Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionėje aplink Lietuvą motociklininkai nuo valstybės sienos nutolsta vos keliolika metrų

Birželio 15 dieną baigiasi registracija į tradicinę, kasmetinę kelionę aplink Lietuvą „enduro“ tipo motociklais „APL 2015“. Birželio 27-osios rytą startui rinksis įspūdžių ištroškę motociklininkai: 12-ąjį kartą bekelės ir ketvirtąjį – vedini pažinimo tikslų. Kelionė truks septynias dienas ir Lietuvą apjuos palei pat valstybinę sieną.
„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka
„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka

Kas yra APL, kiekvienas kelionės dalyvis atsakytų savaip. O kas yra APL kelionės organizatoriams, kodėl jie imasi šios malonios atsakomybės? Šiais metais susibūrė penkių „enduristų” komanda – „Enduro klubo” senbuviai, vieni iš steigėjų ir kūrėjų Tomas Paura, Dainius Budnikas, nariai Marius Girutis, Sigita Emilė Bausienė ir Aldona Juozaitytė. 

APL organizatoriai
APL dalyviai

Kiekvienas iš organizatorių turi skirtingą motociklo vairavimo bei pažinties su „enduro“ stažą. Vieni motociklą vairuoja nuo vaikystės (daugiau negu 20-30 metų), kiti šią patirtį įvardina kaip aktyvia 15 metų, treti vairuoja mažiau negu 10 metų. 

Tačiau „endure“ patirtis nėra esminis dalykas, čia, vienareikšmiškai, svarbiausia yra draugystė: bendraminčiai, kolegos, komandos nariai. Tai puikiai atspindi ir bene pagrindinė „enduristų” (žinoma – nerašyta) taisyklė – į mišką negali važiuoti vienas. O maža ką – jeigu griūsi, mocą užsiversi ar į pelkę nusėsi – reikės pagalbos. Bene antras svarbiausias dalykas yra ištvermė. Bet šį kartą ne apie tai.

Vienas iš organizatorių, Marius Girutis, pirmąjį APL apvažiavo 2012 metais: „Tai buvo labai smagi patirtis. Pirmas apvažiuotas APL – tai kaip įrodymas sau pačiam, kad taip, tu gali. Kad taip, tu gali ir dar daug daugiau. Ir visa tai – tik smagumas: rytai, „enduro“, vakarai... Ech,  buvo gerai, – šypsosi vyras. – Visas APL yra nesibaigiantis nuotykis. Čia tiek visko būna, kad neužtektų knygos viską aprašyti... Reikia važiuoti ir savo „kailiu“ pamatyti.“

„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka
„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka

„Kadangi ši kelionė yra atostogos, mes, organizatoriai, darome viską, kad tos atostogos būtų kiek įmanoma geresnės. Tam reikia daug darbo, laiko ir pastangų. Turi dirbti darni organizatorių komanda ir siekti, kad APL metu viskas būtų „čiki piki“. Dažnai organizacinė virtuvė lieka nematoma – matomas tik rezultatas. Ir, kaip visada prieš egzaminą, kam nors pritrūkta paskutinės nakties. Bet visa tai – tik detalės.

Aš į viską žiūrėčiau iš kitos pusės: nesvarbu, kiek pastangų  ir laiko įdėjome – visa tai atperka viena APL dalyvio šypsena. Kai jis pravažiuoja APL, prieina ir tyliai sako, „žinai... buvo nerealu! Ačiū tau, žmogau!" Dėl tokių akimirkų verta stengtis.“

„PK design“ nuotr./Dainius Budnikas
„PK design“ nuotr./Dainius Budnikas

Dainius Budnikas, jau 7 kartus apsukęs Lietuvą šioje kelionėje, sako, kad jam motociklas – tai adrenalino, filosofijos šaltinis (kai važiuoji vienas, šalme gali mąstyti, dainuoti ir „pasikalbėti” su savimi): tai gamta, miškas, smėlis ir bekelė, gėris ir atgaiva sielai, galvai, kūnui.

„Mane „enduro“ „užkabino“ kaip natūralus perėjimas iš kalnų dviračių MTB, tik pridėjus variklį. Ir tiko kaip gyvenimo būdas – įveikti pasitaikančias kliūtis. APL „enduristas“ įvardina kaip savęs, motociklo ir komandos išbandymą bei „vyriškas“ atostogas. 

Na, o APL – tai nuostabios, purvinos atostogos, bendraminčių draugų tarpe, draugiškumo, „enduro“ mokykla. Šios kelionės suteikė daug neišdildomų įspūdžių, nuotykių ir „enduro“ patirčių.

APL – tai nuostabios, purvinos atostogos, bendraminčių draugų tarpe, draugiškumo, „enduro“ mokykla

Organizuoti/planuoti APL –  tai tarsi pasidalinti tuo džiaugsmu, kurį esi „pasiėmęs“ iš visų važiuotų kelionių. Naujokams visada yra ko pasimokyti: komandinio draugiškumo, motociklo vairavimo įvairaus grunto sąlygomis, užsigrūdinti psichologiškai ir fiziškai įveikti sunkumus.

Kiekvieną karta stengiuosi APL važiuoti vis kitaip: kaip eilinis komandos narys, kaip vedlys, kaip operatorius, kaip daiktų vežėjas, kaip organizatorius. Šįmet bandysiu vėl kitaip jį apvažiuoti. Leisiuosi į pažintinį APL’ą – pamatyti dar nematytų Lietuvos vietų“, – sako Dainius.

O kaip dėl leidimų važiuoti pasieniu? „Tai yra suderinta, – teigia Dainius, – prie pasienio su Baltarusija ir Rusija, galima maksimaliai priartėti per 13 metrų nuo pasienio patrulio takų, bet neįvažiuoti į juos. Važiuojame, kiek tai leidžia gamta ir pasieniečiai, su kuriais yra suderinamas laikas ir žmonių patekimas į pasienio ruožą.“

„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka
„Enduro“ kelionės „Aplink Lietuvą“ akimirka

O štai Tomas Paura žavėjosi „enduro“ dar tada, kai, turėdamas „sport tourerį“, pavydžiai stebėdavo „enduro“ mėgėjų judėjimą. 

„Mano motociklas išplautas, „užkonservuotas“ ir pastatytas žiemai, o „enduristai“ dar važiuoja per rudenėjantį mišką, važiuoja per balas, keliauja, gerdami į save nuostabią Lietuvos gamtą net pirmoms snaigėms krentant. Jau tada (2002-2003 m.) labai norėjau įsilieti į „enduro“ šeimą. Įsiliejau ir džiaugiuosi iki šiol. Ne tik dėl motociklo teikiamų malonumų, „enduro“ yra puikių žmonių bendruomenė. Žmonių, su kuriais susipažinau, keliavau, sportavau, džiaugiausi ir liūdėjau. 

„PK design“ nuotr./Tomas Paura
Tomas Paura

APL atsiradau 2005-aisiais (tai buvo antrasis APL). Man tai buvo pirmas rimtas bekelės žygis. O visa, kas patiriama pirmą kartą, palieka neišdildomą įspūdį. Važiavau ir tą lemtingąjį kartą, kai žuvo mūsų klubo prezidentas Linas. Organizavau kelis kitus APL Lino garbei. 

APL sukelia daug įvairių emocijų. APL tai savaitė „vyriškų“ atostogų, kur perkrauni save iš naujo, tai patirtis ir motociklo valdymo įgūdžiai. Tai Lietuva.

Organizuoti renginį yra didelis malonumas. Jei nesi užsivertęs kasdieniais darbais ir turi laisvo laiko, kaip kad aš šįmet. O svarbiausias gero, kokybiško ir malonaus organizavimo faktorius yra žmonių komanda. Šįmet aš jaučiu malonumą ir nėra čia ką daugiau pridurti.

Sigita Emilė Bausienė
Sigita Emilė Bausienė

Vyrai kartoja, kad APL – tai „vyriškos atostogos“. Kaip tada su dar dvejomis organizatorėmis, Sigita Emile Bausiene ir Aldona Juozaityte, kurios važiavo ir pažintiniuose, ir abi įveikė bekelės APL? Klausimas turbūt būtų labiau retorinis.

Sigita Emilė Bausienė 2010-aisiais metais išbandė jėgas keliaujant aplink Lietuvą bekele, o 2012 metais prisidėjo prie Pažintinio APL.

„Kelionės organizatoriai nusprendė prie tradicinės kelionės prijungti dar vieną projektą, skirtą turizmo mėgėjams – pažintinį APL. Šios kelionės tikslas – ne važiuoti kuo arčiau sienos, o važiuojant aplink Lietuvą kuo geriau pažinti ją, aplankyti dėmesio vertus gamtos, architektūros, dailės objektus, muziejus. Žinia, kad gyvendami Lietuvoje ne visada ją pažįstame.

Keliaujame po Turkiją, Egiptą, Ispaniją, Prancūziją, stebimės įspūdingais jų statiniais ir gamtos stebuklais ir galvojame, kad šitoje mažoje mūsų Lietuvėlėje nėra ką pamatyti. Ir labai klystame – nors gamta ir architektūra čia kukli, daugelis dvarų smarkiai apleisti, visgi į ką pasižiūrėti turime. Vienur graži bažnyčia, kitur įdomi istorija, netikėtas muziejus ar gamtos pasižaidimai. Ir viskas maža ir jauku – lietuviška…“ 

Mintis apie kelionę, kurios metu būtų galima drąsiai važiuoti su antromis pusėmis, vaikais ar draugais, pažinti savo kraštą ir pamatyti, ką gražaus turime, kilo 2012 m. pavasarį. Maršrutą paruošė a.a. Rimantas Čivilis – buvęs „Lietuvos enduro klubo“ narys ir „prisiekęs keliautojas”. Tada Sigita jam talkino paruošdama „APL keliautojo vadovą“ – knygelę, pasakojančią apie lankytinas vietas. Šiemet APL pažintinį turą rengia Aldona Juozaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius