-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugus atstumas – individualus kiekvienam vairuotojui

Jeigu reikėtų išrinkti dažniausią avarijos priežastį, ja taptų saugaus atstumo nesilaikymas. Būtent saugaus atstumo nesilaikymas dažniausiai įrašomas kaip klaida, kurią padarė eismo įvykio kaltininkas.
Naujasis „Volvo XC90“
Naujasis „Volvo XC90“ / „Volvo“ nuotr.

Saugaus eismo specialistas Darius Grinbergas teigia, kad saugus atstumas kinta priklausomai nuo kelio dangos, eismo sąlygų, automobilio greičio, masės, vairuotojo koncentracijos lygio.

„Saugus atstumas – tai toks atstumas, kurio laikantis galima išvengti susidūrimo su priešais važiuojančia transporto priemone“, – aiškina D.Grinbergas.

Reikėtų kas sekundę savęs klausti: ar spėsiu sustoti, jei priekyje riedantis automobilis staiga ims stabdyti

Saugų atstumą iš esmės nusako automobilio stabdymo kelias, kurį tiksliai galėtų įvardinti retas vairuotojas – jis priklauso nuo automobilyje esančių elektroninių sistemų, padangų bei kelio dangos.

Klaidingai manoma, kad stabdžių antiblokavimo sistema (ABS) sumažina stabdymo kelią. Iš tikro yra priešingai – automobilio su ABS stabdymo kelias yra ilgesnis, tačiau ji neleidžia ratams užsiblokuoti ir todėl stabdant automobiliu dar galima manevruoti.

Padangos taip pat lemia labai daug. Pavyzdžiui, net ir 50 km/val. greičiu važiuojančio automobilio stabdymo kelias važiuojant žieminėmis padangomis gali būti penkiais metrais ilgesnis nei naudojant vasarines gumas. O tai – daugiau nei standartinės pėsčiųjų perėjos plotis.

Verta prisiminti ir greičio viršijimą – kuo greitis didesnis, tuo stabdymo kelias ilgesnis. 

Šimtu procentų tikslaus recepto, kaip įvertinti saugų atstumą, nėra, tačiau efektyvaus vairavimo instruktorius turi receptą. „Reikėtų kas sekundę savęs klausti: ar spėsiu sustoti, jei priekyje riedantis automobilis staiga ims stabdyti. Viskas labai paprasta – nepasitikėkite niekuo ir būkite pasiruošęs blogiausiam“, – sako D.Grinbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius