-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kefyras, gira, gudobelių ekstraktas – ar jų pavartojus galima „pripūsti“ į alkotesterį?

Vidaus reikalų ministerijai pateikus pataisas, įteisinančias 0 promilių alkoholio normą kraujyje visiems vairuotojams, lietuviai sujudo. Vieni teigia, kad nebegalės išgerti taurės vyno per pietus, kiti ryte turės vengti burnos skalavimo skysčio ir darbe nebegalės atsigerti giros. Ar šie mitai yra teisingi?

Nusprendėme atlikti eksperimentą: šeši 15min žurnalistai ragavo 6 skirtingų mitais apipintų produktų, kurių pavartojus neva galima „pripūsti“.

Prižiūrint Mariui Anusauskui, alkoholio matuokliais prekiaujančios įmonės UAB „Alkotesteris“ vadovui, visi žurnalistai atliko du „pūtimus“ į alkotesterį. Pirmasis – prieš vartojant produktus, siekiant įsitikinti, kad visi eksperimento dalyviai jo pradžioje yra blaivūs. Antrasis – praėjus penkiolikai minučių po produktų vartojimo.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Alkotesterio bandymai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Alkotesterio bandymai

Būtent 15 minučių intervalas yra rekomenduojamas alkotesterių gamintojų kaip laiko tarpas, po kurio matavimas yra tikslus.

Matavimas atliekamas dviem alkotesteriais: vienas profesionalus „Drager“, kuris naudojamas ir Lietuvos policijos pareigūnų, kitas – asmeniniam naudojimui skirtas „Alcoscan“.

Maisto produktai ir gėrimai buvo parinkti remiantis populiariausiais policijos reiduose pagautų vairuotojų pasiteisinimais apie neva vartotus nealkoholinius gėrimus. Paulius Grinkevičius suvalgė 5 šokoladinius saldainius su likerio įdaru, Jurgita Lapienytė išgėrė puslitrį nealkoholinio alaus, Ida Mažutaitienė pagal instrukcijas pasinaudojo burnos skalavimo skysčiu, Žilvinas Pekarskas išgėrė 40 lašų gudobelių ekstrakto, Paulius Ramanauskas – 330 g kefyro, o Paulius Sviklas – litrą giros.

Kaip teigė M.Anusauskas, kai kurie eksperimentui pasitelkti produktai savo sudėtyje turi alkoholio, tad praėjus porai minučių po vartojimo alkotesteris greičiausiai parodytų daugiau nei nulį, tačiau praėjus 15-ai minučių, prietaisas alkoholio jau nebeaptiktų. Kaip yra iš tikrųjų, netrukome įsitikinti.

Eksperimento pradžioje visi šeši dalyviai „pripūtė nulius“ ir per minutę-dvi suvartojo po savo pasirinktą gėrimą ar kitą produktą. Praėjus lygiai 15-ai minučių, visi vėl eilute išsirikiavo prie alkotesterio, kuris kartojo tą patį rezultatą – 0,00. Tiek profesionalus, tiek asmeninis alkotesteriai rodė tą patį – praėjus penkiolikai minučių po litro giros ar kitų jau minėtų produktų vartojimo, alkoholio matuoklis rodo „nulius“.

„Spėjome, kad taip ir bus. Alkotesteriai geri, rodo tiksliai ir abejonių dėl to nėra – normalus kiekis minėtų produktų jokios įtakos alkotesterio rodmenims neturi“, – kalbėjo M.Anusauskas.

Eksperimento reziumė – mitai paneigti. Jeigu vienu užsigėrimu suvartosite du litrus giros ir po 15 minučių pasitikrinsite alkotesteriu, gali būti, kad jis parodys daugiau nei nulį. Tačiau tai yra didelio vartojimo pasekmė: normaliais kiekiais vartojant produktus, kuriuos parduotuvėse galima nusipirkti po 22 valandos, rūpintis dėl blaivumo nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius