Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 29 /16:17

Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio minėjimas: į Kauno gatves išdardėjo praeitis

Šeštadienį Kaune surengtas „Istorinės technikos sąskrydžiui 40“ renginys, skirtas paminėti pirmą kartą Lietuvos istorijoje 1976 metais vykusį istorinės technikos sąskrydį. Jame puikavosi ir iš JAV Mičigano muziejaus atkeliavęs 1922-ųjų metų „Dodge Brothers“ ir prabangusis Bartkevičių šeimos turtas 1935-jų metų gamybos „Mercedes-Benz 290“.
Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune
Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune / Beno Dragūno nuotr.

Vėjuotą bei lietingą 1976 metų spalio 31 dieną į pirmą kartą Lietuvoje, Kauno mieste, organizuojamą istorinės technikos sąskrydį rinkosi dalyviai iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių.

Ištrauka iš 1976 metų žurnalo „Švyturys“ Nr.24 straipsnio „Sena Dodžė nori važiuoti“: „Šį rudenį gražiai pažymėjome Autotransporto darbuotojų dieną. Ta proga į Kauną, į automobilizmo veteranų sąskrydį, kurį surengė LTSR Automėgėjų draugijos Kauno miesto taryba ir Senovinių automobilių klubas, šimtus tūkstančių kilometrų nuriedėjusiais „zisais“, „pakardais“, „opeliais“ ir „horchais“, „mercedesais“ ir „hilmanais“ suvažiavo daugybė svečių iš Rygos, Vilniaus, Panevėžio, Alytaus. Tarp jų buvo ir senas senas automobilis, vardu „Dodžė“ („Dodge Brothers“), kuris labai nori važiuoti...“

Gerbdami tėvų bei senelių istorinės technikos puoselėjimo darbus, jų atminimui Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“ ir surengė šį paradą-parodą. Vyko aklo bei figūrinio važiavimo rungtys.​

Beno Dragūno nuotr./Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune
Beno Dragūno nuotr./Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune

Prasukę S.Dariaus ir S.Girėno g., Veiverių g., K.Mindaugo pr., Birštono g., Savanorių pr., Taikos pr., Kovo 11-osios g., autentiški praėjusio amžiaus automobiliai apsistojo Baršausko g. veikiančio prekybos centro aikštelėje.

16.10 val. Parodoje sulaukta 27 dalyvių iš Vilniaus, Kauno, Šeduvos, Šakių, Radviliškio ir kt. miestų. Prabangiausias eksponatas – daugiau nei 100 tūkst. eurų įkainotas 1935 m. pagamintas „Mercedes-Benz 290“.

„Šis automobilis priklausė rektoriaus Baršausko vairuotojui kauniečiui Juliui Bartkevičiui. Vėliau jį leista išsipirkti. Turtą paveldėjo Juliaus sūnus Stanislovas. Tai – gyvenimo automobilis, keliaujantis iš kartos į kartą. Dalyvauja jis įvairiose parodose užsienyje.

Beno Dragūno nuotr./Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune
Beno Dragūno nuotr./Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune

Kaip pasakojo pats savininkas Stanislovas, tarybiniais laikais tai buvo paprasčiausia darbinė mašina. Su šiuo mersu veždavo bulves, lentas šeimos namo statybai Žaliakalnyje. O dabar tai – brangus turtas“, – eksponatą pristatė „Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis.

Pačio jo nuosavybėje – seniausias eksponatas. Tai 1922-ais metais pagamintas ir iš Mičigano muziejaus JAV į Lietuvą 2010 m. atkeliavęs „Dodge Brothers“ automobiliukas.

„Pirmajame sąskrydyje prieš 40 metų dalyvavo identiškas toks „Dodge“. Tuomet jis buvo pripažintas taip pat seniausiu sąskrydžio eksponatu – pagamintas 1918 m. Tęsdami tradicijas ir įsigijome šį. Kiek kainavo? Apie 100 tūkst. eurų“, – patikino R.Kardelis.

Beno Dragūno nuotr./Pirmojo istorinės technikos sąskrydžio keturiasdešimtmečio minėjimas Kaune
Beno Dragūno nuotr./Ramūnas Kardelis prie savojo „Dodge Brothers“

Jis apgailestauja, kad 1974 m. įkurtas senovinių automobilių savininkus vienijantis klubas „Rieduva“ 1991 m. buvo panaikintas. Iki 2005 m., kuomet įsikūrė „Retromobile“, niekas nepuoselėjo tradicijų, todėl daug eksponatų buvo prarasta.

„Daug iškeliavo iš Lietuvos. Per neišmanymą, nesupratimą. Šį laikotarpį mes vadiname prarastuoju bei juoduoju“, – patikino „Retromobile“ prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius