-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiuosiuose miestuose – gatvių duobių lopymo metas

Kaip ir kasmet, atšilus orams miestų gatvėse prasideda gatvių duobių lopymas. Bent jau Vilnius kol kas susidėliojo tik lopymo programą, apie ištisinius asfaltavimo darbus dar nekalbama. Kaune pradėta Savanorių prospekto įkalnės rekonstrukcija. Klaipėdoje pirmiausia irgi žadama imtis tik gatvių dangų tvarkymo, ištisinis asfaltavimas atidėtas vėlesniam laikui.
Kelininkai pluša visame Vilniuje – remontuojamos gatvės ir šaligatviai
Kelininkai Vilniaus gatvėse 2013 metų vasarą / Aurimo Šrubėno nuotr.

Vilniaus gatvėms – 25 mln. Lt

Vilniaus savivaldybė skelbia, kad šiemet sostinėje bus tvarkoma daugiau nei 200 gatvių, o darbams yra numatyta skirti iki 25 mln. Lt. Suskaičiuota, kad vieną duobę, kurios plotis – 1 m, o ilgis – 2 m, miestui sutvarkyti su freza kainuoja 218 Lt.

Darbai vyks visoje sostinėje. Kad netrukdytų eismui, žadama dirbti savaitgaliais ir vakarais. Vilnius suskirstytas į penkias zonas – šiaurinę, rytinę, pietinę, vakarinę ir centrinę. Visose šiose dalyse, jei nesikeis oro sąlygos, darbus tikimasi pradėti jau pirmadienį, balandžio 7 dieną.

Vilniuje bus tvarkoma daugiau nei 200 gatvių, o darbams yra numatyta skirti iki 25 mln. Lt. Suskaičiuota, kad vieną duobę, kurios plotis – 1 m, o ilgis – 2 m, miestui sutvarkyti su freza kainuoja 218 Lt.

Sostinėje gatvės bus tvarkomos keliais skirtingais būdais: ketinama remontuoti atsiradusias duobes, asfaltuoti ištisines atkarpas, keičiant visą kelio dangą. Provėžos gatvėse, kaip ir pernai, bus tvarkomos nauja, modernia technologija – gatvių dangos remonto karštojo regeneravimo kelyje metodu.

Šiaurinėje zonoje (Verkiai, Antakalnis ir Žirmūnai) bus remontuojamos Žirmūnų, Lakūnų, Verkių gatvės, taip pat Nemenčinės pl. ir kitos gatvės. Rytinėje dalyje (Naujininkai, Rasos, Naujoji Vilnia) darbai vyks Šiaurės, Subačiaus, Pavilnio, Sukilėlių ir kitose gatvėse. Pietinėje (Vilkpėdė, Paneriai ir Grigiškės) bus tvarkomas Savanorių pr., J.Tiškevičiaus, Galvės, Kovo 11-osios, Zigmantiškių, Lentvario, Janonio g.

Vakarinėje miesto dalyje (Fabijoniškės, Justiniškės, Pašilaičiai, Šeškinė, Viršuliškės, Lazdynai, Pilaitė, Karoliniškės, Justiniškės) bus remontuojamos Laisvės pr., Justiniškių, Erfurto, Architektų, Šeškinės, Paberžės, Ukmergės, Gelvonų g. ir daugelis kitų gatvių. Centrinėje miesto zonoje, į kurią patenka Senamiestis, Naujamiestis, Žvėrynas, Šnipiškės, bus sutvarkytos Jakšto, Šeimyniškių, Vasario 16-sios, Žvejų, Sėlių, Kęstučio ir daugelis kitų gatvių.

Provėžų „traukinys“ vėl pajudės

Tvarkant provėžas nauja technologija bus tęsiami darbai Ukmergės, Kareivių, Šeimyniškių gatvėse, Savanorių prospekte. Be to, kelininkai planuoja, kad šiais metais šiuo gatvių dangos remonto metodu, kuomet tvarkomos tik kelyje atsiradusios provėžos, pavyks atnaujinti ir daugiau Vilniaus gatvių. Vairuotojai dar atsimena, kaip pernai sostinės gatvėse provėžas remontavo savotiškas „traukinys“.

Kadras iš vaizdo siužeto/Remontuojamos Vilniaus gatvės
Kadras iš vaizdo siužeto/Remontuojamos Vilniaus gatvės

Sostinėje, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, provėžos iki šiol buvo tvarkomos jas frezuojant bei asfaltuojant. Tačiau toks būdas yra trumpalaikis, be to, gana brangus. Pavyzdžiui, sutvarkyti 1 kv. m provėžų frezavimo ir asfaltavimo metodu kainuoja 104 Lt, o naujuoju metodu – 41 Lt. Ši technologija ypač paplitusi Suomijoje, tačiau naudojama ir Estijoje, kitose Skandinavijos šalyse, kuriose klimato sąlygos panašios į Lietuvos.

„Vilniaus miesto savivaldybė paskelbti gatvių, kurios bus tvarkomos ištisinio asfaltavimo būdu, sąrašą planuoja jau kitą savaitę. Tikimasi, kad šiuo būdu pavyks atnaujinti ne mažiau nei 10 gatvių ar jų atkarpų. Praėjusiais metais Vilniuje ištisinio asfaltavimo būdu sutvarkytos 42 gatvės ir įvairių gatvių atkarpos, kurių bendras ilgis siekia beveik 18 km, o plotas – 130 tūkst. kv. m. Iš visų tvarkytų gatvių ilgiausia buvo Pramonės gatvė, esanti Naujojoje Vilnioje – beveik 1,7 km ilgio atkarpa. Daugiau nei po 1 km išasfaltuota ir Švitrigailos, Balžio, Agrastų, Švitrigailos gatvėse“, – praneša sostinės savivaldybė.

Kaune ribojamas eismas

Kaunas jau paskelbė pradėjęs rekonstruoti Savanorių pr. įkalnę. Kelininkai darbus pradėjo balandžio 2-ąją, todėl prospekto atkarpoje tarp Laisvės alėjos ir A.Mackevičiaus g. ribojamas eismas. Į Vilijampolę, Senamiestį, Centrą ir Aleksotą vykstantys automobiliai yra nukreipiami aplinkinėmis gatvėmis.

Iš pradžių nepatogumų gali kilti, tačiau vairuotojams reikia atrasti patogias alternatyvias trasas, – teigė Kauno savivaldybės atstovas Paulius Keras.

Viešasis transportas važiuos jiems įprastais maršrutais ir pagal nustatytus grafikus, tačiau kiti automobiliai privalės sukti Nuokalnės, P.Kalpoko, A.Mackevičiaus, Žemaičių ir Jonavos gatvėmis.

„Iš pradžių nepatogumų gali kilti, tačiau vairuotojams reikia atrasti patogias alternatyvias trasas, tuomet nepatogumų bus mažiau, situacija pagerės“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras.

Savanorių pr. įkalnės rekonstrukcijos metu bus išardytos dvi tarpukariu įrengtos, avarinės būklės estakados. Vietoje jų ketinama įrengti atraminę sieną, sudarytą iš gręžtinių 60 cm skersmens, 12 m ir 13 m ilgio polių. Jie bus sutvirtinti gruntiniais inkarais. Rekonstruojamoje įkalnės atkarpoje bus paklotas naujas pagrindas, asfalto sluoksnis, įrengti nauji šaligatviai, nuotekų tinklai, drenavimo sistemos, sutvarkyta aplinka.

Klaipėda remontuos ir įvažiavimus į kiemus

Aurimo Šrubėno nuotr./Kelininkai Vilniaus gatvėse 2013 m. vasarą
Aurimo Šrubėno nuotr./Kelininkai Vilniaus gatvėse 2013 m. vasarą

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė taip pat pradedanti pavasarinius darbus – per žiemą nukentėjusių gatvių dangų tvarkymą. Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos teigimu, ši žiema buvo palyginti šilta, todėl nepalankios oro sąlygos gatvių būklei ne itin pakenkė.

Tačiau tvarkymo darbų išvengti nepavyks, juos planuojama pradėti kitą savaitę. Šiaurinėje miesto dalyje gatvių dangų remontui numatyta išleisti 770 tūkst. Lt, pietinėje – apie 1 mln. Lt.

„Nors žiema nebuvo atšiauri, gatvių būklė yra nebloga, tačiau danga vis tiek dėvisi, todėl išmuštos duobės gatvėse turi būti tvarkomos pirmiausia, – sakė L.Dūda. – Esant palankiam orui bus klojamas ir ištisinis asfalto sluoksnis. Didelis dėmesys šiemet bus skiriamas ir įvažiavimams į daugiabučių namų kiemus, greičio slopinimo kalnelių, mieste esančių žvyrkelių atnaujinimui, šaligatvių tvarkymui, gatvių ženklinimui ir žymėjimui.“

Gatvių tvarkymo darbams atlikti šiemet numatyta skirti 7,8 mln. Lt. Kol kas gatvėse tik šluojamas po žiemos likęs smėlis ir žvyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius