Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 06

Kandidatai be grimo: R.Žemaitaitis – apie samagoną, Japonijos imperatorių ir bebro uodegas šaldytuve

Artėja Lietuvos Respublikos prezidento rinkimai. Portalas 15min tęsia straipsnių ciklą „Kandidatai be grimo“, kuriuo sieks atskleisti mažiau žinomą kandidatų į prezidentus gyvenimo pusę. Antrasis pašnekovas – Remigijus Žemaitaitis.

Artėjant rinkimams, kandidatai į prezidentus gaus daug žurnalistų klausimų apie politiką – tiek apie savo politines pažiūras ir programas, tiek apie einamuosius klausimus.

Mažiau klausimų jie gaus apie kitus svarbius dalykus – vaikystę, jaunystę, biografijos vingius, asmenybės formavimąsi, pomėgius, skaitytas knygas ir filmus, namus, idealus ir asmeninį gyvenimą. Būtent tokius klausimus 15min užduoda kandidatams.

Antrasis 15min pašnekovas – save išsikėlęs kandidatas į prezidentus, teisininkas Remigijus Žemaitaitis.

Pirmasis pašnekovas buvo Dainius Žalimas, interviu su juo rasite čia.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

R.Žemaitaitis yra kaltinamas antisemitiniais pareiškimais, Seime jam pradėta apkalta. Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar parlamentaro teiginiai prieštarauja Konstitucijai.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Parlamentas vasarį panaikino R.Žemaitaičio teisinį imunitetą, kad prokurorai jam galėtų pateikti įtarimus.

Pats politikas kaltinimus antisemitizmu neigia ir sako, kad apkaltos komisija Seime sudaryta neteisėtai.

R.Žemaitaičio biografijos faktai

  • Amžius – 41 metai
  • Gimė ir mokyklą baigė Šilutėje
  • 2005 m. įgijo teisininko išsilavinimą (Vilniaus universitetas)
  • Nuo 2009 m. Seimo narys

Interviu temos

  • Kodėl R.Žemaitaitį žavi W.Churchillis
  • Ką R.Žemaitaitis gamina iš kiaulių kulniukų
  • Kodėl, jei galėtų, R.Žemaitaitis uždraustų televiziją
  • Kokiame Vilniaus klube R.Žemaitaitis leisdavo dienas ir naktis

Interviu su R.Žemaitaičiu sudaro dvi dalys. Pirmoje dalyje – 20 klausimų, kuriuos uždavėme ir kitiems kandidatams ir kuriuos pašnekovas žinojo iš anksto. Antroje dalyje – klausimai, skirti būtent R.Žemaitaičiui, kurių jis iš anksto nežinojo.

PIRMOJI DALIS

– Kokia yra jūsų svajonių valstybė ar vieta, į kurią svajojate nukeliauti?

– Jei ekonomine, valstybės valdymo prasme – vienareikšmiškai Singapūras. Tai viena pirmųjų valstybių pasaulyje pagal vadybos principus tiek valstybės tarnyboj, tiek privačiam sektoriuj, tiek motyvaciniam dalyke.

Į Singapūrą labiausiai gal norėčiau išvažiuoti stažuotis į švietimo sistemą. Ten labai kristalizuota viskas yra nuo mokyklos, nuo darželio, nuo universitetų, kolegijų ir panašiai, kiek man teko skaityti.

123RF.com nuotr./Singapūras
123RF.com nuotr./Singapūras

Dar gal, ko gero, Pietų Korėja. Pietų Korėja ir Japonija šiek tiek panašios, tik, aišku, Japonijoje prie seno imperatoriaus buvo vienaip, dabar, kai sūnus perėmė, šiek tiek ideologiniai dalykai keičiasi ir autoritetas keičiasi.

Ir dar gal Mianmaras. Pakeliavimui, nes gamta, žmonės, kultūra. Iš abiejų pusių tokios įdomios valstybės ją jungia.

– Tai galima sakyti, kad Azija traukia?

– Taip, Azija. Visą Europą esu nežinau kiek kartų praskraidęs, prabuvęs tiek poilsio, tiek komandiruočių prasme.

Amerika man nėra ta šalis, kur norėčiau važiuoti ir būti, poros kartų užteko. Man ji visiškai nepadarė jokio įspūdžio. Kanada – taip, bet daugiau dėl gamtos.

– Kokia per pastaruosius keletą metų skaityta knyga jums paliko didžiausią įspūdį?

– Aš esu kulinaras. Jei taip atvirai, kiekvieną mėnesį perskaitau, ko gero, po dvi knygas vien apie kulinariją, apie maisto gamybą. Įdomiausia knyga gal yra „Močiutės sveikatos receptų“ knyga, pas mane ji visą laiką guli.

O jei kalbant apie politikus, tai Churchillio keturių dalių knyga. (Buvęs Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Winstonas Churchillis 1948–1953 m. parašė memuarus apie II pasaulinį karą, 2017 m. jie išleisti lietuviškai, – red. past.) Kaip jis pradėjo strategiją dėlioti kovoje su Hitleriu, žmogumi, kuris padarė didžiausius nusikaltimus žmonijai, jei žiūrėsime XX amžių. Hitleris ir Stalinas, jei pasižiūrėsime, kur arčiausia mūsų.

(Galvoja) Taip, ko gero, Winstonas Churchillis. Ypač ta knyga, kur apie 18731903 m., trisdešimt jo jaunystės metų. To gali šiek tiek matyti ir savyje. Jei tuo metu būtų buvusi televizija, internetiniai portalai, tai jis būtų, man atrodo, number one žvaigždė pasaulyje. Sprendžiant iš jo memuarų, atsiminimų knygos.

Deja, to nebuvo, tai laikykim, kad didžiausias influenceris – Jėzus Kristus (šypsosi).

– Jeigu galėtumėte susitikti ir valandą pabendrauti su bet kokiu gyvu žmogumi pasaulyje, su kuo norėtumėte pabendrauti?

– Su buvusiu Japonijos imperatoriumi. Jei neklystu, jis apie 40 metų Japonijai vadovavo (Imperatorius Akihito Japoniją valdė 1989–2019 m., tais metais atsisakė sosto, jį perleisdamas įpėdiniui Naruhito, – red. past.). Kadangi man teko ten būti, mokytis japonų kalbos, studijuoti jų filosofiją.

Anglijos karalienė Elžbieta būtų įdomiausia asmenybė, jei žiūrint paskutinius 100 metų. Bet ji jau mirusi, amžiną atilsį. Jei klausiat apie gyvą, tai imperatorius. Nes dabartinių politikų nebėra kalbų, kurios būtų tokios įsimintinos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Imperatorius Naruhito
AFP/„Scanpix“ nuotr./Imperatorius Naruhito

– Nebūtinai politikas, gali būti aktorius, muzikos žvaigždė ar dar kas nors.

– Ne, muzikos žvaigždžių mes beveik nebeturime, didžioji dalis fonogramistų yra.

Aš kartais juokauju – norėčiau, kad Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją sugestų jų aparatūra ir reikėtų jiems dainuoti savo natūraliu balsu. Būtų įdomu išgirsti muzikantų, kurie renka pilną „Žalgirio“ areną.

Aišku, jei iš sarkastinės pusės, jei lankyčiausi Šiaurės Korėjoje ir būtų galimybė pamatyti dabartinį šitą šėtoną (Omenyje turimas Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, – red. past.), norėčiau su juo pasišnekėti.

Žmogus, kuris marina badu tautą, kuris važinėjasi prabangiais mersais, bentliais, skraido lėktuvais, turi jachtas ir visa kita, ir sugeba išplauti smegenis, kad jūs esat Dievo išrinktoji tauta, o aš esu tas Dievas.

Tad influencerine, vadybine prasme būtų įdomu su juo pasikalbėti. Bet šiaip pirmiau Japonijos imperatorius visgi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius