Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diena, kurios nebuvo: kodėl Samoa saloje 2011-ieji buvo trumpesni negu kitur pasaulyje?

Kad ir ką veikėte 2011 m. gruodžio 30 d., galime būti tikri, kad tądien nebuvote Samoa – valstybėje Ramiajame vandenyne, vienoje mažiausių pasaulio valstybių. Dėl paprastos priežasties – tais metais gruodžio 30 d. šioje valstybėje tiesiog nebuvo. Po gruodžio 29 d. iš karto sekė gruodžio 31 d.
Samoa
Samoa / Vida Press nuotr.

Kaip taip galėjo nutikti? Norint atsakyti į šį klausimą, pirmiausia reikia suvokti Samoa geografinę padėtį. Žemiau esančiame žemėlapyje Samoa pažymėta raudonu tašku.

Samoa vieta pasaulio žemėlapyje
Samoa vieta pasaulio žemėlapyje

Horizontaliai į šiaurę nuo Samoa, kurioje gyvena apie 185 tūkst. gyventojų (kiek daugiau negu Klaipėdoje) einanti punktyrinė linija – pusiaujas.

Vertikaliai einanti ne itin tiesi punktyrinė kreivė – datos keitimosi linija. Abipus jos data tuo pačiu metu visada skiriasi viena para. Jei, pavyzdžiui, į rytus nuo linijos yra kovo 1 d., tai į vakarus – kovo 2 d.

Samoa, kaip matome, yra vos vos į vakarus nuo datos keitimosi linijos. Artimiausia Samoa geografinė kaimynė – Amerikos Samoa sala, kuri priklauso Jungtinėms Valstijoms – yra į rytus.

Nors šias salas skiria vos apie 160 km, jas skiria 24 valandos ir kai Samoa yra antradienio rytas, Amerikos Samoa yra pirmadienio rytas. Ir panašiai.

Tačiau taip buvo ne visada. Nuo 1892 iki 2011 m. laikrodžiai Samoa ir Amerikos Samoa rodė tą patį laiką.

Bet 2011 m. birželį Samoa ir Tokelau – dar viena maža sala netoliese, priklausanti Naujajai Zelandijai – apsiprendė, kad nori gyventi kita diena.

Tai lėmė faktas, kad pagrindiniai prekybiniai Samoa partneriai – Australija ir Naujoji Zelandija – buvo kitoje datos keitimosi linijos pusėje. Šalies verslininkams tai kėlė daug problemų.

Vida Press nuotr./Samoa
Vida Press nuotr./Samoa

Samoa laikas nuo Naujosios Zelandijos laiko iki 2011 m. atsiliko 23 valandomis, nuo Sidnėjaus laiko – 21 valanda.

Kaip žurnalistams aiškino valstybės ministras pirmininkas Tuila‘epa Sailele Mailelegaoi: „Kai pas mus penktadienis, Naujojoje Zelandijoje jau šeštadienis ir niekas nedirba. Kai pas mus sekmadienis ir mes einame į bažnyčią, Sidnėjuje ir Brisbane jau pirmadienis ir visi dirba“. Be to, jis pabrėžė, kad dabar salą daug lengviau bus aplankyti Australijos turistams.

Pasikeitimas įvyko prieš gruodžio 29 d., ketvirtadienį, vidurnaktį. Laikrodžiui išmušus 12 valandą, saloje prasidėjo gruodžio 31-oji, šeštadienis. Gruodžio 30-sios, penktadienio, Samoa tiesiog nebuvo.

Nors praleista diena skamba keistai, pasikeitimas praėjo be didesnių problemų ar iššūkių. Kiekviena pasaulio valstybė laiko juostą, kuria gyvena, gali nusistatyti pati. Tai reiškė, kad Samoai, norint praleisti vieną dieną, kitų regiono valstybių leidimo gauti nereikėjo.

Samoa vyriausybė nurodė, kad salos darbuotojai, kurie penktadienį nėjo į darbą (nes penktadienio tiesiog nebuvo), turi gauti atlyginimą už tą dieną kaip ir už bet kurią darbo dieną.

Po pasikeitimo Samoa laikas Naujosios Zelandijos laiką lenkė viena valanda, Australijos – trimis valandomis. Tad skirtumas tapo daug mažesnis.

Beje, Samoa ir Amerikos Samoa artumas atveria neįprastų galimybių: jeigu norite tą pačią dieną nugyventi dukart, nuvykę į Samoa, o po to – į Amerikos Samoa, galite tai padaryti.

Skrydis iš Samoa į Amerikos Samoa trunka vos 35 minutes ir kainuoja apie 80 dolerių. Skrydžiai vyksta kasdien. Taigi galima dieną praleisti Samoa, o tada išskristi į Amerikos Samoa ir tą pačią dieną ten praleisti dar kartą.

Dar viena įdomybė: 1892 m. Samoa sala išgyveno panašų pasikeitimą, bet priešinga kryptimi. Iki 1892 m. Samoa, kaip ir dabar, gyveno ta pačia diena kaip Rytų Azijos valstybės, Australija ir Naujoji Zelandija.

Tačiau tuomet pagrindinės Samoa prekybos partnerės buvo Jungtinės Valstijos. Ir tada Samoa nutarė „peršokti“ tarptautinę datos keitimosi liniją į kitą pusę, kad gyventų ta pačia diena kaip JAV.

Tada įvykęs laiko pokytis reiškė ne prarastą dieną, o priešingai – vieną papildomą dieną. Kurią dieną Samoa Vyriausybė pasirinko gyventi dukart?

Atsakymas paprastas ir logiškas – liepos 4-ąją. Liepos 4-oji yra JAV nepriklausomybės diena ir Samoa valdžia nutarė, kad gyventojai ta proga, kad nuo šiol gyvens toje pačioje dienoje kaip amerikiečiai, ir Liepos 4-ąją švęsti galės net dvi dienas iš eilės.

Parengta pagal „Now I Know“ naujienlaiškį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius