Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amžinas klausimas – ar reikia rodyti posūkį įvažiuojant į žiedinę sankryžą?

Ginčai tarp eismo dalyvių dažniausiai kyla dėl elgesio situacijose, kurios tiksliai neaprašytos Kelių eismo taisyklėse. Kad ir dėl to, ar reikia rodyti posūkio signalą įvažiuojant į žiedinę sankryžą? Šiuo klausimu 15min.lt konsultavosi su patyrusiais vairavimo instruktoriais.
Žiedinė sankryža
Žiedinė sankryža / Gamintojo nuotr.

VšĮ „Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro“ transporto skyriaus mokytojas Rolandas Balkė pasakojo, kaip važiuodamas Vilniaus mieste ir ne tik pastebi, kad į žiedines sankryžas vairuotojai įvažiuoja chaotiškai rodydami įspėjamuosius signalus.

Įvažiavimo į žiedinę sankryžą KET nereglamentuoja

„Pagal Kelių eismo taisyklių 88 punktą vairuotojas privalo įspėti atitinkamos krypties posūkių šviesos signalais, o jeigu šviesos signalizacijos nėra arba ji sugedusi – ranka prieš pradėdamas važiuoti ir prieš sustodamas, prieš persirikiuodamas, prieš lenkdamas ir baigdamas lenkti, prieš sukdamas į dešinę ar kairę, prieš apsisukdamas. 92 punkte numatyta, kad „Įspėjamieji signalai turi būti pradėti rodyti iš anksto prieš manevrą (stabdymą, susijusį su manevru) ir baigti tuojau pat po manevro (signalizuoti ranka galima baigti prieš pat manevrą). Signalą reikia rodyti taip, kad jis neklaidintų kitų eismo dalyvių“, – KET priminė R.Balkė.

Jis pripažino, kad situacijos, kai eismo dalyviai įvažiuoja į žiedinę sankryžą, KET aiškiai nereglamentuoja. Anot vairavimo instruktoriaus, tokioje eismo situacijoje vairuotojas turi vadovautis bendrais eismo tvarkos principais ir atsižvelgti į sankryžos tipą.

„Žiedinėje sankryžoje eismas vyksta ratu pagal kelio ženklo Nr. 410 „eismas ratu“ paaiškinimą – leidžiama važiuoti tik rodyklių kryptimi, t. y. ratu prieš laikrodžio rodyklę. Įvažiavimo į žiedinę sankryžą negalime vadinti persirikiavimu ar posūkiu į dešinę, tiesiog tęsiamas judėjimas kelio kreive, panašiai kaip važiuojant vingiuotu keliu. Posūkio signalo rodymas į kairę ar į dešinę įvažiuojant į žiedinę sankryža gali klaidinti gretima eismo juosta ar iš galo važiuojančius eismo dalyvius, kurie įjungtą posūkio signalą gali suprasti, kaip ketinimą persirikiuoti į gretimą eismo juostą ar ketinimą išvažiuoti iš žiedinės sankryžos“, – situaciją aiškino R.Balkė.

Keičiant juostas posūkius rodyti būtina

Vairavimo instruktorius reziumavo, kad atsižvelgiant į anksčiau minėtus KET punktus, įvažiuojant į žiedinę sankryžą ir planuojant išvažiuoti pirmame išvažiavime dešinėje, reikia rodyti dešinės pusės posūkio signalą. Jeigu planuojate išvažiuoti kituose išvažiavimuose, posūkio signalo rodyti įvažiuojant į žiedinę sankryžą nereikia. R.Balkė pabrėžė, kad pačiame žiede, keičiant eismo juostas ar išvažiuojant iš žiedo, posūkio signalus yra privaloma rodyti.

Techninių sporto šakų klubo „Ekstremvita“ įkūrėjas Artūras Pakėnas sutiko su kolegos nuomone, tačiau atkreipė dėmesį, kad tai turėtų būti taikoma tik įveikiant standartines žiedines sankryžas.

„Manau, kiek kitaip būtų, jei kalbėtume apie mini žiedus, atsiradusius pas mus visai neseniai – bet čia nesu specialistas. Net ir ekspertai čia ne visada sutaria – todėl posūkio signalą turime rodyti atsižvelgdami į konkrečią žiedinės sankryžos formą ir į tai, ar yra, o jeigu yra, tai koks važiuojamosios dalies ženklinimas. Tais atvejais, kai abejojate, ar reikia parodyti posūkio signalą, geriau jį parodykite“, – komentuoja vairavimo instruktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius