-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų „Naktinių vilkų“ žygį į Berlyną pasiryžusios sustabdyti lenkų ir lietuvių baikerių pajėgos

Vladimirą Putiną adoruojantis Rusijos baikerių klubas „Naktiniai vilkai“ prieš porą savaičių paskelbė, kad gegužės 9-osios proga rengs žygį iš Maskvos į Berlyną. Tokia akcija rusai nori pažymėti Antrojo pasaulinio karo pabaigą. Tačiau šis žygis papiktino Lenkijos motociklų klubų atstovus. Lenkams, kurie užsimojo neleisti rusų baikeriams keliauti per savo šalį, pasiryžę padėti ir lietuviai motociklininkai.
Rusijos baikeriai
Rusijos baikeriai / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Gegužės 9-osios šventės Rusijoje proga motociklų turizmo federacija planuoja keliauti per Baltarusiją, Lenkiją, Slovakiją, Austriją ir Čekiją, iki pat Berlyno, taip pažymėdami pergalingą sovietinės armijos žygį. Jie lankys karo memorialus, sovietinių karių kapus ir Holokausto aukų paminklus.

„Nepolitinis“ žygis

„Ši akcija neturi jokių politinių tikslų“, – tikino vienas jos organizatorių Andrejus Bobrovskis. „Ji skirta akcijos dalyvių patriotinių jausmų ugdymui ir atmintinų vietų lankymui bei pagerbimui“, – aiškino baikeris, pridurdamas, kad iki Berlyno keliaus 30-40 dalyvių, kurie jau turi vizas arba laukia galutinio jų patvirtinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas su baikeriais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas su baikeriais

Nepaisant A.Bobrovskio žodžių, Lenkijoje jau kilo nemažas pasipriešinimas šiai akcijai. Šios šalies baikerių klubai planuoja rengti blokadas ir neleisti rusų motociklininkams pasiekti Berlyno. 

Tūkstančiai lenkų jau pasirašė peticiją, kurioje reikalaujama šiems Rusijos baikeriams uždrausti kirsti ES sieną bei trukdyti jiems keliauti per Lenkiją.

„Pagrindinė mūsų pasipriešinimo priežastis – Rusijos agresija Ukrainoje“, – sakė vienas iš peticijos rengėjų Jarekas Podworskis. „Šie baikeriai buvo vieni iš pirmųjų, aplankiusių aneksuotą Krymą bei aršiai pasisakiusių už jo prijungimą prie Rusijos teritorijos. Jie taip pat turi narių Donbase ir kaunasi su Ukrainos pajėgomis“, – aiškino J.Podworskis.

Rusijos žiniasklaida išties yra patvirtinusi informaciją, kad 2014 metų lapkritį „Nakties vilkų“ narys Sergejus Koptevas žuvo mūšiuose prie Luhansko, kolaborantų gretose. 2011 metais su „Nakties vilkų“ gauja motociklu vėžinosi ir pats Rusijos prezidentas V.Putinas, išreikšdamas pagarbą šio sambūrio veikėjams.

Lietuvos baikeriai: „Tai – provokacija“

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Laurynas Baltrūnas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Laurynas Baltrūnas

Lietuvos baikerių klubai, palaikantys santykius su baikeriais Lenkijoje, taip pat nepritaria Rusijos klubo žygiui. Vieno žinomiausių baikerių klubų „Vorai MC“ prezidentas Laurynas Baltrūnas-Oblius neslėpė, kad tokiame žygyje įžvelgia tik iš anksto parengtą provokaciją ir Sovietų Sąjungos garbinimą.

„Kaip galima palaikyti priešiškos valstybės mums priešiškai nusiteikusius motociklininkus? Nepalaikome ir nepalaikysime – tai yra iš anksto parengta provokacija ir buvusios Sovietų Sąjungos garbinimas. Aleksandro Zaldostanovo iniciatyva buvo sukurta Rusijos mototurizmo federacija, kurios vadovas taip pat yra „Naktinių vilkų“ klubo narys. Visa ši akcija yra persmelkta sovietine propaganda ir nukreipta prieš kadaise užkariautas valstybes“, – teigė L.Baltrūnas.

Baikeris sakė, kad „Vorai MC“ klubas sutaria su lenkų baikeriais ir, jeigu gautų kvietimą padėti, prisidėtų prie rengiamų blokadų: „Nė vienos valstybės save gerbiantis pilietis negali leisti per savo tėvynę važiuoti okupantų pakalikams. Esame išreiškę lenkų baikeriams savo paramą ir, jeigu gausime kvietimą ją suteikti, važiuosime į pagalbą.“

Jeigu šis važiavimas būtų suplanuotas per Lietuvą, dėtume visas pastangas jam sutrukdyti.

L.Baltrūnas pripažino, kad analogiškam žygiui vykstant Lietuvos keliais, jam taip pat trukdytų ir netgi spėjo tolimesnį tokių įvykių scenarijų.

„Jeigu šis važiavimas būtų suplanuotas per Lietuvą, dėtume visas pastangas jam sutrukdyti.

Tačiau ne visuomet protu suvokiami yra Lietuvos politikų ir teisėsaugininkų veiksmai – užtenka pasižiūrėti, kaip gegužės 9-ąją po Vilnių marširuoja okupantai ir kolonistai pasidabinę sovietinėmis uniformomis su ordinais ir medaliais, kurių didelė dalis buvo įteikta už Lietuvos vyrų žudymus, moterų prievartavimus ir šeimų trėmimus. „Siekdami išvengti konflikto“ policininkai tikriausiai eskortuotų mums priešiškai nusiteikusią grupuotę su įjungtais švyturėliais, o kelius blokuojančius Lietuvos motociklininkus užtampytų po teismus „už nesantaikos kurstymą“, – spėjo Obliaus pravarde geriausiai žinomas baikeris.

Baikeriai yra apolitiški

Lietuvos baikerių klubo „Crazy in the dark MC“ prezidento Valdemaro Zinkevičiaus teigimu, Lenkijoje Rusijos baikerių žygis vertinamas skirtingai.

Mes politikoje nedalyvaujame. Jeigu „Naktiniai vilkai“ nieko nereklamuotų, niekas nebūtų prieš, bet jų idėja mums nepriimtina.

„Dauguma klubų yra priešiškų šiai kelionei, bet yra ir palaikančių“, – sakė V.Zinkevičius, pridūręs, kad keliones palaiko vienas klubas, pastoviai palaikantis santykius su „Naktiniais vilkais“.

Jis pasakojo, kad baikeriai daug keliauja po įvairiausias šalis ir Rusija nėra išimtis. Lenkų baikerių klubai kiekvienais metais keliauja į Katynę – kaimą Smolensko rajone, prie kurio Antrojo pasaulinio karo metais Rusijos NKVD nužudė virš 20 tūkst. lenkų belaisvių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės Maskvoje

V.Zinkevičius teigė, kad jie patys ryšių su „Naktinių vilkų“ klubu nepalaiko ir informaciją gauna iš skirtingų šaltinių. Kai kurie jų teigia, kad gegužės 9-ąją menanti kelionė gali būti atšaukta – neva rusai nenori kelti įtampos. Tačiau tiksli informacija apie kelionę dar nežinoma.

Motociklininkas tvirtino, kad baikeriai į politiką nesikiša ir visi jie turėtų būti apolitiški: „Vienintelė politika – vidinė, klubinė politika. Jeigu žmogus pasakytų, kad važiuoja be jokių tikslų, o prie kokio paminklo pagerbti žuvusiųjų, nebūtų jokio pasipriešinimo. Mes politikoje nedalyvaujame. Šioje vietoje nei mes prieš, nei mes už, bet ta idėja, kurią „Naktiniai vilkai“ iškelia, mums yra nepriimtina. Jeigu jie nieko nereklamuotų, niekas nebūtų prieš.“

Papildymas: straipsnyje jo publikavimo metu panaudota Estijos baikerių klubo „Magnum MC“ asociatyvinė nuotrauka, kuri diskreditavo klubą. Vėliau pagrindinė nuotrauka buvo pakeista baikerių iš Rusijos asociatyvine fotografija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius