-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakaras 2012 – penktoji diena

Siurpsizai ir nuotykiai tęsiasi. Šiek tiek nuslūgo karštis, bet užpuolė lietus! Turėjusios būti išdžiūvusiomis upės staiga „atgijo“.
Orlando Terranova ir Andy Grydeas
Orlando Terranova ir Andy Grydeas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

“Fiambala” kopos, kurių visi bijojo, pasirodė ne tokios baisios, nes greičio ruožas buvo sutrumpintas kone dvigubai. Tačiau nuotykių pakako.

Motociklininkai

Šiame Dakare pamažu formuojasi dviejų lyderių dvikova. Jų greitis tiek didesnis už priešininkų, rodos kiti atkeliavę tiesiog iš kitos lygos.

Depres‘as planavo kaip tik šiame GR atitrūkti, tačiau planus teks atidėti – dėl upių kai kuriose vietose visiškai išplauto kelio teko sutrumpinti šį GR iki vos 185 km. Palyginus su kitais etapais tai lyg sprinto lenktynės.

Cyril‘as laikosi labai paprastos taktikos. Coma startavo pirmas, Depres, pradėjęs lenktynes pora minučių vėliau stengėsi pasivyti savo priešininką važiuodamas jo pėdsakais ir tiek. Jis ispano nesistengia lenkti – tiesiog važiuoja iš paskos. Tačiau šiandien tai vos nekainavo abiems lyderių pozicijas – Coma pasuko ne ten ir kelis km važiavo visai kita kryptim. Laimei, greit atsitokėjo ir lyderiai prarado nedaug.

Pirmas į finišą atvažiavo Coma, bet Depres pasirodė vos keliolika sekundžių po jo. Reiškia, Depres‘as vėl laimėjo ir padidino atotrūkį. Coma‘i greitai reiks daryti stebuklus, kad sugebėtų pavyti prancūzą.

Visi kiti – antra lyga. Šįkart tarp „antrokų“ greičiausias – Joan‘as Port Berreda („Husqvarna“). Atsilikimas (siaubas!) daugiau kaip 12 minučių.

Šiandien nesisekė Frans‘ui Verhoeven‘ui – jo motociklą kamavo techninės problemos. Olandas sugaišo tiek daug laiko, kad kažin, ar sugebės kovoti bent dėl penktos vietos.

Jordi Viladom‘as šiandien švenčia gimtadienį. Šventė beveik pavyko – šešta vieta šiandien ir penkta bendroje įskaitoje.

Lietuvis

Gintautas finišavo tik 114. Bendroje įskaitoje jis – 107. Vakar Igariui teko gelbėti vieną susižeidusį motociklininką. Turbūt šiandien „gerasis samarietis“ išgelbėjo dar ką nors.

Bet kokiu atveju tai nėra lengvas pasivaikščiojimas ir mes laikome kumščius už tautietį.

Keturračiai

Pagaliau broliukai Petronelli‘ai aplenkė savo tautietį Tomą Maffei‘jų. Greičio ruože jie iškovojo pirmas dvi vietas, tuo tarpu Maffei‘jus finišavo trečias. Jis vis dar pirmauja bendroje įskaitoje, bet... vos 35 sekundėmis. Mezgasi itin įdomi trikovė. Tiesa, čia kovoja du prieš vieną.

Ketvirtas – iš darželinukų lygos. Bonetto šiame GR atsiliko beveik pusvalandį, o bendroje įskaitoje atsilieka beveik pusantros valandos...

Automobiliai

Greičio ruožas prasidėjo anekdotu. Teisėjai paskelbė, kad nestartuos Orlando Terranova. Jis vakar finišavo antras.

Grįžus į nakvynės vietą sportininkas taip susipyko su savo šturmanu, kad pastarasis trenkė durimis – pareiškė rytoj niekur nevažiuosiąs. Terranova‘i nieko kito nebeliko, kaip irgi likti bivuake... Och tas pietietiškas temperamentas...

Šiandien – MINI diena. Kol kas ekipoje nesiimta komandinės taktikos, tad kiekvienas kovoja už save. Iš pirmų penkių GR, keturis laimėjo MINI komandos nariai, tačiau visus kartus skirtingi vairuotojai! Nežinau kaip jums, bet man visai malonu, kad laimėjo lenkas!

Krzysztof‘as Holowczyc‘as pakilo į antrą vietą bendroje įskaitoje.

„Šiandien nutarėm spausti kiek įmanoma, su vienintele sąlyga – kad liksim ant kelio“ – po finišo juokavo lenkas.

Deja, šiandien ne „Hummer’ių“ diena. Nors Robby’s Gordon’as šiandien antras, atsilikęs vos minute nuo lyderio, niekaip nesiseka antram amerikietiškam monstrui.

Tiesa, ko gero ne be lenktynininko kaltės. Praėjusio Dakaro nugalėtojas Nasser’as Al Attyiah lekia ant ribos, todėl ir peržengti ją katariečiui „sekasi“ pernelyg dažnai. Du trečdalius ruožo jis tiesiog traiškė varžovus ir pirmavo didele persvara, bet...

Šiandien Nasser‘as tik per stebuklą ir savo greitą reakciją vos “negavo stogo”. O po vieno šuolio negerai pritvirtintas atsarginis ratas nutraukė variklio aušinimo žarną ir išbėgo aušinimo skystis. Likus vos 20 km iki finišo teko stoti, aušinti variklį, taisyti sistemą ir maldauti vandens iš vietinių sirgalių. Sportininkai prarado beveik 20 minučių ir finišavo tik 11-i.

Carlos‘as Souza („Great Wall“) šiandien atrodė sunerimęs – jo Kinijoje pagamintas automobilis po keleto šuolių ėmė ardytis – atšoko kėbulo dalys, bet portugalas nemažino greičio ir finišavo puikioje 7-oje vietoje.

Mūsų kaimynai latviai su elektra varomu automobiliu finišavo 66 ir bendroje įskaitoje pakilo į 95 vietą. Įdomu, kaip atrodytų lietuviai sunkvežimių įskaitoje su lietuviškuoju „Amber“ troleibusu...

Sunkvežimiai

Šiandien iš lyderių nepasisekė olandui Van Vliet‘ui (MAN). Jis dviems valandoms strigo kopose, o po to turėjo problemų su technika. Panašu, kad jam lenktynės baigėsi...

Užtat „Iveco“ komanda po šio GR bendroje įskaitoje užima pirmas tris vietas. Turbūt prancūzai (šio ralio organizatoriai) iš pasitenkinimo trina rankas – pagaliau KAMAZ hegemonija baigėsi. Tikiuosi, jie klysta.

Nors prancūzai iki šių lenktynių darė viską, kad olandai būtų favoritais, rusai pernelyg neatsilieka ir žada atsigriebti dykumoje – laiko dar yra.

Kol kas greičiausias iš rusų – Nikolajevas – yra penktas. Šeštoje vietoje – antras KAMAZ‘as, prie kurio vairo – Artūras Ardavičius.

Rytoj

Rytoj visų sportininkų laukia kelionė iš 50 laipsnių karščio į minusinę temperatūrą, sniegą ir ledą – teks keltis per Andų kalnų viršukalnes, nes sienos perėjimas tarp Argentinos ir Čilės yra beveik 5 km aukštyje.

Organizatoriai pakeliui jau priruošė laikinų nakvynės vietų su maistu ir malkomis, pasišildyti. Bus įdomu...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius