-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos privalumas – filmų apie motociklus peržiūros

Šaltasis periodas Lietuvoje – pats geriausias laikas ne tik dirbti, mąstyti, planuoti ar puoselėti svajones, bet ir panerti į kitą pasaulį – knygose, spaudoje, žydruosiuose ekranuose. Ilgi vakarai ragina neskubėti ir lėtai, „kokybiškai“ pajusti bei suprasti skaitomas ar matomas mintis. Ir nors vasaris jau skambina pavasariu, visgi dar sninga žiema. Kviečiu susipažinti su filmais motociklizmo tema.
„Mondo Enduro“
„Mondo Enduro“

Svarbu pažymėti, kad tokių filmų – jau daugybė. Ypač populiarėja kelionių tema, tačiau ne visi nufilmuoti įspūdžiai vadinami filmu. Daugėja ir dokumentikos varžybų tematika. Tačiau mažokai turime biografijų, o ypač mažai – meninių filmų, kurie dažnai būna patys įdomiausi, jeigu yra paremti tikrais įvykiais.

Nenuobodi dokumentika

Pradėsiu nuo vieno geriausių filmų iš viso sąrašo. Bruce'as Brownas sukūrė nemažai dokumentinių filmų, tačiau „On Any Sunday“ (1971) pakeitė daugumos požiūrį į motociklus. Šmaikščiai komentuojamas, sukurtas it ilgas reportažas iš įvairiausių motociklų varžybų filmas būtinas pažiūrėti visiems, kurie nenutuokia, koks platus yra motociklizmo spektras. Būtinas ir mums, jau važinėjantiems, kad nepamirštume pagrindinio leitmotyvo – šis pomėgis arba aistra turėtų būti džiugūs, žavingai „trinktelėti“, su polėkiu. Ir dar: sukurti tokį aštuntajame dešimtmetyje nebuvo paprasta.

Atrodo neįprasta po 40-ies metų sulaukti jo „tęsinio“, tačiau 2014-aisiais B.Browno šeima sugrįžo su filmu „On Any Sunday. The Next Chapter“. Pasitelkę nūdienos kiečiausius motociklininkus, garso ir vaizdo efektus, kurių dar jokiame motociklizmo filme nebūta, šis filmas tampa įspūdžiu, kuris atima žadą... Gailiuosi, kad jo nerodė mūsų kino teatruose.

VIDEO: „On any Sunday. The Next Chapter“

Pradėjau nuo geriausių, tad ir pratęsiu. Jeigu man reikėtų įvardyti pačią geriausią laidą apie motociklus, tai būtų „Top Gear Vietnam Special“ (2011). Šie vyrukai nestokoja humoro ir moka džiaugtis gyvenimu (o šis gebėjimas yra ypatinga dovana – įgyta ar įgimta) bei žino, kaip patirti neišdildomų įspūdžių. Jie puikiai supranta, kad svarbu ne litras ar įmantrus motociklas, o pojūtis, kurį patiri. Kartu su linksmų plaučių bičiuliais.

Dokumentinė serija „Race To Dakar“ (2006) – stipri „drama“ apie Dakaro užkulisius. Po šio filmo dar kartą arba giliau supratau, apie ką iš tiesų yra Dakaro ralis (Odisėja) – tai nesuvokiama žmogaus fizinių jėgų ir moralinės stiprybės patikra. Šis faktas stingdo mąstymą akimirkoje – sunku atrasti atsakymą, kodėl tiek daug žmonių veržiasi ten dalyvauti. Bet, kaip sako nūdienos Dakaro legenda Marcas Coma, žmonėms reikia aukštų tikslų.

„Top Gear Vietnam Special“
„Top Gear Vietnam Special“

„Long Way Round“ (2004) – puiki dokumentinių filmų serija, įkvepianti keliauti, pažinti, atrasti – ne tik pasaulį, bet ir savo galimybes. Užburia ypatinga pažinimo ir atradimo, akimirkos ir draugystės atmosfera. Tačiau aktorių kelionės „tęsinys“ „Long Way Down“ (2007), deja, nepaliko tokio stipraus įspūdžio: pasigedau alkio, troškulio ir nežinomybės spindesio važiuotojų akyse. Bet, kaip ir visuose kelionių įrašuose po svečias šalis, buvo įdomių faktų, minčių, scenų.

„Mondo Enduro“ (2003) – tai žymaus keliautojo Austino Vince‘o organizuota 1995–1996 metų kelionė aplink pasaulį. Vidurinės mokyklos mokytojas Austinas dar daug kur keliavo ir susuko „Mondo Sahara“, „Terra Circa, o jo žmona, legendinė Lois Pryce, parašė tris knygas apie savo keliones motociklu. Žavingas filmas su žavingais britiškais tipažais ir „neužmušamais“ enduro tipo motociklais.

Na, ir daugelis kitų... Apie „Moto GP“ legendas išskirčiau „Faster“ (2003) ir „Fastest“ (2011); apie, turbūt, pavojingiausias pasaulyje lenktynes ir jų herojus – „TT 3D: Closer To The Edge“ (2011) ir „Road“ (2014); apie „Baja 1000“ lenktynes, kuriose važiuojama be pertraukų – „Dust to Glory“ (2005); apie JAV nūdienos motociklizmą (ir pagaliau, ne per MC baikerių prizmę) – „Why We Ride“ (2013).

„The Great Escape“
„The Great Escape“

Pagal įstabius faktus

Apie tokias istorijas rašomos knygos, kuriamos legendos, o jeigu pastatomas profesionalus, „meninis“ filmas – istorija tampa „prieinama“ visiems ir, dažniausiai, nepalieka abejingų. Ir nors apie motociklus turime tik kelis (turbūt tik du) tokius filmus, džiugu, kad jie apkritai yra. Kol lauksime kito, šiuos filmus galime žiūrėti dar ne vieną kartą.

Knyga, pagal kurią susuktas šis filmas ir kuri yra išversta ir į lietuvių kalbą, jau buvo stipri – ypač dėl autoriaus Che Guevara iškalbos, žodžių ir sakinių skambesio. Tačiau filmas „The Motorcycle Diaries“ (2004) netgi sukrėtė (gerąja prasme). Tai tarsi epas, pasakojantis apie žmogaus orumą, kilnumą ir gimstantį ryžtą tarnauti žmonijai. Teisingumo alkis suformavo vieną ryškiausių asmenybių žmonijos istorijoje.

VIDEO: Filmas „The Motorcycle Diaries“

„The World's Fastest Indian“ (2005) paremtas tikra istorija apie 68-ių metų amžiaus vyrą, pasiekusį pasaulio greičio rekordą 1967 m. Bonevilio druskos ežere. Įkvepianti istorija, „meniškas“ atlikimas ir Anthony Hopkins – puikus, aukščiausio pilotažo aktorius, kuris sukuria įsimenamą personažą, įamžina išskirtinę asmenybę – „pasmerkia“ filmą tapti nepamirštama klasika.

VIDEO: „The World's Fastest Indian“

Nors motociklo scenų šiame filme nėra daug, „The Great Escape“ (1963) neretai priskiriamas prie filmų apie motociklus. „Atlikimui“ būdingas to meto lėtesnis tempas ir atidumas detalėms, kiekvienas kadras, scena atrodo elegantiškai, o aiški siužeto linija vyniojasi kaip detektyvas. Beje, džiugu, kad aktorius Steve McQueen‘as ir čia (kaip ir „On Any Sunday“) motociklą vairuoja pats ir tik vieną triuką atliko „stunter'is“ Budas Ekinsas (ISDT čempionas). Tiesa, pabėgėlį čia vaikosi ne tik Budas ir Timas Gibbesas (motokroso čempionas), bet ir pats Steve‘as. Klasika visada verta dėmesio.

„The Wild One“
„The Wild One“

Įvairiaspalvė fikcija

„Wild One“ (1953) – nors be ypatingo turinio, tačiau įvardijamas kaip filmų apie motociklus „pirmtakas“. Aktorius Marlon Brando paliko gilų įspaudą motociklininkų pasąmonėje: lyderis, gaujos įvaizdis, juoda odinukė, džinsai.

„Wild Hogs“ (2007) – linksmas filmas apie draugystės saitus. Puiki scena, kai pasirodęs deus ex machina – „svarbiausias“ baikeris, išsprendęs visas problemas – retoriškai paklausia: „Kodėl aš važinėju vienas, kodėl nebedėviu spalvų? Jums laikas sėsti ant motociklų ir suprasti, kas yra motociklizmas.“

„One Week“ (2008) nuspalvintas liūdna gaida: vaikinas, sužinojęs, kad jam lieka gyventi daugiausia metai, iškeliauja motociklu ieškoti savęs ir pasaulio. Ši istorija klausia: „Jeigu jums liktų gyventi tik savaitė, kam pasakytumėte, kad mylite, kur nukeliautumėte, kokias svajones įgyvendintumėte, kokią knygą parašytumėte?“

„One Week“
„One Week“

Ir galiausiai – trumpai apie blogiausius. Kultinis „Easy Rider“ (1969) – labai prastas filmas. Ir kodėl jis tapo kultiniu? Bet svarbesnis klausimas – kodėl daugelis jį mėgsta net šiandien? Dabar jau turime, iš ko rinktis, yra daugybė geresnių filmų – prasmingų, įdomių ar bent „meniškai“ gerai atliktų.

Hitas „Sons Of Anarchy“ – tai TV serialas, rodytas nuo 2008 iki 2014 m. Tik... kur jame motociklizmas? Kelios sekundės per visą seriją, kaip mocais pasiekiamas taškas A ir B? Visa kita – prekyba ginklais, žmonių deginimas, tarpusavio intrigos. Galbūt žiūrovus kabina imituotas „laisvės“ ir „kietumo“ jausmas? Kaip bebūtų, tai šlamštas. Na, o žymusis „The Girl On a Motorcycle“ (1968) – tuštutėlis ir apie neištikimybę, todėl nevertas net apkalbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius