-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 13

Gyvūnų aromaterapija: kokie eteriniai aliejai padeda apsisaugoti nuo erkių

Visame pasaulyje gyvūnų prieglaudos bei veterinarijos klinikos aktyviai domisi terapiniais eteriniais aliejais ir įtraukia juos kaip prevencinę ar alternatyvią holistinę gydymo priemonę.
Gyvūnų aromaterapija
Gyvūnų aromaterapija / Roberta Bulotaitė

Kuriasi natūralias priemones propaguojančios terapinės klinikos, kirpyklos bei kitos gyvūnus mylinčios organizacijos, kurios visame pasaulyje skleidžia žinią, kaip eteriniais aliejais palaikyti optimalią gyvūno psichinę ir fizinę sveikatą. Lietuvoje gyvūnų aromaterapija yra nauja ir neištirta sritis. Šeimininkai ieško kuo natūralesnių priemonių augintiniams prižiūrėti, kaip vieną iš alternatyvų renkasi eterinius terapinės klasės aliejus.

Tobis ir levandų aliejus

Kai pirmą kartą į namus parsinešiau aromatinę lempą ir, įlašinusi levandos eterinio aliejaus, ją įjungiau, netoliese žaidęs šuo Tobis pradėjo elgtis neįprastai – ėmė sukti ratus aplink lempą, kišo snukutį prie garų, o galiausiai atsigulė šalia. Tokia buvo pirmoji teigiama jo reakcija. Šunys puikiai atskiria natūralius kvapus nuo sintetinių, Tobio elgesys įrodė, jog atsinešti eteriniai aliejai yra kokybiški. Po šio įvykio prasidėjo mūsų kelionė į aromatų pasaulį.

Namuose tvyrojo citrinos, levandos, citrinžolės, pankolio, kitų aromaterapinių mišinių kvapai. Šuniškoms maudynėms pradėjau naudoti cintrinžolę. Įvairioms problemoms spręsti taip pat ieškojau tinkamiausių aromaterapinių priemonių: pilvo diegliams ir skausmams mažinti atradau „Di Gize“ mišinį, erkių įkandimams – levandą, raudonėlį, čiobrelį bei mišinį „Purification“, pūliniams, guzams naikinti, odos problemoms malšinti – levandą. Šios priemonės ne tik šalino fizinius negalavimus, bet ir gerino emocinę būseną stresinių situacijų metu, keliaujant. Mėgstamiausias Tobio eterinis levandos aliejus pagerino jo miegą bei poilsį.

Eteriniai aliejai akivaizdžiai pakeitė emocinę bei fizinę keturkojo draugo savijautą. Jis tapo harmoningo šuns pavyzdžiu. Nepaisant to, jog jam jau dešimt metų, klinikoje veterinarams kelia nuostabą sveikas kailis, balti dantys, stabili emocinė bei puiki bendra organizmo būsena.

Gyvūnai kvapų pasaulyje

Aromaterapija, įvairiausios gamtos dovanotos žolės buvo naudojamos šimtmečius. Teigiamas eterinių aliejų poveikis žmogaus emocinei bei fizinei būsenai minimas rankraščiuose dar kelis tūkstančius metų iki mūsų eros, tačiau didžiausią nuostabą kelia tai, jog jie nuo seno naudojami ir gyvūnams.

Aromaterapija apibrėžia holistinį požiūrį į žmogaus ar gyvūno organizmą. Tai yra visuma, kuri padeda apginti gyvybiškai svarbią imuninę sistemą. Natūralūs eteriniai aliejai išgaunami distiliuojant augalinę žaliavą, kuri ypač pasižymi sudedamųjų medžiagų įvairove. Unikalios sudėtinės augalų dalys padeda organizmui kovoti su infekcijomis, virusais, bakterijomis, grybeliais. Tai – gyvybinė augalo energija viename lašelyje, turinti didžiulę terapinę galią žmogaus ar gyvūno psichinei ir fizinei būsenai.

Aromaterapija apibrėžia holistinį požiūrį į žmogaus ar gyvūno organizmą. Tai yra visuma, kuri padeda apginti gyvybiškai svarbią imuninę sistemą.

Didžiuliu augalų poveikiu žmogaus organizmui įsitikinau kelionės Prancūzijoje metu, levandų ūkyje „Simiane-la-Rotonde Farm“ Provanse, kur turėjau unikalią galimybę dalyvauti jų nurinkimo, paruošimo, eterinio aliejaus distiliavimo procese bei aromaterapijos eksperto Jeano Noelio Landelio mokymuose. Kadangi jau vienuoliktus metus pati auginu Vakarų Škotijos baltąjį terjerą Tobį, ypatingas atradimas šios kelionės metu buvo tai, jog aromaterapija yra naudojama gyvūnams. Meilė keturkojui žmogaus draugui lėmė tai, jog pagrindinė mano aistra tapo aromaterapijos poveikis gyvūnų elgsenai bei sveikatai.

Roberta Bulotaitė/Gyvūnų aromaterapija
Roberta Bulotaitė/Gyvūnų aromaterapija

Šunų mityba ir virškinimo sistema

Dažnai šeimininkai susiduria su sunkumais, kai jų augintiniai nenoriai ėda maistą, vemia, atsiranda pilvo skausmų ar kitų virškinimo problemų. Žinome, jog šunų virškinimo sistema yra ypač jautri, norint palaikyti ją funkcionalią, būtina parinkti tinkamą maistą bei kitas natūralias priemones, padedančias geriau jaustis. Palaikant optimalią šuns virškinimo sistemą kartais į maistą galima įlašinti lašą eterinio pipirmėtės aliejaus. Tačiau rimtoms problemoms – viduriavimui, vidurių užkietėjimui – puikiai tiks aromaterapinis mišinys „Di Gize“, kurio sudėtyje yra peletrūno, anyžiaus, pankolio, imbiero, pačiulio ir kitų augalų mišinio. Atsižvelgiant į šuns dydį, lašelius galima įtrinti į kailį ties stuburu, patepti pėdutes, pilvo sritį ar įlašinti su pipete tiesiai į burną.

Šis mišinys padeda naikinti parazitus, gyvenančius šuns organizme. Reikia dvidešimt vieną dieną tepti padus arba lašinti į burną šį mišinį, galima naudoti ir vieno augalo eterinį aliejų: peletrūno, pankolio, baziliko, pipirmėtės ar kumino. Gyvūno sveikatai pagerinti eterinius aliejus galima nuolat garinti patalpoje, tai padės jam sveikti.

Šunų kailio, ausų ir dantų priežiūra

Kitas labai reikšmingas aspektas yra gebėjimas išsaugoti sveiką ir žvilgantį šuns kailį. Nenuostabu, jog ilgaplaukiams reikia daugiau dėmesio. Norint, kad kailis puikiai šukuotųsi, nesiveltų, žvilgėtų ir netgi kvepėtų, labiausiai tinka eteriniai rozmarino, kipariso, citrinžolės ar levandos aliejai. Tiesiog maudydami arba išmaudę į šlapią ar sausą kailį įtrinkite 1–2 lašus. Taip pat galite pasigaminti natūralų šampūną. Prireiks 340 ml talpos stiklinio (geriausia – tamsaus) buteliuko, 15 ml natūralaus šampūno be priemaišų, 2 lašų levandos, citrinžolės, rozmarino, eukalipto, pipirmėtės eterinio aliejaus.

Vasaros ir rudens metu ypač svarbi apsauga nuo erkių. Galima pasigaminti apsauginį repelentą. Prireiks 200 ml talpos stiklinio buteliuko su purkštuku, 200 ml vandens, 2 lašų citrinžolės eterinio aliejaus, 5–10 lašų mišinio „Purification”. Viską suplakus išpurkšti šuns kailį prieš einant pasivaikščioti. Jeigu vis dėlto erkė įkando, asmeninė patirtis su Tobiu parodė, jog čiobrelio ir raudonėlio eteriniai aliejai, sumaišyti su augaliniu aliejumi (santykis 2:1), padeda lengviau ištraukti erkę. Šiuo mišiniu tepama oda aplink erkę – ji nebesisiurbs ir nebeskleis nuodų. Ištraukus ją, pažeista vieta patepama eteriniu levandos aliejumi. Jis naudojamas kelias savaites kaip prevencinė priemonė nuo erkių platinamų ligų.

Baltiems ir sveikiems dantims bei maloniam šuns burnos kvapui puikiai tiks šie eteriniai aliejai: bosvelijų dervos, miros, gvazdikėlio, šlamučio arba mišinys „Thieves“. Jie ne tik palaikys sveikas šuns dantenas, bet ir pagelbės esant įvairioms dantenų ligoms, skausmams, kraujavimui ar pūliniams. Tiesiog tepkite dantenas mažais kiekiais arba įlašinkite lašelį į burną.

Sveikoms ir švarioms šuns ausims išsaugoti puikiai tiks jūsų pačių pagamintas mišinys, kuriam reikės 50 ml stiklinio buteliuko, 50 ml vandens, 1 valgomojo šaukšto augalinio aliejaus, 3 lašų citrinžolės, 4 lašų brazilinių kopalių, 1 lašo arbatmedžio, 2 lašų levandos, 1 lašo rozmarino eterinio aliejaus. Viską išmaišykite ir švelniai papurkškite. Svarbu žinoti, jog eterinių aliejų tiesiai į ausį lašinti negalima.

Gyvūno kvapas namuose

Nemalonus kvapas – dažna problema auginant gyvūnus namuose. Norint, kad jūsų erdvė kvepėtų gaiva ir švara, puikiai tiks garuojančios aromatinės lempos su jūsų mėgstamais natūraliais eteriniais aliejais. Dezinfekuojantys, naikinantys bakterijas, virusus ir valantys iš patalpos nemalonų kvapą yra šie eteriniai aliejai: arbatmedžio, žaliosios citrinos, bergamotės, citrinos, eukalipto, rozmarino, levandos, mirtos, levandino, citrinžolės bei mišiniai „Purification“, „Thieves“. Pasirinkę kelis eterinius aliejus galite puikiai išvalyti ar tiesiog pasigaminę purkštuvą papurkšti ir išdezinfekuoti šuns ar kito gyvūno guolį.

Terapinės klasės eteriniai aliejai

Kaip ir šunims, norint pagerinti visų kitų gyvūnų psichologinę savijautą, suteikti saugumo jausmą, energijos pliūpsnį ar tiesiog juos nuraminti, visiškai atpalaiduoti, plačiai naudojami terapiniai eteriniai aliejai. Juos geriausia pradėti naudoti mažais kiekiais, po truputėlį keičiant kvapus ir taip išrenkant jų mėgstamus, artimus aromatus. Dažniausiai tinka levanda, mirta, eglė, pušis, pipirmėtė.

Rimtiems sveikatos sutrikimams naudojami šie eteriniai aliejai:

  • artritui – braziliniai kopaliai;
  • kraujavimui – pelargonija, šlamutis, gauruotieji švitrūnai;
  • kaulų skausmams ir lūžiams – bruknuolė, citrinžolė, melsvoji eglė;
  • nuraminimui – levanda, ramunėlė;
  • uždegimams – pušis, bruknuolė, mėlynoji eglė;
  • nervinei įtampai mažinti – romaninė ramunėlė, pelargonija, levanda, vetiverija;
  • skausmams – šlamutis, levanda, gvazdikėlis, pipirmėtė, bruknuolė;
  • kvėpavimo takų sutrikimams – eukaliptai, pušis, melsvoji eglė, mirta;
  • odos vėžiui ir kitoms jos problemos – bosvelijų derva, levanda, mira;
  • nudegimams – levanda;
  • atviroms ir uždaroms žaizdoms – šlamutis, levanda;
  • navikams, vėžinėms ligoms – bosvelijų derva, mira.

Tinkamas eterinių aliejų naudojimas

Eteriniai aliejai sėkmingai naudojami skirtingų rūšių gyvūnams – nuo vabzdžių (bičių) iki žinduolių (dramblių). Atsižvelgiant į mokslinius tyrimus ir praktinius duomenis, dažniausiai naudojami žuvims, vabzdžiams, paukščiams, katėms, šunims ir arkliams.

Gyvūnai aromatui yra daug jautresni nei žmonės, molekulė greičiau pasiekia uoslės centrą, todėl vienas iš naudojimo būdų yra garinimas bei inhaliacijos. Antrasis būdas yra tiesioginis – eteriniu aliejumi tepama oda ar kailis. Kadangi gyvūnai turi daugiau plaukų folikulų nei žmonės, jie greičiau ir efektyviau absorbuoja eterinius aliejus – kuo daugiau plaukų, tuo greitesnis poveikis. Kadangi trūksta aukštos kokybės eterinių aliejų, mažai naudojamas ir žinomas būdas – vartoti į vidų. Svarbiausia: eteriniai aliejai negali patekti į akis, ausis ir nosį, o taip nutikus jokiu būdu neskalauti vandeniu, tik stengtis išvalyti augaliniu aliejumi.

Bendrosios naudojamo kiekio gairės mažiems gyvūnams (katėms, šunims, egzotiniams gyvūnams): 3–5 lašai, skiedžiama augaliniu aliejumi; vidutinio dydžio (dideliems šunims, ožkoms, kiaulėms): 3–5 lašai; dideliems (galvijams, arkliams, drambliams): 10–15 lašų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius