Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valanda nežymėtame kelių policijos automobilyje: kai „pilkas dyzelis“ tampa greičio mėgėjų košmaru

Ketvirtadienį Lietuvos, Latvijos ir Estijos kelių policijos pareigūnai surengė reidą visame „Via Baltica“ kelyje. Skirtingose atkarpose buvo tikrinami vairuotojai, jų automobilių techninė būklė, dokumentai. Reide prie Latvijos ir Lietuvos sienos buvo pakviesti dalyvauti ir žiniasklaidos atstovai.

Pagal trišalę Lietuvos, Latvijos ir Estijos kelių policijos bendradarbiavimo sutartį  tarptautinio reido metu didžiausias dėmesys buvo nukreiptas į avaringumui kelyje „Via Baltica“ darančius Kelių eismo taisyklių pažeidimus – leistino greičio viršijimą, naudojimosi saugos diržais taisyklių pažeidimus, transporto priemonių techninių reikalavimų nesilaikymo atvejus.

Buvo tikrinamas vairuotojų blaivumas, vežamų asmenų ir krovinių dokumentai, tikrinamas krovininis ir keleivius pervežantis transportas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

„Nematomas“ policijos automobilis

Reidas vyko ne tik pasienio zonoje, kur buvo tikrinami vairuotojų ir automobilių dokumentai. Įvairiose „Via Baltica“ atkarpose dirbo ir specialiais ženklais nežymėti policijos automobiliai, kurie tituluojami didžiausiu greičio mėgėjų siaubu.

Būtent į tokį automobilį „Audi A6“ buvo pakviestas kartu padirbėti ir GAZAS.LT žurnalistas. Darbas su policijos pareigūnais truko kiek daugiau nei valandą.

Per tą laiką už greičio viršijimą nubausti du vairuotojai. Dar keli potencialūs pažeidėjai pasižymėjo įtarumu ir pajutę, jog turi „uodegą“, greitį staiga sumažino arba sustojo.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

Pasilakstymo su „Porsche“ kaina – 57 eurai

Pirmiausia nežymėtu policijos automobiliu dirbančių pareigūnų dėmesį patraukė priešpriešinio eismo kryptimi pravažiavęs visureigis. Naujas „Porsche Cayenne“ akivaizdžiai lėkė greičiau, nei šiame kelyje leidžia taisyklės. Radę saugią vietą apsisukti, pareigūnai nedelsiant ėmė artėti prie visureigio, su kuriuo ką tik prasilenkė.

Prisiviję automobilį Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai pradėjo greičio matavimo procedūrą. Ji – savotiškai įdomi. Klysta tie, kurie mano, kad fiksuojamas yra momentinis greitis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

Pareigūnai kurį laiką seka pažeidėjo automobilį ir nuolat matuoja greitį tam tikroje kelio atkarpoje, taip panaikindami galimybę pažeidėjui teisintis, kad greitis galėjo būti užfiksuotas lenkimo metu. Skaičiuojamas vidutinis greitis atkarpoje.

Kurį laiką pavažiavę paskui greitį viršijantį „Porsche Cayenne“, pareigūnai įjungia garso ir šviesos signalus ir ima vairuotoją stabdyti. Šis iš pradžių tik pasitraukia arčiau dešiniojo krašto, bet vėliau sustoja. Vairuotojas aiškina, kad pagalvojo, jog jį prisivijo ne policijos, o vyriausybės automobilis, tad jis nusprendė „Audi A6“ praleisti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

Sustabdytas vairuotojas dėl pažeidimo nesiginčijo. Jis buvo pakviestas į policijos automobilį susipažinti su užfiksuotu greičio viršijimo faktu. „Porsche“ visureigį vairavęs Baltarusijos pilietis leistiną 90 km/val. greitį viršijo 38,8 km/val. Atmetus skaičių po kablelio ir dar dviejų kilometrų per valandą paklaidą, vairuotojui surašytas protokolas už greičio viršijimą 36 km/val.

Kadangi vairuotojas galiojančių nuobaudų neturėjo, pareigūnai jam surašė protokolą ir, pasinaudojant administracinio nurodymo galimybe, skyrė pusę minimalios baudos. „Porsche“ vairuotojas Lietuvos biudžetą įpareigotas per 10 dienų papildyti 57 eurais.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

Už greičio apribojimo ignoravimą – 150 eurų bauda

Netrukus kelyje buvo pastebėtas automobilis BMW. Jo vairuotojas vieną po kito lenkė vilkikus. Pareigūnai nusprendė patikrinti, ar vairuotojas laikosi greičio apribojimų. Prisivijus automobilį pastebėta, kad BMW nepaiso ne tik 90 km/val. ribojimo, bet ir nemažina greičio ten, kur jis apribotas iki 70 km/val.

Greičio matavimo procedūrą „Trip-Track“ matuokliu pradėję pareigūnai iš paskos BMW kurį laiką pavažiavo ir tuomet vairuotoją sustabdė.

Nustatyta, kad automobilio vairuotojas važiavo 103,8 km/val. greičiu ten, kur taisyklės leidžia 70 km/val. greitį. Atmetus skaičių po kablelio ir paklaidą nustatyta, kad BMW greitį viršijo 31 km/val.

Už šį pažeidimą automobilio vairuotojui surašytas protokolas. Priešingai nei „Porsche“ visureigio vairuotojui, BMW vairavusiam vyrui pareigūnai negalėjo pritaikyti administracinio nurodymo ir skirti pusę minimalios baudos.

Patikrinus paaiškėjo, kad BMW vairuotojas ne kartą baustas už greičio viršijimą, tad jam apie minimalią ar pusę minimalios baudos teko pamiršti. BMW vairuotojui paskirta 150 eurų siekianti bauda.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Reido akimirka

Per plauką nuo avarijos

Kitu nežymėtu policijos automobiliu tądien dirbę pareigūnai taip pat fiksavo greičio viršijimo atvejus, tačiau turėjo ir vieną, avarija galėjusį pasibaigti incidentą.

Žiedinėje sankryžoje prie Pasvalio į nežymėtą pareigūnų automobilį vos neatsitrenkė iš šalutinio kelio atvažiavusi moteris.

Vairuotoja buvo netrukus sustabdyta. Moteris gerokai nustebo, kad tarsi iš niekur atsiradę pareigūnai ją sustabdė dėl ką tik atlikto pavojingo manevro.

Iš moters buvo paimtas vairuotojo pažymėjimas ir įteiktas laikinas leidimas vairuoti. Neatidžios vairuotojos poelgį ir vairuotojo pažymėjimo likimą svarstys policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius