Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Motociklininkė Aldona Juozaitytė dalyvaus „Mototourism Rally“

Šios merginos nepavadintumėme ekstremaliu žmogumi, kuris trokšta nesvarbu kokių, svarbu tik – kraštutinių išgyvenimų ir adrenalino. Veikiau atvirkščiai. Aldona kryptingai dirba, veikia ir siekia tikslų vienoje - tegul kad ir ekstremalioje - motociklizmo srityje.
Aldona Juozaitytė
Aldona Juozaitytė

Motociklininkė šia tema rašo straipsnius 15min.lt, turi „A“ kategorijos instruktorės kvalifikaciją, aktyviai dalyvauja moto renginiuose bei juos organizuoja. „Stengiuosi tiesiogiai ir netiesiogiai daryti įtaką saugiam eismui mūsų šalyje“, – savo misiją įvardina mergina.

Įdomu, nes skatina mąstyti

„Mototourism Rally“, kurį rengia Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) Mototurizmo komisija, šiais metais vyks jau 5-ą kartą. „Itin džiugu, kad dalyvauti šiame renginyje galima iš bet kurio Lietuvos taško. Užsiregistruoji anksti ryte ir – pirmyn. Po įspūdžių gausios dienos finišuojama Birštone“, – pažymėdama renginio specifiką kalba Aldona.

Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė
Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė

Mototurizmo ralį mergina išskiria kaip pažintinį orientacinį pasivažinėjimą. Čia reikia ne tik „sukti rankeną“, bet ir apgalvoti maršrutą. Kelionės metu ieškomi įdomūs, istorija turtingi Lietuvos objektai, prie kurių reikia nusifotografuoti, kai kur – ir kelias užduotis atlikti. „Džiaugiuosi, kad už viršytą greitį, kurį parodo vedlio navigacija, baudžiama nemaža taškų suma. Dėl to reikia dar labiau planuoti, ką aplankyti laiko ribose. Vėlgi – tai skatina mąstyti, todėl yra įdomu“, – saugaus greičio privalumus įžvelgia motociklininkė.

„Šiais metais „Mototourism Rally“, be abejonės, dalyvausiu ir vėl. Pernai linksmai švilpiau su JAWA ir kelių merginų kompanija ir, nors finiše motociklas užgeso, bet tikslą pasiekiau! O tada baigėsi benzinas“, – nuotykį skardžiai juokdamasi pasakoja Aldona.

Aš tiesiog važiuoju, dalyvauju, domiuosi, stebiu ir analizuoju motociklizmą kaip reiškinį. Kartais dalyvauju taip kaip išeina, tad – kad ir su JAWA

Paklausta, ar vėl lėks su JAWA, Aldona kol kas negali atsakyti: „Prieš pat ralį kartu su Lietuvos „javistais“ keturias dienas keliausime iki Latvijos pajūrio. Tikiuosi, po šios kelionės spėsiu sužiūrėti, sutvarkyti ir vėl paruošti „Jawutę“. Bet jeigu nespėsiu... Dalyvausiu kažkaip kitaip! – optimizmo nestokoja Aldona. Ir priduria: „Beje, komandą jau surinkau – švilpsime vien merginos“.

2014-aisiais A. Juozaitytė buvo apdovanota Metų mototuristės taure, kurią įteikė LMSF. „Ši nominacija man buvo visiškai netikėta, nors dalyvavau ir Mototurizmo Sprinto renginyje, kuris vyksta pavasariais Vilniaus apylinkėse. Aš tiesiog važiuoju, dalyvauju, domiuosi, stebiu ir analizuoju motociklizmą kaip reiškinį. Kartais dalyvauju taip kaip išeina, tad – kad ir su JAWA! “

Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė
Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė

JAWA kuria istoriją

Aldona šiuo metu garaže turi du motociklus – raudoną JAWA 638 ir oranžinį KTM 250EXC-F. „JAWA turbūt visada vadinsiu Brolio, nes tai brolis man ją perdavė. Tiesa, perdavė linksmai: net du metus „ieškojo“ jos dokumentų. Ieškojo net mama pas tetą sodyboje „ant aukšto“ – palėpėje, kurioje niekada nesilankome. Gerai atsimenu vaizdą, kai mamos šukuoseną žavingai puošė voratinkliai“, – JAWA atgimimo istoriją prisimena A. Juozaitytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė
Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė

„Kai jau praradome viltį, kad techninis pasas vis tiek „atsiras“, nuvykome pasigaminti naujo – šį išdavė per porą minučių. Kiek vėliau, per Kalėdas, gavau dovanų: brolis rado senuosius dokumentus vaizdo kameros vartotojo vadove“, – linksmą nuotykį prisimena mergina. „Ypač smagu, kad JAWA kuria savo istoriją: anksčiau buvusi kontrabandinė (išgaubtas bakas, „patobulinti“ duslintuvų koriai), dabar toliau gyvena visu pajėgumu ir kasdieną dovanoja smagių emocijų.“

Pažinti visą Lietuvą neužtektų ir gyvenimo

„Keliauti mūsų šalyje – tai reiškia visada kažką pažinti, pamatyti, atrasti. Arba tiesiog sustoti, pabūti ir būti, jausti bei pasisemti ramybės“, – kalba Aldona.

„Tiesa, itin populiarėja ir žygiai aplink Lietuvą. Štai „Ralis aplink Lietuvą“ (AL) – tai „Lietuvos motociklistų klubo“ (LMK) organizuojama kelionė, šįmet įvykusi 5-ą kartą. Važiuojama pagal pirmojo Lietuvoje, įsteigto 1928 m., motociklininkų klubo sudarytą maršrutą. Kai dar turėjau „Kawasaki ER-5“, dalyvavau ir šioje kelionėje,“ – savo aktyviu dalyvavimu A. Juozaitytė turbūt jau nebestebina motociklininkų bendruomenės.

Vairuoti JAWA pievose, miško keliukais ir švilpti žvyrkeliu nebuvo labai lengva. Na, jos charakteris – ypatingas. Raudonas toks

Pradėjusi nuo „gatvinio“ motociklo, vėliau mergina atrado „enduro“ važiavimo būdą. Netrukus pasiryžo ir Lietuvą kuo arčiau valstybinės sienos apsukti „Lietuvos enduro klubo“ organizuojamoje tradicinėje kelionėje APL, kuri vyksta jau 12 metų. Tada, 2014-aisiais, ji motociklu „Suzuki DR 350” kartu su šaunia komanda sėkmingai įveikė visą bekelės maršrutą. Per septynias dienas kelionės dalyviai susuko 2000 km.

O šįmet Aldona Lietuvą apkeliavo su JAWA. Nuotykių būta daug! „Šiais metais važiavome „pažintinį“ maršrutą, tad bekelės buvo mažiau. Nors vairuoti JAWA pievose, miško keliukais ir švilpti žvyrkeliu nebuvo labai lengva – ir vibracija didelė, ir sankaba kieta, ir spyriodavosi užsivesti – man labai patiko. Na, jos charakteris – ypatingas. Raudonas toks“ – šypsosi motociklininkė.

„Visada džiugu įkvėpti bent dalelę Lietuvos – jos žalumo, kuklumo, gonkelių grožio. Bent dalelę, nes pažinti visą Lietuvą, pamatyti visą jos grožį turbūt neužtektų ir gyvenimo.“

Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė
Asmeninio archyvo nuotr./Aldona Juozaitytė

Prisijaukinti motociklą – tai įvaldyti save

Praeitą žiemą mergina vyko į Vokietiją įsigyti „hard enduro“ tipo motociklą KTM. „Jis – tarsi laukinis žvėriukas, kurį prisijaukinti reikia ne tik žinių, bet ir daug praktikos. Kitaip tariant, reikia įvaldyti save – išmokti pajusti motociklą ir kovoti su savisaugos instinktu. Nors kartais nekantru ir norėtųsi jau dabar mokėti daugiau, juk būtent mokymasis yra vienas prasmingiausių procesų. Tai tarsi kelionė, o ne tikslas“, – svarsto motociklininkė.

Ir nors, kaip pati įvardina, mergina yra naujokė „hard enduro“ pasaulyje, šį pavasarį jau kilo į Karpatų kalnus Ukrainoje. „Enduro sporto komanda „Mediafon-Motoshop“ pakvietė mane tapti komandos nare ir kiek vėliau – važiuoti į kalnus. Nors kilti ir leistis nuo viršūnių reikia turėti pakankamai įgūdžių, pakalbėjusi su komandos kapitonu, ryžtingai priėmiau sprendimą: gerai, važiuoju!“ – Aldona buvo pirmoji mergina lietuvė, motociklu pasiekusi Karpatų viršūnes.

Važiuoti, rašyti, jausti

Suderinti motociklizmą ir rašymą – tai rasti kelią tarp kūrybos ir technikos. Ir tą padaryti Aldonai puikiai pavyksta. „Motociklizmas – tai ne tik technika, čia daug romantikos ir švelnumo, o kūryboje – esti taisyklių ir struktūra. Ne tik gramatikos ar stiliaus, bet esmės: ką nori pasakyti ir kaip tą padarysi. O rašyti apie motociklizmą (ar apie bet kokią kitą sritį), manyčiau, galima tik tada, kai tą dalyką išmanai. Ir jauti.“

A. Juozaitytės tekstuose neretai persipina filosofinė gija su nemenkos erudicijos prieskoniu. Aldona nestokoja savikritikos ir moka priimti argumentuotą kritiką iš šalies. Mergina, be rašymo 15min.lt, pildo ir asmeninį tinklaraštį Motociklininke.lt, kuris jau pasiekė 100 000 peržiūrų ridą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius