-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų turisčių išžaginimas privertė suklusti: net ir atostogų šalys gali būti pavojingos

Įtariamas dviejų Kentukio valstijos (JAV) moterų išžaginimas per kruizines atostogas Bahamose, kurios šį mėnesį dominuoja laikraščių antraštėse, ir 18 žmogžudysčių šalyje nuo metų pradžios – tai aštrus priminimas, kad atostogų karštosios vietos ne visada yra tokios saugios, kaip atrodo, rašoma „Daily Mail“.
Net ir populiarios atostogų vietos gali būti pavojingos
Net ir populiarios atostogų vietos gali būti pavojingos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Turizmas Kelionės

Siekdama užtikrinti keliautojų saugumą, JAV vyriausybė reguliariai atnaujina kelionių rekomendacijas, atsižvelgdama į įvairius rizikos rodiklius, pavyzdžiui, terorizmą ir sveikatos pavojų, o įspėjimo lygiai yra tokie: „1. Laikykitės įprastų atsargumo priemonių“; „2. Laikykitės padidinto atsargumo priemonių“; „3. Persvarstykite kelionę“; „4. Nekeliaukite“.

Šiuo metu Bahamų salos turi 2 lygio statusą, o keliautojai įspėjami būti budrūs, nes „smurtiniai nusikaltimai, tokie kaip įsilaužimai, ginkluoti apiplėšimai ir seksualiniai užpuolimai, įvykdomi tiek turistinėse, tiek ne turistinėse vietovėse“.

Jiems nurodoma „neatidaryti savo viešbučio durų, jei nežinote, kas tai yra“, ir „fiziškai nesipriešinti bandymams apiplėšti“.

Tačiau kartu su Bahamų salomis 2 lygio statusą turi ir daugybė kitų populiarių kelionių krypčių, tarp kurių stebina Italija, Danija, Prancūzija, Ispanija, Belgija, Jungtinė Karalystė, Nyderlandai, Švedija, Marokas ir Maldyvai.

Shutterstock.com nuotr. / Maldyvai
Shutterstock.com nuotr. / Maldyvai

Tiems, kurie ketina vykti į šias vietas, patarimuose nurodoma, kad keliautojai, keliaudami į turistines vietas ir perpildytas viešąsias vietas, turi būti atidūs ir stebėti aplinką, „laikytis vietos valdžios institucijų nurodymų“, „sekti vietos žiniasklaidą ir atitinkamai koreguoti planus“.

Saugiausiomis laikomos atostogų kryptys, kurioms suteiktas 1 lygio statusas: Australija, Kaimanų salos, Antigva ir Barbuda, Japonija, Austrija, Kroatija, Graikija, Portugalija, Barbadosas, Bermudai, Sent Kitsas ir Nevis, Sent Lusija, Argentina ir Kanada.

Pabrėžtina, kad 1 lygio statusui priskiriamos ir Baltijos šalys: Lietuva, Latvija, Estija.

Saugiausiomis laikomos atostogų kryptys, kurioms suteiktas 1 lygio statusas.

Įspėjimai „nekeliauti“ galioja 19 šalių.

Į draudžiamų zonų sąrašą įtrauktos šios šalys: Afganistanas, Baltarusija, Burkina Fasas, Birma, Centrinės Afrikos Respublika, Haitis, Iranas, Irakas, Irakas, Libija, Malis, Šiaurės Korėja, Rusija, Somalis, Sudanas, Pietų Sudanas, Sirija, Ukraina, Venesuela ir Jemenas.

123rf.com nuotr. / Karakasas, Venesuela
123rf.com nuotr. / Karakasas, Venesuela

Dauguma priežasčių – padidėjusi terorizmo, pilietinių neramumų ir pagrobimų rizika.

Vis dėlto atskiroms šalims būdinga tam tikra rizika.

Pavyzdžiui, Irano patarime įspėjama apie „surogatinės motinystės turizmo“, terorizmo, pilietinių neramumų ir „savavališko JAV piliečių suėmimo“ riziką.

Joje teigiama: „Įmonės, siūlančios surogatinės motinystės paslaugas Irane, neteisingai pateikia informaciją apie saugumo padėtį ir nereguliuojamos surogatinio turizmo pramonės keliamą riziką. Privačios bendrovės, organizuojančios tokius vizitus ir paslaugas, kelia pavojų JAV piliečiams“.

Tuo tarpu Jemeno rekomendacijose keliautojai įspėjami, kad visoje šalyje „yra minų“.

Vyriausybės 3 lygio kategorijoje „apsvarstykite keliones“ šiuo metu yra 24 šalys.

Viena iš naujesnių šalių, įtrauktų į sąrašą, yra Jamaika.

Shutterstock nuotr. / Kingstonas, Jamaika
Shutterstock nuotr. / Kingstonas, Jamaika

Praėjusį mėnesį vyriausybė padidino perspėjimo dėl kelionių reitingą iki 3 lygio, t. y. amerikiečiai dabar turėtų dar kartą apsvarstyti, ar vykti į Jamaiką „dėl nusikalstamumo ir nepatikimų medicinos paslaugų“.

JAV ambasados Jamaikoje paskelbtame ypač nerimą keliančiame patarime teigiama, kad „dažnai pasitaiko seksualinių užpuolimų, taip pat ir „viskas įskaičiuota“ kurortuose“, ir priduriama, kad vietos policija „dažnai neveiksmingai reaguoja į rimtus kriminalinius incidentus“.

Kitos šalys, kuriose nustatytas 3 lygis, yra Gvinėja, Makao, Papua Naujoji Gvinėja, Gvatemala, Gajana, Hondūras, Trinidadas ir Tobagas, Libanas, Mauritanija, Nikaragva, Nigeris, Nigerija, Pakistanas, Saudo Arabija, Uganda, Burundis, Čadas, Kolumbija, Egiptas, Salvadoras, Etiopija, Kongo Demokratinė Respublika ir Bisau Gvinėja.

123rf.com nuotr. / Kairo gatvėse, Egiptas
123rf.com nuotr. / Kairo gatvėse, Egiptas

Vasario 5 d. PAR tapo naujausia šalimi, kurios statusas pasikeitė: Valstybės departamentas teigė, kad jis „atnaujintas siekiant atsižvelgti į saugumo aspektus naudojant GPS navigaciją“, ir pridūrė, kad ji gali „nuvesti į nesaugius maršrutus“.

„GPS navigacija gali siūlyti trumpiausius kelius per miestų gyvenvietes kaip greičiausią pageidaujamą maršrutą, tačiau dėl to gali padidėti nusikaltimų rizika“, – rašoma patarime.

Buvo atvejų, kai Keiptaune keliaujantys turistai, naudodamiesi GPS navigacijos programėlėmis, buvo nukreipti per gyvenamuosius rajonus, kuriuose daug smurtinių nusikaltimų. Saugiausias būdas grąžinti išsinuomotą automobilį į Keiptauno tarptautinį oro uostą – važiuoti N2 greitkeliu ir vadovautis kelio ženklais „Airport Approach Rd“ (16 išvažiavimas).

Keiptaune keliaujantys turistai, naudodamiesi GPS navigacijos programėlėmis, buvo nukreipti per gyvenamuosius rajonus, kuriuose daug smurtinių nusikaltimų.

Arba paprašykite, kad automobilio nuomos bendrovė paimtų jūsų automobilį ir vėliau pasirūpinkite pervežimu į oro uostą iš žinomų taksi bendrovių arba žinomų dalijimosi paslaugomis paslaugų teikėjų, kad pasiektumėte oro uostą.

Taip pat yra dar vienas lygis, vadinamas „kita“, kuris skirtas Izraeliui, Vakarų Krantui ir Gazos ruožui, Meksikai ir Kinijai.

Dėl pirmojo Valstybės departamentas įspėja: „Teroristinės grupuotės, pavieniai teroristai ir kiti smurto ekstremistai toliau rengia galimus išpuolius Izraelyje, Vakarų Krante ir Gazos ruože.

Teroristai ir smurtiniai ekstremistai gali išpuolius surengti be jokio įspėjimo arba su nedideliu įspėjimu, taikydamiesi į turistų lankomas vietas, transporto mazgus, turgus ir (arba) prekybos centrus bei vietos valdžios institucijas.

Izraelyje, Vakarų Krante ir Gazos ruože gali kilti smurto protrūkių be įspėjimo“.

Kalbant apie Meksiką, departamentas teigia, kad „smurtiniai nusikaltimai, tokie kaip žmogžudystės, pagrobimai, automobilių vagystės ir apiplėšimai, Meksikoje yra plačiai paplitę ir dažni“.

123rf.com nuotr. / Meksika
123rf.com nuotr. / Meksika

JAV vyriausybė turi ribotas galimybes teikti skubios pagalbos paslaugas JAV piliečiams daugelyje Meksikos vietovių, nes JAV vyriausybės darbuotojams draudžiama arba ribojama vykti į tam tikras vietoves. Daugelyje valstijų vietinės skubios pagalbos tarnybos veikia tik už valstijos sostinės ar didžiųjų miestų ribų.

Jame taip pat priduriama: „JAV piliečiams patariama laikytis JAV vyriausybės darbuotojų kelionių apribojimų. Konkrečioms valstijoms taikomi apribojimai pateikiami toliau pateikiamuose atskirų valstijų patarimuose. JAV vyriausybės darbuotojai negali keliauti tarp miestų sutemus, negali kviestis taksi gatvėje ir turi naudotis dispečerinių tarnybų, įskaitant programėlėmis pagrįstas paslaugas, pavyzdžiui, „Uber“, ir reguliuojamų taksi stotelių paslaugomis“.

Dėl Kinijos departamentas paragino žmones persvarstyti savo kelionių į šią šalį planus „dėl savavališko vietos įstatymų vykdymo, įskaitant draudimus išvykti, ir neteisėto sulaikymo rizikos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius