Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

300 motociklininkų rekomenduoja: 8 ypatingos vietos, kurias verta pamatyti

Ne tik Vilnius, bet ir jo apylinkės gali nustebinti. Kad tai tiesa, liudija daugiau kaip 300 motociklų vairuotojų, kurie gegužės 14 d.  keliaudami po Vilniaus kraštą kultūriniame renginyje „Mototurizmo sprintas“ aplankė net kelias dešimtis ypatingų kultūros ir paveldo objektų.  Renginio misija skleisti visuomenei idėją Mada keliauti po Lietuvą“.
Jašiūnų Balinskių dvaras
Jašiūnų Balinskių dvaras

„Gaunu klausimą „Tai jau baigėsi Mada keliauti po Lietuvą?“ Atsakau – „Taip, baigėsi motociklo bake degalai“. O dabar atsakymas, mąstantiems ne stereotipais. Mada keliauti po Lietuvą nėra kažkas, ką gali pamiršti, palikti, į kampą paslėpti, kaip pvz., seną daiktą ar išaugtą rūbą. Ir tai nėra vienos dienos akcija. Tai esi tu. Mažo miestelio bažnyčioje. Aukštaitijos ar Dzūkijos kaime. Saulės mūšyje, minint Saulės mūšio 780-metį, (ties dabartiniu Jauniūnų kaimu, Joniškio rajonas). „Mada keliauti po Lietuvą“ yra požiūris ir būtinai rezultate veiksmai. Tai yra tikėjimas, kad Lietuva neprasideda ir nesibaigia Vilniuje ar už šalies teritorijos ribų. Ji gyva širdyje“, – sakė renginio viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Šį kartą atrenkame 8 išskirtinius ir motociklininkų rekomenduojamus objektus, kuriuos būtina aplankyti.

Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus
Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus

1. Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus

Vienintelis Lietuvoje ir trečias Europoje. Muziejus siekia atidaryti tris erdves, jungiančias Lietuvos istoriją, kulinariją ir meną. Muziejaus savininkas Vaclovas Kontrauskas – kolekcionierius, sukaupęs daugiau nei 25 000 įvairių eksponatų: per 3000 meno kūrinių, 2000 kulinarinių knygų, iš kurių 500 buvo išleistos dar prieš antrąjį pasaulinį karą.

Objektą rekomenduoja Kultūros paveldo departamentas.

Adresas: Bokšto g. 9, Vilnius.

2. Jašiūnų Balinskių dvaras

Šiandien dvaras kviečia išpuoselėta aplinka, atveria duris lankytojams dvaro muziejus. Kiekvienas čia gali atrasti savo svajonę, prabėgti poeto Adomo Mickevičiaus žengtais, o gal ir meilės Marilei takais. Šio dvaro pradžia nuo Radvilų, LDK didikų giminės, iškilusios XV a. Radvilos valdė 23 pilis, 426 miestus ir miestelius, 2032 dvarus, 10 053 kaimus. Žymiausia šios giminės atstovė – Barbora Radvilaitė. Jašiūnų dvaras mena 19-ojo amžiaus meno ir mokslo žmonių gyvenimus. Apsilankę sužinosite, kokiais patiekalais mėgavosi šio dvaro inteligentai.

Adresas: Sniadeckių 2, Jašiūnai.

Kalvis Jonas Nariūnas
Kalvis Jonas Nariūnas

3. Kalvis Jonas Nariūnas

Jonas kuria metalo skulptūras, mažąją architektūrą, įstabias interjero detales, įrankius. Lygiai kaip motociklininkai tarkite stebuklingus žodžius “kalviška vinis” ir džiaugsitės savo rankomis iškaltu vinimi.

Adresas: Naujoji Vilnia, Šiaurės Sodu 4-toji gatve 55

4. Plytininkas Gintaras Knieža

LDK plytinę Varėnos rajone pastatęs Gintaras Knieža yra turbūt vienintelis Lietuvoje meistras, plytas gaminantis rankomis pagal Viduramžių technologijas. Atvykę būtinai sudalyvaukite plytos gamyboje ir pasigaminkite „LDK plytą“ su savo pirštų anspaudais.

Adresas: Versekos 26, Krūminiai, Varėnos raj.

5. Čekoniškių verbų ir buities seklyčia

Vilniaus krašto verbos labai skiriasi nuo kitų Lietuvos regionų. Jų tradicijas lėmė gyvenančios tautinės mažumos: lenkai, baltarusiai. Šio krašto verbos gaminamos iš džiovintų augalų, ryškios, spalvingos, įvairiausių dydžių ir formų. Puikus to pavyzdys Čekoniškių kaime (Vilniaus raj.) – verbų ir buities seklyčia. Užsukę namo tikrai negrįšite tuščiomis rankomis. Aišku, jeigu bijote, kad Jūsų vaikai Jus pralenks, tuomet nusiteikite tam iš anksto.

Adresas: Mickevičiaus 200, Čekoniškės.

Dubingių lankytojų centras
Dubingių lankytojų centras

6. Dubingių lankytojų centras

Buvusi medinė Dubingių karčema pastatyta XIX a. ant aukštų mūrinių pamatų; Restauruota ji 1969 m. Paprašykite darbuotojos Lauros Leškevičiūtės pravesti trumpą edukacinė programa „Karčema ir kulinarinis paveldas“. Ją išklausė motociklininkai. Sužinosite – Kokio lietuviško filmo finalinė scena buvo nufilmuota Dubingių karčiamoje? Bei kas yra Kaplūnas, kurį mėgdavo didikai, kunigaikščiai.

Objektas rekomenduotas Kultūros paveldo departamento.

Adresas: Radvilų 1, Dubingiai

7. Maišiagala, Houvalto dvaras

Neseniai restauruotuose klasicistiniuose (1806-1812) dvaro rūmuose įsikūrė ir vietinis amatų centras. Jis pradės savo veiklą tik birželį, bet Mototurizmo sprinto dalyviams ir svečiams atidarė savo duris jau gegužės 14. Apsilankykite meistro drožėjo Julijano Gridziuškos parodoje ir sužinokite,kokie įrankiai reikalingi darant medinį šaukštą?

Adresas: Algirdo 4, Maišiagala.

8. Kanapių meistrė Milda Petkevičienė

Šį kartą drąsiai tarkite raktažodį „Mototurizmo sprintas Kanapės“ ir nustebsite. Plačiau nepasakosime, negadinsime malonumo.

Adresas: Seniūnijos g. 17, Labanoras, kluonyje kieme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius