-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 knygos lietuvių kalba apie motociklus ir išskirtinę baikerių kultūrą

Atėjus tamsiausiam metų laikotarpiui, gaubiant darganai ir vis rečiau motociklu išriedant į gatves ar trasas, miškus, malonu atsiversti gerą knygą. Tiesa, atsiversti – tai nereiškia būtinai perskaityti.
Knygos apie motociklizmą
Knygos apie motociklizmą

Glaustai apžvelgiu lietuvių kalba parašytas arba išverstas knygas į lietuvių kalbą motociklizmo tema. 

Dar prieš 10 metų neturėjome beveik nei vienos grožinės, biografinės, istorinės, publicistinės ar kitokios knygos motociklizmo tema lietuvių kalba. Neskaičiuoju technikos, dažniausiai automobilių, „žinynų“, kuriuose įsisprausdavo skyrius motociklams su iliustracijomis be jokios esmės. Daug chromo ir tiek. 

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

Mąstyti visu pajėgumu

Tačiau pasaulį užpūdus kelių motociklinių filmų bangai pagal realius faktus („Motociklininko dienoraštis“, „The World‘s Fastest Indian“), situacija pagerėjo. Atrodo, pagaliau subrendome matyti (ar net priimti) skirtybes, įvairias pasaulėžiūras ir gyvenimo būdus – knygynuose pasirodė kelios knygos ir lietuvių kalba.

Ir pradžia buvo labai stipri. Pirmoji knyga  išversta į mūsų kalbą – filosofinė esmės paieška. „Dzenas ir motociklo priežiūros menas. Vertybių tyrinėjimas“ (2006 m.) nėra lengvai įveikiama, tačiau verta visų pastangų ir visų metų, kuriuos užtruksite skaitydami. Kitaip tariant – mąstydami visu pajėgumu.

Pirmą kartą išleista 1974 metais, knyga iš karto pateko į geriausiai parduodamų sąrašus, tapo kultine ir pelnė šlovę knygos autoriui, buvusiam retorikos dėstytojui Robertui M.Pirsigui. Dabar ji – JAV literatūros klasika. Stebina ir džiugina tai, kad jos parašymo metais skaitytojus domino abstraktūs, pasaulio surėdymo klausimai.

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

Maištaujančios širdies branda

2008 metais išleista „Motociklininko dienoraštis. Kelionės užrašai" perteikia 1952 m. dviejų jaunuolių iš Buenos Airių kelionę per Lotynų Ameriką. Tiesa, nors kelionės būtent motociklu knygoje – tik 40 puslapių, tikrai verta perskaityti. Tuo metu jauno medicinos studento Ernesto Guevaros galvoje sukosi daugybė minčių, ir – ypač – apie socialinę neteisybę. 

Dienoraštis, atspindintis jo patyrimus, galėtų ir likti tik nuotykio užrašais, tačiau jis įamžina lemtingą asmenybės brandą. Nors tai buvo jaunatviškas siekis pažinti pasaulį, jis tapo prielaida revoliucionieriaus susiformavimui: „Tą akimirką gimė pagrindinis kelionės principas, kuriam niekada nenusižengėme, – tik improvizacija. (...) Klajonės po mūsų „didžiąją Ameriką“ mane pakeitė labiau negu tikėjausi.“ 

Po dešimties metų visas pasaulis sužinojo Ernesto „Che“ Guevaros vardą.

Autorius puikiai audžia pasakojimą: žodžių ir minčių skambesys žavingai perteikia kelionės nuotykius, kunkuliuojančius jausmus ir gilius apmąstymus. 

Tiesa, filmas šią knygą peržengia: ne tik papildo, bet ir sustiprina. Be abejonės, pirma patartina perskaityti knygą, ir tik tada sugerti jos ekranizaciją.

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

Atotrūkis nuo civilizacijos

2013 m. pasirodžiusi knyga  „Ilgas kelias aplink. Vaikantis šešėlius po pasaulį“ buvo sumanyta kaip tokio paties pavadinimo dokumentinio filmo 7 serijų sudedamoji dalis. Nors čia nerasime mintis laužančių klausimų, knyga puikiai papildo užfiksuotus kelionės kadrus vaizdo kameroje. 

Ir jeigu šiuos vyrukus įkvėpė 1979 metų Tedo Simono knyga „Jupiter‘s Travels. Four Years on One Motorcycle“, tai šie vyrai įkvėpė kitus keliautojus. Vienas iš jų – policijos pareigūnas Bruce‘as Smartas, savo epą pavadinęs „TeaPot One“, pasaulį apkeliavo ant sportinio tipo motociklo.

Knyga su malonumu „susiskaito“, kremtant kiekvieną puslapį. Ypač sužavėjo žymių britų aktorių Ewano McGregoro ir Charlie Boormano duetas – jų draugystės saitai bei šeimų ilgesys. Taip pat nudžiugino faktas, kad šie žinomi, populiarūs vyrukai nėra lepšiai. Jie įgyvendino svajonę, pareikalavusią daug fizinių jėgų ir moralinės stiprybės. 

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

„Gerumas – vertingiausia valiuta“

Ką tik pasirodžiusi Leono Logothetiso knyga „Gerumo dienoraštis“  (2015) – šiuo metu knygynų perkamiausių knygų sąraše. Ji taip pat yra kelionės aplink pasaulį liudytoja. Autorių įkvėpė atsitiktinai pamatytas filmas „Motociklininko dienoraštis“ – vyras nusprendė vykti iš Los Andželo aplink pasaulį ir grįžti į Los Andželą senoviniu geltonu motociklu su priekaba. 

Knyga nėra tik dar viena nuotykių fiksavimo išraiška. Vyras, dar prieš kelionę nusprendęs, kad nepriims piniginės pagalbos, už gera „mokėjo“ geru. Taip keliautojas norėjo įkūnyti dosnumo ir dovanojimo prasmes. Kelyje sutikti žmonės rasdavo jam nakvynę, dalindavosi maistu, parūpindavo degalų, o jis atgalios iš viso per kelionę įteikė apie 15 dovanų. Pavyzdžiui, vieno neturtingo vyro vaikams suteikė galimybę lankyti mokyklą – apmokėjo jų mokslus iki kol jiems sueis 18 metų.

„Kažkas manyje neatšaukiamai pasikeitė. Che Guevara man tapo įrodymu, kad mūsų kelionė Žemėje nėra tokia jau beprasmė ir nereikšminga. Tikrai ne“, – rašo L.Logothetis.

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

Baikerių klubo „Hell‘s Angels“  ir Lietuvos baikerizmo istorija

Pasaulinis bestseleris „Pragaro angelas“  lietuvių kalba pasirodė 2008 m. Ši knyga puikiai iliustruoja keturių dešimtmečių kelią, kurį klubo įkūrėjas Ralphas „Sonny“ Bargeris ir klubo nariai „nuriedėjo ant dviejų ratų“. Vadinamoji baikerių biblija – tai be skrupulų pasakojama baikerių tiesa, išversta į 15 kalbų. „Hell‘s Angels“, galima sakyti, įkūnijo „blogiuko“ įvaizdį visame pasaulyje.

Knygos atvirumas – šokiruoja. Pavyzdžiui, joje yra skyrius  apie „moteris, merginas, mergužėles, paukštytes“. Čia aptariama, kad daugelis vyrų gyveno ne su viena moterimi, kokias „spalvas“ (antsiuvus) klubo nariai gaudavo permiegoję su juodaplauke ar sergančia menstruacijomis mergina. Žodžiu, ne visos knygos vertos gulėti lentynose.

Rimo Bružo išleista „Bikerstory.lt. Lietuvos motociklizmo istorija 1918-1940 m.“ (2012) – tai „autentiškų dokumentų rinkinys ir archyvinių fotografijų albumas, laikraščių iškarpos ir straipsniai, amžininkų atsiminimai“. Ši knyga svarbi perskaityti kiekvienam Lietuvos motociklininkui. 

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

„Tobulo vairavimo link“

Šiais metais pasirodžiusi „Motociklininko ABC“ (2015) – tai Vilniuje įsikūrusio „Harley-Davidson“ salono vadovo iniciatyva išversta estų autoriaus Sverre Lasno knyga. Joje aptariami esminiai gatvėmis važiuojantiems motociklininkams rūpintys klausimai: apranga, taisyklingi vairavimo veiksmai, pavojai, tykantys kelyje, užsimenama apie techninius parametrus ir išskiriami kertiniai pirmosios pagalbos veiksmai. Tokios knygos-vadovėlio jau seniai trūko Lietuvoje. 

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

„Svajonei reikia termino“

„Svajonės link. Vienos įkvepiančios kelionės istorija“ (2007 m.) – tai pasakojimas apie trijų draugų kelionę legendomis apipintu „Route 66“ keliu Amerikoje. Knygoje-albume aprašomi kelionės įspūdžiai, kurie iliustruojami gausybe fotografijų. Tuo metu vedęs seminarus „asmeninio efektyvumo temomis“ knygos autorius Darius Čibonis teigia: „Noriu su visais pasidalyti savo įgyvendinta svajone – noriu, kad kuo daugiau žmonių tai įkvėptų svajoti“.

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

„Žaižaruojantis nuotykis“. Tačiau kuo išskirtinis?

Sauliaus Paukščio surašyta „Į Bankoką per 40 dienų“ (2014 m.) – puikus pavyzdys knygos, kuriai šiek tiek pritrūko... Laiko parinkti kokybišką viršelį, sumaketuoti patrauklų dizainą, surišti dėstomas mintis arba perteikti jas ne stereotipiškai, bet įtraukiančiai skaityti. Bet kokia kelionė yra ne tik svarbi jos dalyviams, bet ir gali būti labai įdomi nieko bendra su ja neturintiems skaitytojams. 

Bet pastarajam variantui reikia įdėti daug pastangų ir žinoti, ką norima pasakyti „žiūrovui“, kuris nekeliavo kartu. Pasakyti daugiau ar giliau negu spausdinti kelionių vadovai ar televizijos laidos apie svečias šalis. Žodžiu, ši knyga dar laukia geresnio savęs tęsinio. 

Knyga apie motociklizmą
Knyga apie motociklizmą

Lentynų dulkėse

Garsių Lietuvos keliautojų Mato Šalčiaus ir Antano Poškos kelionės taip pat buvo išleistos spaudos formatu. Tai kelionė Indijos kryptimi – „Svečiuose per 40 tautų“, „Nuo Baltijos iki Bengalijos“ ir kt.

Žinau, kad dienos šviesą regėjo ir kitų autorių knygos „Motociklu per Afriką“ bei „Motociklininkai“, tačiau dar neturėjau progos jų atrasti ir perskaityti. Galbūt, nupūtus dulkes lentynose, sulauksime ir naujų šių knygų leidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius