-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai vairuotojams: kuo sniego košė skiriasi nuo ledo ir kaip ją įveikti?

Populiaraus automobilių skelbimų portalo „Autoplius“ plėtros vadovas Matas Buzelis sako, kad sniego košė, kuria gamta apdovanojo šią savaitę, skiriasi nuo ledo. Nors ir abu paviršiai yra slidūs, sniego košė savo savybėmis šiek tiek primena lakųjį smėlį – ji stabdo automobilio riedėjimą. 
Vyras kasa sniega aplink savo automobilį.
Vyras kasa sniega aplink savo automobilį. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Todėl, jei kelyje yra purvino sniego košės, ant jos užvažiavus bent vienu ratu, bus iškart jaučiamas automobilio bandymas keisti kryptį. Jeigu ant

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Matas Buzelis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Matas Buzelis

sniego košės užvažiuosite kairės pusės ratais, automobilį ims traukti į kairę pusę. Ir atvirkščiai. Tokiu atveju tam reikėtų priešintis, sukant vairą į priešingą pusę. Tačiau tikslios formulės, ką ir kaip tokiu atveju reikėtų daryti, nėra – viskas priklauso nuo to, kurie varantieji ratai yra, bei nuo daugybės kitų automobilio parametrų.

Pavojingiausios situacijos

Pavojingiausios situacijos važiuojant per nesuplotą sniegą kyla tada, kai lenkiate ar apvažiuojate. Kitaip tariant, kai išvažiuojate į kitą eismo juostą, tačiau tarp eismo juostų arba netgi tarp vėžių susidaro nesuploto purvino sniego košės ruožai. Didesniu greičiu užvažiavus ant tos košės, automobilis gali imti slysti.

Didesniu greičiu užvažiavus ant tos košės, automobilis gali imti slysti.

Norint išsisukti iš tokios situacijos, reikia turėti gerą reakciją ir refleksus. 

Bandymai pritaikyti teorines žinias realiomis sąlygomis gali tik dar labiau pabloginti situaciją.

Todėl nerekomenduojama pažiūrėjus Youtube klipų iškart taikyti tas žinias.

VIDEO: Vairavimas žiemą

Ratai ne tik slysta, bet ir klimpsta

Sniego košėje automobilio ratai ne tik slysta, bet ir klimpsta. Panašiai kaip lakiame smėlyje. Jeigu važiuojate nedideliu greičiu ir jaučiate, kad automobilis dėl ratų buksavimo (praslydimo) tuoj sustos, geriau nedidinti variklio sūkių.

Neretai tokioje situacijoje padeda švelnus sustojimas, švelnus pariedėjimas atgal ir vėl bandymas važiuoti pirmyn. Tokiu būdu bėgėsitės savo pramintomis vėžėmis.

Sniego koše padengtame ruože neturint labai gerų padangų su viena ašimi varomais automobiliais gali būti sunku pajudėti iš vietos. Lengviausia pajudėti tada, kada priekiniai ratai yra nepasukti, o tada, kada vairas „žiūri“ tiesiai.

Ar pagelbės 4x4?

Visi vairuotojai įsivaizduoja, kad su visų varančiųjų ratų sistema žiema nebus baisi. Iš tikrųjų žiema nebus baisi tik pajudant iš vietos.

Stabdymo atstumo visi varantieji ratai nesutrumpina, todėl slidžiame kelyje reikėtų atsakingai bėgėtis ir visada įvertinti, kad po sniegu gali būti ir ledas, o tai sustojimo kelią ilgina bent dvigubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius