-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš 45 metus loterijoje laimėtas motociklas dar nėra ragavęs benzino skonio

Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“ tęsia senovinės technikos pristatymo visuomenei tradiciją. Prieš mėnesį pristatę istorinį automobilį „DeLorean“ šį kartą kolekcininkai parodė prieš 45 metus pagamintą visiškai naują motociklą.
Temos: 1 Motociklas

Motociklas „Iž Jupiter 2“ į kolekcininko Vaido Vekerioto rankas papuolė prieš dešimtmetį. Dalyvaudamas automobilių parodoje vyras sulaukė pasiūlymo apžiūrėti 1970 metais pagamintą motociklą „Iž“.

Tuometis jo savininkas teigė, kad motociklas yra visiškai naujas ir dar įpakuotas medinėje dėžėje.

„Buvau tikrai nustebęs, kai pamačiau, kad jis dar gamybinėje pakuotėje. Motociklas buvo tik apdulkėjęs, spidometras rodė vos tris kilometrus“, – prisipažino V.Vekeriotas.

Paaiškėjo, kad 1968 metais „Ižas“ buvo laimėtas loterijoje. Tais laikais buvo didžiulės biurokratinės kliūtys. Laimėtojas turėjo važiuoti į Maskvą, siųsti registruotu laišku loterijos bilietą, vėliau laukti, kol gamykla pagamins motociklą. Ir tik 1970 metais, vasario 2 dieną motociklas traukiniu kaip siunta atkeliavo į Kauną.

„Žmogaus, iš kurio pirkau motociklą, tėvo kaimynas dirbo Tilžėje, čia jis nusipirko du loterijos bilietus. Tų pačių metų gruodį vyko loterija, kurios metu paaiškėjo, kad vienas bilietas yra laimingas. Laimėtojas, pamatęs, kad išlošė motociklą, pasiūlė laimėjimą įsigyti labiau pasiturinčiam kaimynui. Motociklas buvo parduotas už 650 rublių, už tiek, kiek tais laikais jis ir kainavo“, – motociklo atsiradimo istoriją prisiminė kolekcininkas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Motociklas „IŽ“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Motociklas „IŽ“

Pradėjus domėtis, kodėl tas motociklas tiek metų buvo neužvestas, paaiškėjo, kad savininkas turėjo tokį patį motociklą, o sovietiniais laikais turėti du tokius pat motociklus buvo griežtai draudžiama. Todėl savininkas nusprendė motociklą palikti savo vaikams ar anūkams.

2005 metais motociklas už daugiau kaip 2 tūkstančius litų buvo parduotas senovinės technikos kolekcininkui V.Vekeriotui.

„Kartais kyla minčių apie motociklo užkūrimą. Tačiau artimiausiu metu to daryti tikrai neketinu“, – sakė V.Vekeriotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius