Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į automobilių bakus teka ne tik degalai, bet ir oras?

Praėjusią savaitę kai kuriose „Statoil“ degalinėse A98 markės benzino kainai už litrą viršijus simbolinę penkių litų ribą, šalies vairuotojai susizgribo: dabar dar labiau nei bet kada anksčiau verta skaičiuoti kiekvieną degalų gramą ir už jį išleistą centą.
Degalinėje
Degalinėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Teko degalinėje pilti benziną į vokišką metalinį bakelį. Žinau, kad į jį telpa tik šiek tiek daugiau nei 20 litrų. Tačiau kolonėlės skaitiklis parodė, jog įsipyliau 21,5 litro, o bakelis vis tiek nebuvo pilnas. Kaip taip gali būti, juk fiziškai į bakelį negalėčiau įpilti daugiau, nei telpa?“ – portalui Diena.lt abejones dėstė centrinėje Klaipėdos dalyje degalų įsigijęs vairuotojas.

Tokio dalyko paaiškinimas – oras. Oficialiai degalinėms leidžiama iš 10 litrų degalų klientui įpilti 50 g mažiau – t. y., padaryti 0,5 proc. paklaidą. Pilant 100 litrų, paklaida gali sudaryti puslitrį, o kainą tektų sumokėti už visą šimtą.

Kai kuriems klientams kyla abejonių dėl degalinės operatorių darbo – anot Diena.lt apklaustų žmonių, jie teigia su skirtingose degalinėse pirktu kuru nuvažiuojantys nevienodą atstumą.

„Automobilio gamintojas nurodo, kad į mano mašiną telpa 40 litrų degalų. Bet supyliau daugiau nei 40 litrų. Buvo minčių, kad degalinės operatoriai galbūt gudrauja“, – neslėpė viena klaipėdietė.

Tikrinimas – sudėtinga procedūra

Tikrinti degalines, ar jos klientui parduoda tokį kiekį degalų, už kurį pastarasis susimoka, sudėtinga. Degalus parduodančios įmonės atstovams gerokai paprasčiau įrodyti, kad kliento atliktas eksperimentas buvo atliktas netinkamai, negu pastarajam – kad jis buvo apgautas.

O ir pats tikrinimas negali būti atliekamas be perspėjimo – degalinių įranga Metrologijos centro yra tikrinama tik kartą į metus, prieš tai įspėjus operatorius. Kokiais kiekiais parduodami degalai tarp patikrų – nežinia.

„Benzinui leistina paklaida – 0,5 proc., dujoms – 1 proc. Tik keliose degalinėse esame aptikę daugiau nei 1 proc. viršytą paklaidą. Tačiau jei yra skundas, mes tikriname ir be įspėjimo“, – tikino Lietuvos metrologinės inspekcijos viršininkas Algirdas Skripėta. Jis pridūrė, kad dažniausiai paklaida siekia „šaukštus“ – t. y., ji būna ne didesnė nei 0,1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius