Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rugsėjo ir spalio mėnesiais – 45 proc. daugiau skaudžių avarijų

Kasmet kartojama nuostata, kad prasidėjus naujiems mokslo metams tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems reikia būti itin budriems, pasirodo yra ne iš piršto laužta. Europos draudimo bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje pastarųjų metų duomenimis, rugsėjo ir spalio mėnesiais užfiksuojama apie 45 proc. daugiau avarijų, kuriose sužalojami pėstieji ar kiti eismo dalyviai, nei kitais mėnesiais. Draudimo žalų administravimo ekspertai tą aiškina intensyvesniu eismu, o eismo saugumo specialistai ragina vairuotojus prevenciškai mažinti greitį gatvėse.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / 15min.lt nuotr.

2013 m. per pirmuosius du mokslo metų mėnesius įvyko trečdalis visų per metus fiksuojamų eismo įvykių, kurių metu sužalojimus patyrė pėstieji. Pasak „ERGO Insurance“ žalų administravimo direktoriaus Baltijos šalyse Audriaus Pilčico, nelaimių išvengti nepavyksta net ir pasitelkus įvairias akcijas ir projektus.

„Nors rugsėjo pradžioje yra organizuojama nemažai akcijų, kurios skatina vairuotojus būti prie vairo atsargesnius, o pėsčiuosius, ypatingai vaikus, gatvėje elgtis apgalvotai ir saugiai, nelaimių šiomis dienomis įvyksta kelis kartus daugiau nei įprastai. Su tuo gali būti susijęs ir paprastai rudens pradžioje intensyvesnis eismas – padaugėja vykstančių į darbą ar vežančių vaikus į mokyklą, prasideda studentų antplūdis iš mažų miestelių į didžiuosius šalies miestus. Neįpratę vairuoti esant intensyviam eismui, jauni, nepatyrę vairuotojai dažnai pasimeta tarp kelių eismo juostų, šviesoforų arba tiesiog nusukę ne į tą gatvę“, – teigia A.Pilčicas.

Nojaus nuotr./Avarija Pagėgių savivaldybėje
Nojaus nuotr./Avarija Pagėgių savivaldybėje

Draudikai pataria pirmiausiai atvykus į naują vietą susipažinti su pačiu miestu, o tik vėliau patiems sėsti prie vairo. Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis pataria eismo dalyviams ne tik būti budriems, bet ir galvoti  apie savo artimuosius.

„Vairuotojai kelyje, ypatingai mokslo metų pradžioje, turėtų elgtis taip, lyg tikėtųsi perėjoje bet kurią minutę išvysti savo artimą: mamą, vaiką, draugą, o greitis miegamuosiuose rajonuose, prie mokyklų, darželių, turėtų būti  sumažintas, kad automobilis būtų  sustabdytas jeigu atsirastų kelyje kliūtis. Prisiminti pėsčiuosius derėtų ne tik vairuojant, bet ir išleidžiant juos į gatvę: vaikams paaiškinti apie saugų elgesį, patiems su jais keletą kartų pakartoti maršrutą į mokyklą, pagal galimybes užtikrinti, kad  tamsuoju paros metu iš automobilio išlipę keleiviai kelyje naudotų matomumą gerinančias priemones“, – teigia V. Pumputis.

Nuo šių metų pradžios vien „ERGO Insurance“ Lietuvoje jau užregistravo 183 eismo įvykius, kurių metu nukentėjo pėstieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius