Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijoje – „Steam“, „Epic Games“ ir kitų didelių įmonių draudimas

Indonezija tapo šalimi, kurioje legaliai žaisti žaidimus yra kiek sudėtinga – nutraukta prieiga prie tiek prie „Steam“, tiek ir prie „Epic Games“ programėlių. Negana to, sąrašas čia nesibaigia, negalėsite atsiskaityti net ir „PayPal“.
„Steam“ nuotrauka.
„Steam“ Indonezijoje naudotis nebegalima. „Steam“nuotrauka.

Indonezijos valdžios institucijos užblokavo priėjimą prie daugybės internetinių platformų. Kaip jau minėta, „Steam“ ir „Epic Games“ šioje šalyje neveikia, o visų blokuotų svetainių sąrašas pakankamai ilgas. Naujienų tarnyba „Reuters“ praneša, kad tokia keista situacija susiklostė dėl to, kad šalis priėmė naują įstatymą. Visi verslo subjektai, kurie pagal Indonezijos supratimą patenką į „privačių elektroninių sistemų tiekėjų“ sąrašą turi registruotis į specialią vyriausybės sukurtą duomenų bazę. Verslui buvo duota laiko tai padaryti iki 2022 metų liepos 27 dienos grąsinant stabdyti jų veikla šalyje. Na, ir Indonezijos valdžia savo pažado laikėsi.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad veslo subjektai patys kalti, kad nesilaikė teisėtų šalies reikalavimų ir teisinės bazės nuostatų. Tačiau situacija yra kiek sudėtingėsnė.

Dar 2020 metais buvo priimtas įstatymas, pavadinimu „MR5“. Šis įstatymas įgalina Indonezijos valstybės institucijas rinkti duomenis apie konkrečius konkrečių programėlių ar platformų naudotojus bei suteikia teisę valstybei nurodyti pašalinti turinį, kuris „trikdo viešąją tvarką“ ar yra laikomas nelegaliu. Jei duodamas „skubus“ nurodymas, turinys turi būti pašalintas per 4 valandas, jei įprastas - per 24 valandas.

Tikriausiai visiškai aišku, kad tokiais įstatymais Indonezija siekia cenzūruoti ir valdyti turinį, atsiduriantį internetinėje erdvėje. Kai kurios tarptautinės organizacijos tokį įstatymą tiesiai šviesiai pavadino ir besikišantį į pamatines žmogaus teises laisvai reikšti savo nuomonę.

Indonezijos blokavimas apima ne tik galimybę naudotis platformomis, bet ir atlikti bet kokius mokėjimus. Daugiausiai buvo paveikti tokie žaidimai kaip „Counter Strike: Global Offensive“ ir „DOTA 2“. Tačiau tokios kompanijos kaip „Netflix“, „Apple“, „Microsoft“, „Google“, „Amazon“, „Tik Tok“ ir „Twitter“ naująjai tvarkai pakluso ir užsiregistravo registre, taigi faktiškai priėmė šalies nuostatas dėl turinio talpinimo.

Kol kas nėra aišku, kaip ši istorija baigsis, nes nei „PayPal“, nei „Epic Games“ ar „Valve“ nekomentavo situacijos. Indonezijos valdžia teigia į viską žiūrinti geranoriškai ir vėl leis šioms kompanijoms laisvai veikti šalyje, kai tik jos paklus įstatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius