-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsiuoju paros metu atšvaitas keturkojui – būtinybė

Sulaukus žiemos, visiems eismo dalyviams verta atkreipti dėmesį į savisaugos svarbą kelyje. Šiuo pavojingu laikotarpiu, kuomet didžiąją paros dalį būna tamsu, smarkiai padaugėja eismo įvykių.
Labradorai
Labradorai / „Scanpix“ nuotr.

Būtent dėl to itin svarbu patiems pasirūpinti prevencinėmis šviesą atspindinčiomis priemonėmis. Tačiau gatvėje ir kelyje pavojai tyko ne tik pėsčiųjų, bet ir jų augintinių, tad pastarųjų saugumo taip pat negalima pamiršti.

Saugaus eismo kultūrą Lietuvoje skatinantis projektas „Nebūk briedis“ ragina visus gyvūnų mylėtojus savo augintinius tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui papuošti atšvaitu. Juk keturkojai išbėgę į tamsią gatvę ar kelią yra visiškai nepastebimi ir gali sukelti tragiškų eismo įvykių arba net patys mirtinai nukentėti.

Veterinarijos gydytojos Renatos Balčiūnaitės teigimu, atšvaitas gyvūnui žiemą yra būtinybė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Akcijos akimirka

„Šaltesniu ir tamsesniu metų laiku reikėtų savo augintiniui segti atšvaitinius antkaklius, petnešas, fluorescencinius drabužėlius. Juk būtent dabar pasitaiko itin daug partrenktų ar suvažinėtų gyvūnų. Mes negalime visada nuspėti augintinio veiksmų, jis bet kada gali netikėtai išbėgti į judrią gatvę ar kelią. Apsaugoti savo mylimus augintinius nuo nelaimių galime juos aprūpindami šviesą atspindinčiomis priemonėmis“, – pataria gydytoja.

Augintiniams efektyviausios rekomenduojamos šviesą atspindinčios priemonės yra antkakliai su atšvaitu, atšvaitiniai pavadėliai, petnešos bei liemenės. Taip pat taikomos ir atšvaitinės juostelės, kurios dažniausiai dedamos ant kojų. Svarbiausia šių priemonių nepamiršti namie.

Verta pridurti, jog šaltuoju sezonu, tvyrant prieblandai, dažnas tamsaus kailio keturkojis tiesiog susitapatina su aplinka. Tokių gyvūnų matomumo spindulys tampa vos keli metrai, tad jiems atšvaitas tiesiog būtinas. Taip pat negalima pamiršti ir augintinių užmiestyje, kur kelių apšvietimas prastesnis bei didesnė rizika gyvūnui išbėgti į greitkelį, automagistralę ar kelią.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šuniukų eisenos akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Šuniukų eisenos akimirkos

Tiesa, kaip ir pėsčiųjų, taip ir gyvūnų atšvaitai turi būti kokybiški. Atšvaitai ir šviesą atspindinčios liemenės turėtų būti pagaminti iš tinkamos šviesą atspindinčios medžiagos bei būti atsparūs besikeičiančioms oros sąlygoms.

Projektas „Nebūk briedis“ primena, jog norint gatvėje ir kelyje jaustis saugiai, būtina pasirūpinti visomis įmanomomis priemonėmis, galinčiomis užtikrinti matomumą. Nepamirškite pasirūpinti ir savo augintiniais. Juk vieninas vienintelis atšvaitas gali išgelbėti gyvybę!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius