Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Šiauliai originaliai žymi pakeles

Sutvarkyti ir suremontuoti Šiaulių regiono keliai ir pakelės puošiami meniniais architektūriniais akcentais. Tačiau kelininkai sako, kad jų paskirtis ne tik meninė, bet ir auklėjamoji.
Šiauliai originaliai žymi pakeles
Šiauliai originaliai žymi pakeles / LRT.lt stop kadras
Temos: 1 Šiauliai

Pirmasis meninis akcentas pakelėje atsirado užbaigus tvarkyti kelią nuo Šiaulių Karaliaučiaus link. Atliekant darbus, buvo iškastas didžiulis riedulys. Jį kaip paminklą nutarta čia ir palikti. Vėliau nuspręsta papuošti ir įrengtas žiedines sankryžas.Jų apipavidalintojas sako moderniomis priemonėmis stengęsis išsaugoti tautinį paveldą.

Kelininkai sako pastebėję, kad prie gyvuliais ar paukščiais papuoštų žiedinių sankryžų privažiavę vairuotojai visada sumažina greitį – pasižiūrėti, o paskui su šypsena veide keliauja toliau.

„Kaip bebūtų, kelias, nors modernus ir naujas, labai greitai pasensta kaip ir visos technologijos. Tai, kas yra šalia kelio, meniško, kultūriško ir dvasingo, sukuria pridėtinę vertę kelio aplinkai. Galų gale, gal tai net yra tradicija įtraukta į UNESCO kaip paveldas, nes Lietuvoje nuo seno pakelės buvo žymimos kryžiais ir stogastulpiais“, – sako dizaineris Darius Linkevičius.

Greta pakelėse išsirikiavusių akmenų pradėtos rengti poilsio aikštelės. Daugiausiai keliaujančių dėmesio sulaukia žiedinės sankryžos, kuriose – besiganančios karvė, paukščiai,kiti meniniai akcentai. Kol kas papuoštos keturios.

„Rekonstruojamas kelio Šiauliai-Palanga dar vienas ruožas. Ten bus dar viena žiedinė sankryža su meniniu akcentu. Nuoširdžiai tikiuosi, kad ir poilsio aikštelėms atsiras vietos ir idėjos ir kažką padarysime gero ir gražaus“, – sako VĮ „Šiaulių regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai Vytautas Mačiulis.

Kelininkai sako pastebėję, kad prie gyvuliais ar paukščiais papuoštų žiedinių sankryžų privažiavę vairuotojai visada sumažina greitį – pasižiūrėti, o paskui su šypsena veide keliauja toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius