-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Halės turgaus prekeiviai prašo privilegijų klientams – nemokamo parkavimo

Apsipirkti į Vilniaus Halės turgavietę pastaraisiais metais traukia ir ieškantieji pigesnių prekių ar maisto produktų, ir tie, kurie nori šio to išskirtinio. Tačiau šios turgavietės prekeiviai tikina, kad jų verslui kenkia tai, kad aplink nėra vietų nemokamai palikti automobilį, ir siūlo išeitį – leisti pirkėjams 1,5 valandos mašinas palikti nemokamai tomis valandomis, kai dirba turgus.
Automobilių stovėjimo vietos prie Halės turgaus
Automobilių stovėjimo vietos prie Halės turgaus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokį prašymą Vilniaus savivaldybės administracijai ir merui Remigijui Šimašiui ketina pasirašyti dauguma prekeivių. Jų vardu kreipimąsi teikia Antanas Ancelis, žuvimi prekiaujančios „Žuvainės“ atstovas.

Nemokamai – nuo 9 iki 17 valandos

Anot Halės turgavietės atstovų, šiuo metu galiojanti tvarka leidžia automobilius statyti Pylimo gatvėje ir greta esančiose aikštelėse nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro tik susimokėjus už stovėjimą.

„Ši tvarka neigiamai atsiliepia turgaus lankytojų srautui. Pirkėjai skundžiasi, kad norint apsipirkti turguje tenka mokėti papildomus pinigus už automobilio stovėjimą ir jie mieliau renkasi prekybos centrus, kur visada randa nemokamą automobilių stovėjimo aikštelę“, – rašoma prašyme.

Prekeiviai įsitikinę, kad Halės turgavietė yra ne tik išskirtinėje miesto vietoje, bet ir išskirtinės architektūros, galinti pasigirti prekių ir paslaugų gausa. Jau nekalbant apie tai, kad apsipirkimas turguje visiškai skiriasi nuo prekybos centro – yra gyvas ir įdomus.

Todėl pasiūlymas miesto savivaldybei yra toks: „Mes siūlome įteisinti galimybę turgavietės lankytojams 1 valandą ir 30 minučių nemokamai pasistatyti automobilį su turgumi besiribojančiose gatvėse ir stovėjimo aikštelėse nuo 9 val. ryto iki 17 val. vakaro. Parkomatuose lankytojai galėtų pasirinkti vienkartinį nemokamą automobilio stovėjimą bei ramiai eiti apsipirkti. Jei lankytojas užtruktų, privalėtų susimokėti už stovėjimą arba pažeidęs tvarką susimokėti baudą.“

Mes siūlome įteisinti galimybę turgavietės lankytojams 1 valandą ir 30 minučių nemokamai pasistatyti automobilį su turgumi besiribojančiose gatvėse ir stovėjimo aikštelėse nuo 9 val. ryto iki 17 val.

Prekeiviams ramybės neduoda ir kita problema – prekėmis juos aprūpinantys vairuotojai nuolat priversti pažeisti galiojančią tvarką, nes Pylimo gatvė prie turgaus paženklinta geltona linija ir draudžia stovėjimą. Esą dėl to tiekėjai grasina nebevežti prekių.

Siekiamybė – bet kada rasti laisvą stovėjimo vietą

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ laikinoji direktorė Modesta Gusarovienė tvirtina, kad beveik kasdien sulaukiama įvairių užklausų tiek dėl to, kad sunku rasti laisvą vietą nemokamo stovėjimo zonose, tiek ir dėl to, kodėl taikoma būtent tokio dydžio rinkliava už stovėjimą, ar kaip būtų galima išskirti nemokamas vietas mokamoje zonoje. 

„Kiekvieną klausimą ir pasiūlymą fiksuojame, analizuojame, o rezultatus pristatome visuomenei. Kiekvienas stovėjimo vietų kainodaros pokytis yra Vilniaus miesto savivaldybės patvirtintos stovėjimo vietų apmokestinimo politikos dalis, ir šie pokyčiai yra daromi tikslingai.

Kiekviena kelionė automobiliu prasideda ir baigiasi stovėjimo vietoje, todėl visų privačių kelionių automobiliu reguliavimas taip pat turi prasidėti čia. Remiantis užsienio didmiesčių patirtimi, dienos metu vienas vairuotojas vidutiniškai pasinaudoja iki 5 stovėjimo vietų, todėl efektyvus jų valdymas – būtinas“, – teigė M.Gusarovienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Automobilių stovėjimo vietos prie Halės turgaus
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Automobilių stovėjimo vietos prie Halės turgaus

Pasak „Susisiekimo paslaugų“ direktorės, užsienio miestų eismo specialistai rekomenduoja ir tai, kad piko metu mieste esančių stovėjimo vietų užimtumas neturėtų viršyti 85 proc. – siekiama, kad vairuotojai galėtų bet kada rasti laisvą stovėjimo vietą, dėl ko ir parkavimas būtų patogesnis, ir visa eismo būklė pagerėtų. Tokį rodiklį, pasitelkiant lanksčią kainodarą ir visuomenės švietimą, tikimasi pasiekti ir Vilniaus mieste.

Pažadų nedalina

„Tačiau daliai vairuotojų natūraliai kyla klausimas, kodėl vienoje vietoje automobilių statymas yra brangesnis nei kitoje vietoje, arba kodėl skiriasi mokamo stovėjimo laikai.

Vilniaus mieste iš viso yra daugiau nei 7 tūkst. apmokestintų stovėjimo vietų, kurios suskirstytos į keturias skirtingas zonas. Skirtingomis kainomis ir laikais reaguojama į statomų automobilių srautus. Pavyzdžiui, Senamiesčio branduolyje (Rotušės a., Aušros vartų ir Vokiečių g.) siekiama apriboti didžiulius laisvos stovėjimo vietos ieškančio transporto srautus, todėl skatinamas tik trumpalaikis automobilių statymas. Dėl tos pačios priežasties buvo pailgintas ir mokamo stovėjimo laikas – iki 24 val.“, – aiškino M.Gusarovienė.

Senamiesčio branduolyje siekiama apriboti didžiulius laisvos stovėjimo vietos ieškančio transporto srautus, todėl skatinamas tik trumpalaikis automobilių statymas.

Atrodo, tokios priemonės turėtų sumažinti norą žūtbūt rasti net ir menkiausią plyšį pastatyti savo automobiliams.

Tačiau vairuotojai, atvykę į Senamiestį ar Halės turgų, patys pastebi, kad net ir esant dideliam stovėjimo mokesčiui ne visada pavyksta rasti stovėjimo vietą. Pasak M.Gusarovienės, „nors visai šalia turgavietės, Maironio g. esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, kur 1 val. kainuoja viso labo 0,30 euro, galima rasti laisvą vietą“.

Direktorės įsitikinimu, tik užtikrinus patogias parkavimo sąlygas laisvą stovėjimo vietą galima rasti greitai ir patogiai. Net jeigu mokamai, nes tuomet automobiliai paliekami trumpesniam laikui ir ta pačia stovėjimo vietas gali pasinaudoti kur kas daugiau vairuotojų.

„Taip atsiranda daugiau laisvų vietų, sumažėja stovėjimo vietos ieškančio transporto srautai, o automobiliai statomi tvarkingiau ir saugiau. Tai galioja ir stovėjimo vietoms šalia Halės turgaus“, – pažadų, kad čia atsirastų nemokamų stovėjimo vietų, nedalija M.Gusarovienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius