Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Regitra“ registravimo į egzaminus sistemoje – landa sukčiams

Užsiregistruoti „Regitros“ vairavimo egzaminui galima internetu: užtenka suvesti savo vardą, pavardę ir asmens kodą bei pasirinkti norimą artimiausią datą. Tačiau paprasta sistema netruko pasinaudoti sukčiai: „Facebook“ tinkle egzistuoja grupės, siūlančios egzaminui užsiregistruoti greičiau. Kaip tai įmanoma?
www.regitra.lt
www.regitra.lt

Į 15min kreipėsi skaitytojas, susidūręs su problema ir netikėtu, bet ne visai legaliu, jos sprendimu. Programišių sukurtos kompiuterinės programos automatiškai rezervuoja daug vietų „Regitros“ registravimosi į egzaminus sistemoje, kurios po to yra parduodamos.

„Kompiuteriniai botai rezervuoja daug artimiausių vietų egzaminui ir paskui tos vietos yra pardavinėjamos. Draugo žiniomis – 20 Eur kainuoja egzamino laikymas 3–4 savaitėmis anksčiau“, – rašė 15min skaitytojas, kurio draugas bandė registruotis į egzaminą tiek oficialiu būdu, tiek kreipęsis į egzamino vietų perpardavinėtojus.

Registravimosi internetu į egzaminus sistema yra maksimaliai supaprastinta ir veikia jau nuo 2004-ųjų: čia tereikia įvesti savo asmens kodą bei vardą su pavarde. Pasak „Regitros“ atstovų, toks principas pasirinktas dėl paprastumo: egzaminams paprastai registruojasi 17–19 metų amžiaus žmonės, kuriems papildoma identifikacija naudojantis el. parašu ar elektronine bankininkyste gali būti neįveikiama.

Įmonės „Regitra“ nuotr./„Regitra“
Įmonės „Regitra“ nuotr./„Regitra“

„Regitrai“ sukčiavimas nėra naujiena: registravimosi į vairavimo egzaminus informacinė sistema visuomet veikė atakuojama vadinamųjų robotų. Apsaugai nuo to buvo naudojama tiek atitinkama standartinė programinė įranga, tiek kitos organizacinės ir techninės priemonės.

„Iššūkių padaugėjo, kuomet žiniatinklyje pasirodė programos, siūlančios pigius apsaugos nuo robotų apėjimo sprendinius“, – sakė Dalius Prevelis, „Regitros“ generalinis direktorius.

Įmonė teigia, kad pasitaikantys nesąžiningi atvejai neviršija kritinės ribos, kuomet kyla realus pavojus pažeisti viešąjį interesą – registravimosi į egzaminus paslaugos kokybei pagal nustatytus rodiklius robotai nėra pakenkę.

Būtent šiuo metu „Regitroje“ kuriama nauja registravimosi sistema, kuri turėtų pažaboti sukčius: joje reikės ne tik nurodyti asmens duomenis, bet ir atlikti papildomą identifikaciją per elektroninę bankininkystę ar naudojantis elektroniniu parašu. Valstybės įmonės direktorius teigia, kad artimiausiu metu bus paliktos dvi galimybės registruotis į egzaminus, o vėliau inicijuojama diskusija su „Facebook“ puslapio gerbėjais dėl registracijos pobūdžio pasirinkimo.

„Aukštesnis saugumas neatsiejamas nuo aptarnavimo sąlygų sugriežtinimo, kas visuomet sukelia pagrįstą sąžiningos daugumos pasipiktinimą“, – komentavo Dalius Prevelis.

„Todėl ruošiamės pakviesti mūsų klientus į diskusiją, kurią alternatyvą pasirinkti – riboti tvarkaraščio vietų peržiūrą konkrečiam asmeniui tam tikru laiko intervalu arba atsilaisvinusias vietas pasiūlyti eilėje laukiantiems klientams nerodant jų tvarkaraštyje,“ – planus atskleidė įmonės generalinis direktorius.

Plačiau apie planuojamą diskusiją įmonė paskelbs pranešime spaudai bei savo interneto svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius