Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Didelė krūtinė ne visada privalumas: kodėl moterys ryžtasi jos mažinimo operacijoms?

Vien Lietuvoje kasmet krūtinę susimažina šimtai moterų. Dažniausiai tai vyresnės, apie 40 metų, jau gimdžiusios moterys, kurios dėl didelių krūtų jaučia vis didesnį nepasitenkinimą.
Krūtinė
Krūtinė / Vida Press nuotr.

„Turinčios mažą krūtinę, nori ją pasididinti, turinčioms didesnę – aktualesnis krūtinės mažinimas ir pakėlimas. Tačiau didinti krūtinę vis dar ryžtasi daugiau moterų, nes, norinčios ją mažinti, sunkiau prisiverčia, kenčia“, – pastebi klinikos „Grožio chirurgija“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Donatas Samsanavičius.

Didelės krūtys – didelės bėdos

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistai pastebi, kad moterų, kurios turi varginančiai dideles krūtis, Lietuvoje yra gana daug – jas galima skaičiuoti šimtais ar net tūkstančiais. Šie skaičiai labai priklauso nuo genetikos. Pavyzdžiui, Amerikoje moterų, turinčių itin didelę krūtinę yra žymiai daugiau nei, tarkime, Azijos šalyse.

„Įvairiais laikais grožio tendencijos buvo skirtingos ir jos nuolat kinta. Skirtingai grožį suvokia ir kiekviena moteris, be to, apsisprendimą koreguoti krūtinės dydį dažnai nulemia psichologinės ar fiziologinės priežastys. Turinčios dideles, sunkias krūtis moterys dažnai kenčia nuo nugaros, kaklo, krūtų skausmo, liemenėlės įveržimo ant pečių, bėrimo, iššutimo po krūtimis arba jų asimetrijos“, – sako D.Samsanavičius.

Itin didelę krūtinę turinčios moterys paprastai vengia sportuoti, o tai yra viena iš priežasčių, kodėl jos dažniau serga nutukimu ar diabetu.

Vis daugiau lietuvių ryžtasi krūtinės mažinimo operacijai, nes patiria sunkumų atliekant kasdienius darbus, sportuojant. Susimažinti krūtinę moterys pageidauja ir dėl estetinių priežasčių, kai po žindymo ar dėl moters amžiaus krūtinės oda išsitampo, praranda buvusią formą. Pasak chirurgo, pacientes, turinčias dideles krūtis, taip pat dažnai vargina nepasitikėjimas savimi, negalėjimas rengtis patinkančiais rūbais, atsipalaiduoti paplūdimyje, problemos intymiame gyvenime.

Itin didelę krūtinę turinčios moterys paprastai vengia sportuoti, o tai yra viena iš priežasčių, kodėl jos dažniau serga nutukimu ar diabetu. Įvairūs tyrimai rodo, kad didelė krūtinė gali būti susijusi ir su kitomis ligomis, o taip pat ir trumpesne gyvenimo trukme.

Gyvenimas po operacijos

Paprastai į chirurgus kreipiasi nuo D iki G dydžio liemenėles nešiojančios moterys ir dažniausiai pageidauja B arba C dydžio krūtinės, o po operacijos džiaugiasi akivaizdžiai pagerėjusia gyvenimo kokybe.

„Moterys išsitiesia ir tiesiogine, ir perkeltine prasme – pagerėja jų psichologinė būklė, nuotaika. Moterys dėkoja ir mums, chirurgams, nes pagaliau gali dėvėti norimus rūbus, turi daugiau energijos“, – sako gydytojas D.Samsanavičius.

Vida Press nuotr./Krūtinė
Vida Press nuotr.

Dažniausiai krūtinės mažinimo operacijai ryžtasi jau gimdžiusios moterys – ne tik dėl pakitusių formų, bet ir dėl to, kad po šios procedūros kūdikio maitinimo krūtimi galimybės yra ribotos, o kai kuriais atvejais tai apskritai neįmanoma. Taip yra dėl to, kad, esant labai didelėms krūtims, atliekant operaciją gali būti persodinamas spenelio-arealės kompleksas kaip laisvas odos transplantatas. Tokiu atveju pažeidžiami pieno latakai, einantys iki spenelių ir laktacija negalima. Krūtinės mažinimo operacija skiriasi nuo krūtinės didinimo – pjūviai yra didesni, todėl ir randeliai atitinkamai labiau matomi.

Kaip tai vyksta?

Operacija atliekama taikant bendrinę nejautrą ir vidutiniškai trunka apie 3 valandas. Per krūtų mažinimo operaciją pašalinama nereikalinga oda ir po ja esantis audinys, spenelis ir areolė (tamsiai rusvos odos plotelis apie spenelį) pakeliami į prieš operaciją numatytą aukštį bei suformuojama estetiška krūties forma. Šios operacijos metu galima sumažinti ir areolę, kuri dažnai išsiplečia didėjant krūtims.

Dažniausiai pjūviai daromi aplink areolę, vertikaliai žemyn nuo jos ir raukšlėje po krūtimi. Operacija baigiama paliekant drenus, kurie pašalinami kitą dieną po operacijos. Po operacijos praėjus 7-10 dienų, galima grįžti į darbą ir užsiimti įprasta veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius