Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gegužės 1-oji – žiedinių lenktynių sezono „Nemuno žiede“ pradžia

Gegužės 1 dieną Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje startuoja automobilių žiedinių lenktynių sezonas. Tačiau ne visi žino, kas iš tikrųjų yra žiedas ir kodėl šios automobilių sporto šakos atstovų nereikėtų vadinti ralistais.
„Mini žiedo“ varžybos „Nemuno žiede“
„Mini žiedo“ varžybos „Nemuno žiede“ / Egidijaus Babelio nuotr.

Taigi kas yra automobilių žiedinės lenktynės  ir ką išvys žiūrovas, atėjęs jų pažiūrėti. 

Žiede, skirtingai nei ralyje, automobiliai startuoja kartu. Jie varžosi tarpusavyje tuo pačiu metu ir toje pačioje trasoje, kurioje, kovodami dėl pozicijų,  prasuka tam tikrą ratų skaičių. Pagrindinė lenktynininko užduotis - aplenkti varžovus ir pačiam nebūti aplenktam, na o tikslas, be abejo, pirmam kirsti finišo liniją. Nuolatinė įtempta kova iki paskutinio trasos metro, azarto kupini lenkimo momentai kaitina kraują ne tik lenktynininkams, bet ir žiūrovams. 

Kas vyks gegužės 1 dieną?

Laisvą nuo darbo pirmąjį gegužės trečiadienį čia vyks automobilių „Mini“ žiedinių lenktynių pirmenybių ir Lietuvos čempionato pirmieji etapai. Dar sunku prognozuoti dalyvių skaičių, bet žinant, jog penktą sezoną vykstančiose „Mini“ žiedinėse lenktynėse visuomet susirenka apie 50 sportininkų ir jų skaičius auga su kiekvienais metais, tad tokio skaičiaus tikrai galima tikėtis ir gegužės pradžioje. 

Kada pradėtos organizuoti automobilių mini žiedinės lenktynės ir kuo jos skiriasi nuo kitų?

Pirmą kartą „Mini“ žiedas vyko 2009 metais, kaip labai mėgėjiškas projektas. Per kelerius metus lygis gerokai išaugo ir ne vienam sportininkui tapo tramplynu į didįjį žiedą. Pirmieji etapai buvo organizuojami Kazlų Rūdos aerodrome, vėliau sportininkai išbandė savo jėgas Kačerginėje, o 2012 metais jau galėjome stabėti kovas ir prestižinių 1000 km lenktynių trasoje Palangoje. 

„Mini“ žiedinių lenktynių dalyviai važiuoja trumpesnes distancijas (iš čia kilęs ir pavadinimas): du kartus po 6 ir 8 ratus. Taip pat turi įveikti vieną „Joker“ ratą – būtent jis įneša nemažai intrigos į lenktynininkų rikiuotę, tad tik retais atvejais galima iš anksto nuspėti, kas pirmas kirs finišo liniją. 

Egidijaus Babelio nuotr./Mini žiedo varžybos Nemuno žiede
Egidijaus Babelio nuotr./„Mini žiedo“ varžybos „Nemuno žiede“

Kaip vyksta žiedinės lenktynės?

Nuo pat ankstyvo ryto vyksta dalyvių registracija, visos būtiniausios techninės procedūros ir  oficialios treniruotės. Toliau seka kvalifikaciniai važiavimai, kurie išaiškina starto pozicijas. Na o šiems pasibaigus prasideda didžiosios lenktynės. Dalyviai, pagal vairuojamų automobilių techninius parametrus, suskirstomi į grupes ir kiekviena jų startuoja po du kartus. Vienos dienos bėgyje vyksta apie dešimtį važiavimų.  

Kaip išaiškinami nugalėtojai?

Kas nugalėjo atskiruose važiavimuose, mato kiekvienas stebintis finišo liniją. Pirmas, pravažiavęs visus privalomus nuvažiuoti ratus, ir  ją kirtęs, be jokios abejonės yra to važiavimo nugalėtojas. Identiškai vyksta ir antrosios lenktynės. Galutinės vietos po abiejų lenktynių finišo nustatomos matematiškai susumavus abiejų važiavimų rezultatus.

Ko reikia norint dalyvauti „Mini“ žiedinėse lenktynėse?

Automobilio ir įgūdžių. Tiesa, su standartiniu automobiliu dalyvauti negalėsite, teks jį paruošti pagal specialius techninius reikalavimus. Kadangi žiedinės lenktynės vyksta važiuojant grupėje ir yra nemaža avarijos tikimybė, tad turi būti sumontuoti saugos lankai. Na o paruošus automobilį, reikia sukaupti pakankamai įgūdžių, kurie įgyjami vieninteliu būdu – ilgomis treniruotėmis trasoje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius