-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vingio parko lankytojams kelio ženklai – nė motais: važiuojama lyg aplinkkeliu

Vilniaus Vingio parko lankytojai savotiškai įsivaizduoja pasivaikščiojimą parke – automobiliais bandoma nuvažiuoti iki pat estrados. Ir tokių „gamtos mylėtojų“ nestabdo nei kelio ženklai, nei retkarčiais čia patruliuojantys policijos pareigūnai, nei už ne vietoje pastatytus automobilius baudžiantys viešosios tvarkos sergėtojai. Pastarieji artimiausiu metu Vingio parke žada lankytis nuolat.
Automobiliai Vingio parke
Automobiliai Vingio parke / 15min skaitytojo nuotr.

Vilnietis, nuolat besilankantis Vingio parke, su 15min pasidalijo savo nuotraukomis ir pastebėjimais, kad bent daliai vairuotojų čia, atrodytų, negalioja kelio ženklai. Atvažiuoja į vieną didžiausių miesto žaliųjų oazių ne tik norintys po parką pasivaikščioti ar jame pasportuoti, bet ir bandoma tokiu būdu aplenkti eismo spūstis.

Stato ant žolės ir po ženklais

„Darosi nesaugu vaikščioti Vilniaus Vingio parke. Dauguma važiuojančių automobilių yra be specialių leidimų, o automobiliai važiuoja 40–50 km/val. greičiu, jų pavadinimai – „Mercedes“, BMW. Įsuki iš Geležinio Vilko gatvės, o išlendi M.K.Čiurlionio gatve, tik reikia mokėti įsijungti avarinį signalą ir įsidėti kiauliukų akis“, – tokiais savo pastebėjimais pasidalino vilnietis.

Vis dėlto, ar tokių pažeidimų pasitaiko ir kaip dažnai, patikrinti sunku. Vilniaus savivaldybės viešosios tvarkos sergėtojai tikina to nepastebėję.

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai Vingio parke kartais pasirodo, tačiau iš esmės tai situacijos nekeičia – net ir nemėginantys per Vingio parką susitrumpinti kelio, linkę nepaisyti draudimo čia įvažiuoti ir pastatyti automobilio ten, kur tai daryti draudžiama.

„Automobiliai statomi ant žalios vejos. Vilniaus miesto savivaldybė yra nubaudusi už statymą ant žalios vejos, teko matyti ir policiją patruliuojant, bet situacija daugiau negu grėsminga. Gelbėkime paskutinę pėsčiųjų oazę, o tam tereikia tik kelių kuoliukų arba pareigūnų dėmesio. Nejaugi lauksime, kol įvyks tragedija? Tiek daug vaikų ir suaugusiųjų zuja su riedučiais, dviračiais, šeimos su mažais vaikais, kurių dažnas mokosi žengti pirmus žingsnius arba mokosi bėgti. Taip pat bėgioja daug bėgikų“, – pastabas žėrė vilnietis.

Eismą riboja varlės

Vingio parką prižiūrinčios viešosios įstaigos „Vilniaus miesto parkai“ direktorius Laisvūnas Budėnas priminė, kad šiuo metų eismas į parką yra draudžiamas dėl varlių migracijos, tad automobiliu čia gali atvažiuoti tik aptarnaujantis personalas. O veiklą parko teritorijoje vykdo Botanikos sodas, Vingio stadionas, estrados pastato nuomininkai, kavinė bei prekybos ir paslaugų tiekėjai Vingio parko teritorijoje. Jie kreipiasi į „Vilniaus miesto parkus“ ir gauna korteles, kurios uždedamos už automobilio stiklo ir tokiu būdu išsiskiriama iš bendro srauto bei suteikiama galimybė važiuoti iki savo veiklos vietos Vingio parke.

15min skaitytojo nuotr./Automobiliai Vingio parke
15min skaitytojo nuotr./Automobiliai Vingio parke

„Vairuotojai, kurie neturi patvirtinančių dokumentų, kad vykdo veiklą Vingio parke, važiuoja pažeisdami Kelių eismo taisykles ir yra baudžiami policijos. Pasibaigus varlių migracijai (balandžio 20 dieną), planuojama leisti važiuoti ir statyti automobilius šalikelėje nuo Geležinio Vilko gatvės iki „Vilniaus vandenų“ vandenvietės (apie 60 stovėjimo vietų). Toliau eismas bus draudžiamas, išskyrus aptarnaujantį ir spec. transportą. Kitų kelių nei iki Vingio stadiono, nei iki kitų objektų privažiuoti nėra. Prie estrados pastato privažiavimas jau kitą savaitę bus uždarytas užtvaru, kad nebūtų keliama grėsmė visiems ten vaikščiojantiems ir pramogaujantiems“, – aiškino L.Budėnas.

Pažeidėjų laukia baudos

Pasibaigus varlių migracijai (balandžio 20 dieną), planuojama leisti važiuoti ir statyti automobilius šalikelėje nuo Geležinio Vilko gatvės iki „Vilniaus vandenų“ vandenvietės (apie 60 stovėjimo vietų), – aiškino L.Budėnas.

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis pripažįsta: problemų Vingio parke dėl nedrausmingų vairuotojų yra. Tačiau kontroliuoti važiuojančiuosius gali tik policija, o miesto viešosios tvarkos pareigūnai įspėjimus iki šiol dalijo tik tiems, kurie netinkamoje vietoje palieka savo transporto priemones. Šio darbo ketinama imtis dar aktyviau, tad pakelėse, po stovėjimą draudžiančiais ženklais, ant žolės paliekantys automobilius vairuotojai turėtų susimąstyti.

„Jau balandžio pradžioje, kai orai atšilo, buvo nuvykę viešosios tvarkos pareigūnai į Vingio parką ir apie 50 automobilių stovėjo netinkamose vietose, jų vairuotojams palikti įspėjimai. Dabar planuojame priemones vykdyti kasdien tam tikru laiku, savaitgaliais net ir kelis kartus per dieną ir fiksuoti parkavimą ant želios vejos. Jeigu automobilis bus užfiksuojamas ne pirmą kartą, taikysime baudas“, – vairuotojus įspėjo A.Dinikis.

Nors vairuotojai mėgsta teisintis tiesiog neturintys kur palikti automobilių atvažiavę į Vingio parką, A.Dinikis įsitikinęs, kad tokie pasiteisinimai nėra verti dėmesio.

„Įėjimų į Vingio parką yra ne vienas. Šalia yra IKI prekybos centras, jo aikštelė nebūna sausakimša, taip pat galima atvažiuoti ir nuo Žvėryno, ten parkavimo vietų galima rasti. Gal su mažu vaiku, vežimėliu nelabai patogu važiuoti viešuoju transportu, tačiau tikrai yra ir kitų variantų, nei atvažiuoti į patį Vingio parką. Nėra numatyta automobilių stovėjimo pačiame parke, tai ir nėra – juk tai parkas. Ne vieną parką turime Vilniuje. Sereikiškių parke juk automobiliai nevažinėja“, – kalbėjo A.Dinikis.

S.Žiūros nuotr./Vilniaus Vingio parke dėl varlių migracijos ribojamas eismas
S.Žiūros nuotr./Vilniaus Vingio parke dėl varlių migracijos ribojamas eismas

Anot Vilniaus savivaldybės atstovo, vilniečiams pats laikas suvokti – jeigu nori į parką, atvažiuoti jie gali tik iki tam tikros vietos, o iš ten jau pėsčiomis teks eiti. Ypač geru oru ir tai gali tapti malonumu. O juk prastu oru retas ir į patį parką keliauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius