Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

„Geležiniai spąstai“ Šiauliuose: ekspertai pataria, kaip atpažinti automobilį frankenšteiną

Saugaus eismo „Geležiniai spąstai“ ekspozicija Šiauliuose nepaliko abejingų: miesto šventėje „Šiaulių dienos 777“ lankęsi šiauliečiai prie automobilio frankenšteino lyg sutarę klausė – kaip prieš perkant nustatyti, ar siūlomas nenaujas automobilis nėra pagamintas iš gabalų.
Sudaužyto automobilio ekspozicija
Sudaužyto automobilio ekspozicija / Projekto „Geležiniai spąstai“ organizatorių nuotr.
Temos: 1 Šiauliai

„Seniai reikėjo parodyti, kieno kaina lobsta tūkstančiai nesąžiningų prekeivių“, – sakė šiaulietis Povilas. Jis papasakojo istoriją, kaip jo bičiulis, nusipirkęs prabangų poros metų senumo automobilį Radviliškio automobilių turguje, pateko į keblią situaciją. Mat naujam pirkiniui sumanė patobulinti salono lubas, kurias nuėmus paaiškėjo, kad pusė jų vienos, o kita pusė – kitos spalvos. Jas skyrė suvirinimo žymė. „Kaip jam reikėjo tai sužinojus tokį automobilį kažkam parduoti, jei jis sąžiningai  norėjo elgtis ir nemeluot?“, – klausė Povilas.

Daugelis šiauliečių rodė ne tik pirmą susidomėjimą eksponatu, bet buvo jau pasigilinę, skaitę apie projektą interneto žirniasklaidoje bei projekto puslapyje geleziniaispastai.lt. Tokie skubėjo žerti pasiūlymus, jog Lietuvoje turėtų veikti efektyvi duomenų bazė, kurioje galima būtų pasitikrinti, ar vietinis arba iš užsienio atkeliavęs automobilis nebuvo visiškai sudaužytas ir vėliau suremontuotas nepaisant saugos reikalavimų.

Projekto Geležiniai spąstai organizatorių nuotr./Sudaužyto automobilio ekspozicija
Projekto „Geležiniai spąstai“ organizatorių nuotr./Sudaužyto automobilio ekspozicija

Šiauliečiai taip pat kėlė atsuktos automobilių ridos problemą. Su tuo susidūrę žmonės sakė, kad turėtų tai darantys perpardavinėtojai turėtų būti traukiami atsakomybėn.

Tiek Šiauliuose, tiek anksčiau besilankant Panevėžyje „Geležinių spąstų“ komandai buvo užduodamas pagrindinis klausimas: kaip atpažinti ratuotą frankenšteiną? Projektą konsultavę technikos ekspertai konstatavo gana liūdną faktą: paslėpti automobilio kėbulo remonto pėdsakus kur kas paprasčiau nei norėtų perkantys nenaujas mašinas žmonės. Nepaisant to, patariama atlikti bent keletą veiksmų, galinčių sumažinti riziką ar apsaugoti nuo būsimų problemų.

Elspertų patarimai, kaip nenusipirkti automobilio frankenšteino:

  1. Universalus patarimas – susiruošę pirkti nenaują automobilį ir radę dėmesį patraukusį pretendentą, jį apžiūrėkite drauge su daugiau patirties šioje srityje turinčiu ekspertu arba užsukite į nepriklausomą autoservisą.
  2. Sveikas kėbulas lemia kur kas daugiau nei gerą estetinę išvaizdą. Nuo pagrindinių konstrukcijų būklės priklauso, kaip ilgai ir patikimai automobilis tarnaus. Apžiūrėti „geležį“ geriausiai giedrą, saulėtą dieną – tada matosi dažų nelygumai ir spalvos skirtumai po variklio gaubtu ir ant kėbulo. Pasistenkite pažvelgti į remontuoto paviršiaus vidinę pusę. Blogai išlygintas ar net nelygintas metalas, negruntuotas paviršius rodo, kad remontas padarytas ruošiant automobilį pardavimui, bet ne ilgalaikei eksploatacijai.
  3. Atpažinti storu glaisto ir dažų kiekiu po remonto „praturtėjusį“ automobilį galima bandyti naudojant į skudurėlį suvyniotą magnetą – prie tokių paviršių jis nelips. Atidžiai apžiūrėkite lipdukus bei papuošalus, kuriais bandyta patobulinti mašinos išvaizdą: gali būti, kad taip ankstesnis šeimininkas mėgino slėpti defektus.
  4. Rūdžių pėdsakai ant kėbulo dažnai rodo bendrą blogą automobilio būklę. Daugeliu atvejų kai korozijos židiniai tampa matomi plika akimi, reiškia kad uždaros ertmės yra stipriai pažeistos. Būtina atidžiai apžiūrėti sparnų apatinę dalį, vietas, kur tvirtinami purvasaugiai, kur paviršius uždengtas plastikinėmis detalėmis, slenksčius. Prieš parduodant neretai tos vietos padengiamos stora rauplėtu medžiaga, kuria skardos saugomos nuo akmenukų, bet dažniausiai tai tėra bandymas užmaskuoti surūdijusio metalo liekanas.
  5. Reikia pažiūrėti, kaip užsidaro durys, bagažinės ir variklio antvožai, ar lygiagrečios, vienodo pločio jų skyrimo linijos.
  6. Svarbus ženklas, kad automobilio sveikata nėra gera – netolygiai nudilusios padangos. Žinoma, tai gali lemti tiesiog blogas ratų suvedimas. Todėl esant galimybei pabandykite specialiu stendu reikia patikrinti automobilio ašių lygiagretumą ir pakabos geometriją. Jei pakabos parametrų nepavyksta sureguliuoti – toks automobilis bevertis, nes jį nupirkęs žmogus daug lėšų išleis nuolatiniam remontui.
  7. Pabūkite detektyvais ir apžiūrėkite kiek įmanoma daugiau įvairių detalių, ant kurių įspausta pagaminimo data. Skaičiukų mišrainė gali liudyti, kad mašina buvo perrinkinėjama po avarijos ar skendimo.

Projektas „Geležinia spąstai“ trunka jau tris mėnesius, o šiuo metu jo eksponatas – iš gabalų suvirintas ir Vokietijos bandymų stotyje ADAC sudaužytas automobilis, – keliauja po didžiuosius Lietuvos miestus. Eksponato kelionės grafiką galima rasti svetainėje geleziniaispastai.lt.

Projekto Geležiniai spąstai organizatorių nuotr./Sudaužyto automobilio ekspozicija
Projekto „Geležiniai spąstai“ organizatorių nuotr./Sudaužyto automobilio ekspozicija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius