogeris Federeris / „Scanpix“ nuotr.

Prieš ketvirtojo seto pradžią Rafa buvo atsidūręs rimtame pavojuje. Rodės, kad žaisdamas taip pasyviai ispanas „Australian Open“ finale nieko nepeš, ypač kai R.Federerio atakuojantys smūgiai glostė korto linijas. Gero devintajai pasaulio raketei nežadėjo ir istorija – R.Nadalis dar niekad nebuvo laimėjęs mačo „Didžiojo kirčio“ turnyre, setais atsilikdamas 1:2.

VIDEO: Nuostabus Rogerio Federerio taškas prieš Rafaelį Nadalį

Visgi ketvirtame sete R.Nadalis pradėjo žaisti agresyviau, o R.Federerio smūgiai vis dažniau skriejo į užribius. Prieš lemiamos dalies pradžią 35-erių šveicarui prireikė medicininės pertraukėlės dėl viršutinėje kojos dalyje jaučiamo skausmo.

VIDEO: Pergalingas Rogerio Federerio taškas AO finale

Nežinia, ar tas skausmas galėjo stipriai paveikti šveicaro žaidimą, tačiau šis jau pirmame penkto seto geime pralaimėjo savo padavimus. Bet po to, kai pasinaudojo „break point’o“ galimybe, R.Nadaliui labai sunkiai sekėsi apginti savo padavimus. Ispanas galiausiai palūžo šeštame geime, kai Fedas pasinaudojo šeštu „break point’u“ sete. Netrukus septynioliktoji pasaulio raketė laimėjo dar tris geimus iš eilės ir tapo „Australian Open“ čempionu.

Ypač įspūdingai finale atrodė R.Federerio „backhand’as“. Kamuolį priimdamas anksti, maestro „žudė“ R.Nadalį kaip niekad tiksliais ir galingais smūgiais iš kairės.

100-ąjį mačą Melburne R.Federeriui dar labiau pasaldino tai, jog R.Nadalį „Didžiojo kirčio“ turnyre jis nugalėjo pirmą kartą nuo 2007 metų Vimbldono finalo.

Už pergalę finale R.Federeriui atiteko 2000 ATP reitingo taškų ir 3,7 mln. JAV dolerių. Tai šveicarui padės sugrįžti tarp dešimties geriausių pasaulio tenisininkų.

R.Federeriui tai beprecedentis 18-as „Didžiojo kirčio“ titulas. Daugiau už maestro per visą teniso istoriją nėra iškovojęs nė vienas tenisininkas.

35-erių metų Šveicarijos tenisininkas taip pat tapo pirmu tenisininku istorijoje, tris skirtingus „Didžiojo kirčio“ turnyrus laimėjusiu po penkis kartus.

VIDEO: Rogerį Federerį su 18 „Didžiojo kirčio“ titulu pirma pasveikino žmona Mirka

Tuo tarpu R.Nadalis, kuris savo sąskaitoje turi 14-a „Didžiojo kirčio“ trofėjų, tenkinosi 1200 reitingo taškų ir 1,9 mln. Australijos dolerių. Rafa siekė tapti vos trečiu žaidėju, visus keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus laimėjusiu daugiau nei po kartą.

Dvikovos eiga

Rezultatas: R.Nadalis – R.Federeris 4:6, 6:3, 1:6, 6:3, 3:6

Pirmas setas

1 geimas. R.Nadalis mačą pradėjo laimėtais padavimai. Vienas geras padavimas, trys netikslūs R.Federerio „forehand'ai“ ir ispanas priekyje 1:0.

2 geimas. Abu tenisininkai antrame geime neblizgėjo. Tiesa, Fedas keliskart sėkmingai atakavo iš dešinės, o tai jam leido išlyginti rezultatą – 1:1.

3 geimas. R.Nadalis padarė pirmą dvigubą klaida mače, tačiau rezultatui esant 30:30 ispano „forehand'as“ sėkmingai atsimušė nuo tinklo, o geimą devintoji pasaulio raketė laimėjo geru padavimu į R.Federerio kairę. Rafa priekyje 2:1.

4 geimas. Nuostabiai atakavęs R.Federeris lengvai lygina rezultatą – 2:2.

5 geimas. R.Nadalis antrą kartą mače „sausai“ laimi padavimus. R.Federeris turėjo galimybę laimėti pirmą penkto geimo tašką, tačiau prie tinklo kamuoliuką smūgiavo tiesiai į R.Nadalį ir šis lengvai atliko apvedamąjį smūgį iš dešinės.

6 geimas. R.Federeris pirmą kartą savo padavimus laimėjo „sausai“. Šveicaras pasižymėjo vienu „ace'u“ ir vienu smūgiu be atsako iš dešinės. Finale lygu – 3:3.

7 geimas. Pirmas „brake'as“! R.Nadalis per dažnai apibėginėja smūgį iš dešinės ir dėl to yra nubaustas. Labai arti galinės linijos žaidžiantis R.Federeris pirmauja 4:3 ir stos atlikti padavimų.

8 geimas. Nuostabios R.Federerio atakos priartino jį prie laimėto pirmo seto. Paduodamas šveicaras jau laimėjo vienuolika taškų iš eilės. 5:3.

9 geimas. Nors nepataikė nė vieno pirmo padavimo, Rafa švelnina rezultatą – 4:5. Padavimus, kurie gali užbaigti pirmą setą, atliks R.Federeris.

10 geimas. R.Federeris paduodamas pralaimėjo pirmą tašką, tačiau tuomet pelnė keturis iš eilės ir trinktelėjo pirmo seto durimis – 4:6.

Antras setas

1 geimas. Nors pralaimėjo pirmąjį tašką, Rafa atsigriebė, o antrojo seto pirmą geimą nuskynė „ace'u“ iš antro padavimo.

2 geimas. R.Nadalis antru „break point'u“ pasinaudojo firminiais „forehand'ais“ taikydamas į R.Federerio kairę. Šveicaras nesusidorojo su aukštai šokančiais kamuoliais ir pirmą kartą pralaimėjo savo padavimus. Rafa priekyje 2:0.

3 geimas. R.Federeris turėjo dvi „break point'o“ galimybes, tačiau jomis nepasinaudojo. Rafa priekyje 3:0.

4 geimas. R.Federeris iškrito iš ritmo. Aktyviau žaisti antrame sete pradėjęs R.Nadalis pirmauja 4:0 ir stos atlikti padavimų.

5 geimas. Per trumpi R.Nadalio smūgiai R.Federeriui sukuria progų atakuoti ir šis laimi varžovo padavimus bei švelnina rezultatą – 4:1.

6 geimas. Pirmaudamas 40:00 R.Federeris pralaimėjo du tašus iš eilės, tačiau vis tiek apgynė savo padavimus. Visgi septynioliktoji pasaulio raketė vis dar atsilieka 4:2.

7 geimas. Rafa „sausai“ laimi savo padavimus. Ispaną nuo laimėto seto skiria vos vienas geimas.

8 geimas. R.Federeris užtikrintai laimėjo savo padavimus, tačiau šveicarui dabar reikia atlikti „break'ą“, jei dar nori pakovoti dėl antro seto. R.Nadalis pirmauja 5:3.

9 geimas. R.Nadalis antrąkart iš eilės „sausai“ laimėjo savo padavimus ir išlygino rezultatą setais – 1:1.

Trečias setas

1 geimas. Pirmame geime Rogeris Federeris atliko tris absurdiškas, jam visai nebūdingas klaidas, kamuolį sumušdamas į tinklą. R.Nadalis turėjo du „break point'us“. Visgi į priekį išsiveržė kritiniais momentais gerai sužaidęs R.Federeris. Šveicaras pirmauja 1:0, padavimus atliks Rafa.

2 geimas. Vangiai setą pradėjęs R.Federeris laimi antrą geimą iš eilės ir pirmauja 2:0.

3 geimas. „Sausai“ savo padavimus laimėjęs Šveicarijos tenisininkas trečiame sete pirmauja 3:0.

4 geimas. R.Nadalis išsigelbėjo iš trijų R.Federerio turėtų „break point'ų“ ir sušvelnino atsilikimą trečiame sete – 1:3.

5 geimas. R.Federeris per 1 min. 25 sek. laimėjo savo padavimus ir išsiveržė į priekį 1:4.

6 geimas. R.Federeris antrą kartą laimėjo varžovo padavimus ir trečiame sete jau pirmauja 1:5.

7 geimas. R.Nadalis turėjo dvi „break point'o“ galimybes, tačiau R.Federeris nuostabiomis atakomis jas panaikino ir trečią setą laimėjo triuškinančia persvara – 1:6.

Ketvirtas setas

1 geimas. Nors nelengvai, R.Nadalis ketvirtą setą pradeda laimėdamas savo padavimus – 1:0.

2 geimas. R.Federeris paduodamas varžovui nepalieko jokių vilčių – 1:1.

3 geimas. Geriausias Ispanijos tenisininkas po ilgos pertraukos lengvai laimi savo padavimų seriją. Rafa ketvirtame sete pirmauja 2:1.

4 geimas. Rafa kimba į atlapus! Ketvirtą geimą dviem netiksliais „forehand'ais“ pradėjęs R.Federeris pralaimėjo savo padavimus. 30-metis ispanas pirmauja 3:1 ir atliks padavimus.

5 geimas. R.Federeris pradėjo dažniau šaudyti pro šalį, tačiau R.Nadalis vis tiek negali žaisti pasyviai. Ispanas pirmauja 4:1, tačiau daugiau iniciatyvos priklauso 17-ai pasaulio raketei. Geimą Rafa laimėjo po neįtikėtinai gražaus taško, ištraukdamas „mirtiną“ kamuolį.

6 geimas. R.Federeris šeštame geime susidūrė su vienu Rafos „break point'u“, tačiau jį likvidavo „ace'u“ ir sušvelnino atsilikimą iki 4:2.

7 geimas. R.Nadalis „sausai“ laimėjo savo padavimus. Ispaną nuo laimėto ketvirto seto teskiria vienas geimas – 5:2.

8 geimas. R.Nadaliui setą teks pasiimti savo padavimais. R.Federeris švelnina rezultatą – 5:3.

9 geimas. Mūsų laukia lemiamas setas. R.Nadalis laimėjo savo padavimus ir dar kartą išlygino rezultatą setais – 2:2. Priminsime, kad penktame sete negali būti jokių pratęsimų – tenisininkas setą laimėti turės bent dviejų geimų persvara.

Penktas setas

1 geimas. Po ketvirto seto medicininės pertraukėlės dėl kojos raumens skausmų paprašęs R.Federeris penktą setą pradeda pagal blogiausią scenarijų – pralaimėdamas savo padavimus.

2 geimas. R.Nadalis tris kartus buvo per tašką nuo pralaimėtos padavimų serijos, tačiau nepalūžo. Ispanijos tenisininkas dar niekad nėra laimėjęs mačo „Didžiojo kirčio“ turnyre, setais atsilikdamas 1:2. Dabar tai gali pasikeisti.

3 geimas. R.Federeris nepasiduoda – „sausai laimi“ savo padavimus ir švelnina rezultatą iki 2:1.

4 geimas. Rafa po dar vieno atkaklaus geimo išsiveržė priekin 3:1.

5 geimas. R.Federeris kol kas dar nekelia baltos vėliavos. Gerais padavimais ir atakomis šveicaras švelnina rezultatą – 3:2. Visgi Rafa turi vieno „break'o“ persvarą.

6 geimas. R.Federeris pagaliau pasinaudojo šeštu „break point'u“, kai Rafos smūgis iš kairės nuskriejo už šoninės linijos. Rezultatas penktame sete lygus – 3:3.

7 geimas. R.Federeris „sausai“ laimi savo padavimus ir penktame sete pirmauja 4:3.

8 geimas. R.Federeris darsyk laimi varžovo padavimus ir yra per geimą nuo penkto „Australian Open“ čempionato nugalėtojo titulo.

9 geimas. R.Federeris triumfuoja! 35-erių šveicaras Melburne įveikė R.Nadalį ir iškovojo jau 18-ą „Didžiojo kirčio“ titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius