Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo turizmas į Ukrainą vilioja užsieniečius: atvykusieji nori pamatyti Rusijos invazijos randus

Važiuojant iš Kyjivo, keliai pasakoja tamsią pirmųjų Rusijos invazijos dienų istoriją. Šimtams automobilių važiuojant link Bučos priemiesčio, greitkeliu aidi dūzgimo garsas, rašoma „The Kyiv Independet“.
Karo padariniai Ukrainoje
Karo padariniai Ukrainoje / Shutterstock nuotr.

„Tai nuo tankų ir sunkiosios technikos. Jie paliko tokias įpjovas asfalte, kurios skleidžia šį bauginantį garsą“, – vasario 27 d. vykusios ekskursijos metu „Kyiv Independent“ sakė gidas Svetas Moisejevas.

Tą patį S.Moisejevas papasakojo dešimtims turistų nuo tada, kai pradėjo karo turizmo ekskursiją netrukus po to, kai 2022 m. balandžio 3 d. Rusijos kariuomenė pasitraukė iš Kyjivo srities, palikdama nuniokotus miestus ir kaimus.

Kyjivo gyventojas, dirbantis bendrovėje „Capital Tours“, įžvelgė galimybę pasinaudoti savo dešimtmetį trunkančia gido patirtimi ir informuoti užsieniečius apie žiaurią Rusijos invaziją bei surinkti pinigų karo veiksmams.

Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje
Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje

Jis parengė emocingą maršrutą per Kyjivo priemiesčius Bučą, Irpinę, Hostomelį ir Borodianką, pasakodamas sudėtingas istorijas apie Rusijos bandymą užimti sostinę ir žiaurią okupaciją.

Jis taip pat įtraukia į ekskursijas Ukrainos istoriją, aiškindamas šalies šimtmečius trukusią kovą su Maskva daugiausia Šiaurės Amerikos ir Vakarų Europos auditorijai. Svarbu, kad žmonės suprastų, jog Kyjivas nėra „didžiosios Maskvos“ dalis, sakė jis.

Ukrainos turizmo pramonė po Rusijos invazijos, kaip ir buvo galima nuspėti, smarkiai smuko. Po invazijos į šalį atvykęs pirminis žurnalistų ir politinių delegacijų srautas taip pat persikėlė kitur.

Tačiau turistams pamažu pradėjus grįžti, sektorius prisitaikė ir pasiūlė karo turizmo galimybių. Ne visi džiaugiasi galėdami užsieniečiams rodyti karo randus – kai kurie vietiniai gyventojai nepritaria minčiai turistams rodyti savo pažeidžiamiausias akimirkas.

Tačiau turistams pamažu pradėjus grįžti, sektorius prisitaikė ir pasiūlė karo turizmo galimybių.

S.Moisejevas sakė, kad jau pastebėjo turistų pagyvėjimą. Pirmoji banga atkeliavo 2022 m. vasarą, o piką pasiekė 2023 m. vasarą, kai per dieną vykdavo po vieną ar dvi ekskursijas. Jo klientai – tai verslo profesionalų, politikos veikėjų, draugus lankančių žmonių ir smalsių turistų mišinys, jis pasakojo „Kyiv Independent“.

„Žmonės nori suprasti, kaip (šis karas) galėjo įvykti XXI amžiuje. Ir, žinoma, jie nori pagerbti tuos, kurie žuvo, ir tuos, kurie gynėsi“.

„Šoko terapija“

Kadangi šiuo metu verslas nėra pelningas, S.Moisejevas sakė, kad jis save labiau laiko savanoriu, atliekančiu svarbų darbą ir informuojančiu lankytojus apie Rusijos okupaciją.

Ekskursijos kainuoja nuo 120 JAV dolerių, iš kurių pusė skiriama Ukrainos kariuomenei, o įmonė veikia be jokios organizacijų paramos.

Kai kurie jo svečiai pageidauja tik istorinės ekskursijos po Kyjivą, kiti nori pusę dienos praleisti išlaisvintuose sostinės priemiesčiuose. Dauguma turistų yra empatiški ir nuoširdžiai nori sužinoti apie karą, tačiau S.Moisejevas pripažino, kad keletas jų tiesiog ieško įspūdžių.

Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje
Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje

S.Moisejevo nuomone, svarbu parodyti karo realybę tiems, kurie jos niekada nepatyrė, tikintis, kad taip žmonės sužinos apie sunkią Ukrainos padėtį ir padidins paramą šaliai užsienyje.

„Šis sugriautas daugiabutis – tai kibiras ledinio vandens ant galvos, kuris sugrąžina į realybę“, – sakė S.Moisejevas, rodydamas į penkiaaukštį gyvenamąjį namą, kurį suplėšė aviacinė bomba.

Svarbu parodyti karo realybę tiems, kurie jos niekada nepatyrė.

Rekonstrukcijos darbai iš esmės sugrąžino gyvenimą šiose buvusiose okupuotose teritorijose, tačiau S.Moisejevas tiki, kad kai kurie iš apgadintų pastatų bus išsaugoti kaip „liūdnas muziejus“.

Jis daro paraleles su Černobyliu, viena populiariausių Ukrainos turistinių vietų, kurią „Capital Tours“ aplankys iki 2022 m. Pasak jo, abu jie tarnauja kaip neformalūs muziejai, primenantys žmonėms apie siaubingus įvykius.

Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje
Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje

Turistui Danieliui Hosie S.Moisejevo ekskursija buvo galimybė geriau suprasti karą, kurį jis kasdien stebėjo iš savo gimtosios Škotijos. Savo akimis pamatyti sugriautą tiltą Irpinėje, kurį Ukraina susprogdino, kad užkirstų kelią Rusijos veržimuisi per Irpinės upę, buvo stulbinantis momentas.

„Tai buvo nerealu. Tas tiltas man įsiminė, nes mačiau, kaip jis griuvo, ir prisimenu, kaip pagalvojau, kad tai beprotybė. Ir tada aš esu ten, matau tai“, – jis sakė „Kyiv Independent“.

Nepatogūs žvilgsniai

S.Moisejevas asmenines vietinių gyventojų istorijas supina su techninėmis mūšio detalėmis. Vienoje istorijoje, kurią jis pasakoja kelionės metu, pasakojama, kad šeima iš Hostomelio miestelio netoli Kyjivo buvo priversta slėptis sovietmečiu įrengtame bunkeryje šalia savo namo ir drąsiai bėgti 30 metrų iki namų, kad susirinktų atsargų, kai krisdavo sviediniai.

Ne visi nori, kad jų gyvenimas būtų paverstas turistų atrakcija. Ant apleistų namų atsirado ženklų, įspėjančių lankytojus neiti ir nefotografuoti.

Stovėdamas apdegusiose savo virtuvės liekanose, Hostomelio gyventojas Serhiijus Ahiyevas sakė, kad jis atsargiai žiūri į gidus, besinaudojančius jo subombarduota gatve.

„Kartais jie specialiai atveža turistus, kad iš to užsidirbtų pinigų. Ne tam, kad kalbėtų apie tai, kas įvyko“, – sakė jis.

Vėliau jis pakeitė nuomonę ir mano, kad žmonės, įskaitant turistus, turėtų pamatyti „siaubingus rusų veiksmus“.

Vis dėlto S.Ahiyevas pritaria idėjai atkreipti dėmesį į Rusijos okupaciją. Nors pirmosiomis išsivadavimo dienomis jį erzino būriai žurnalistų ir lankytojų, vėliau jis pakeitė nuomonę ir mano, kad žmonės, įskaitant turistus, turėtų pamatyti „siaubingus rusų veiksmus“.

D.Hosie manė, kad jam, kaip lankytojui, buvo svarbu aplankyti satelitinius miestelius, kad galėtų visapusiškai susipažinti su karo metais Ukrainoje. Tačiau jis pastebėjo, kad susidūręs su niūria okupacijos realybe jautėsi nejaukiai.

Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje
Shutterstock nuotr. / Karo padariniai Ukrainoje

„Nenorėjau, kad tai būtų instagramo fotosesija. Reikia rodyti pagarbą“, – sakė jis.

Pats S.Moisejevas dažnai atkreipia dėmesį į vietinių gyventojų žvilgsnius ekskursijų metu, tačiau vis tiek mano, kad užsieniečiams svarbu tai parodyti, ir tai lygina su ekskursija po Aušvicą.

„Dauguma žmonių supranta, kad tarptautinė parama ateina iš žinių ir informacijos. Todėl (vietiniai) dažniausiai toleruoja lankytojus“.

Humanitarizmas ir turizmas

Pasak projekto vadovo Mykhailo Cherevyko iš vienos svarbiausių Ukrainos turizmo svetainių „Visit Ukraine“, turizmas taip pat gali suteikti apčiuopiamą pagalbą, nes padeda mokėti atlyginimus ir pritraukti užsienio valiutą.

2022 m. įmonė nuolat padėjo žurnalistams ir politinėms delegacijoms, sujungdama jas su vietos gyventojais ir labdaros organizacijomis. Tačiau dėmesiui nukrypus nuo Ukrainos, turistai dabar sudaro 80 proc. „Visit Ukraine“ klientų.

Dirbame tam, kad daugiau žmonių galėtų pamatyti, ką Rusijos kariuomenė daro su Ukrainos žemėmis ir žmonėmis.

Praėjusių metų sezono metu „Visit Ukraine“ paslaugomis, kurios apima nuo draudimo iki ekskursijų, per mėnesį pasinaudodavo 20–30 žmonių.

Prieš tris mėnesius bendrovė pradėjo eksperimentinį projektą „Dovanojimo turai“. Už šiek tiek mažiau nei 2000 JAV dolerių projekte tradicinis turizmas derinamas su humanitarine misija, bendradarbiaujant su vietiniu gidu Pietų Ukrainoje.

Lankytojams aprodomas Nikolajevo miestas, o po pietų jie dalyvauja medicinos mokymo kursuose. Kitą dieną vietiniai gidai nuveža juos į buvusias okupuotas srities teritorijas, kur, priklausomai nuo jų pasirinkimo, dalijama pagalba medicinos įstaigoms, vaikų centrams, gyvūnų prieglaudoms arba aprūpinama šildymo įranga ir statybinėmis medžiagomis.

Ši idėja kilo po „Visit Ukraine“ ir Nikolajevo humanitarinio centro pokalbio, kurio tikslas – padėti patenkinti gyventojų poreikius. Daugelis vietinių gidų neturi jokios patirties turizmo srityje, tačiau žino saugius maršrutus, kad svečiai būtų gerai apsaugoti.

„Tai vienas iš būdų išspręsti problemas, su kuriomis susiduriame dėl turizmo ir gyvenimo Ukrainos pietuose“, – sakė M.Cherevyko, pridurdamas, kad regionas labai nukentėjo nuo invazijos.

Kol kas daugumai ši idėja yra pernelyg radikali, nes per mėnesį užsakoma tik vienas ar du užsakymai. Tačiau „Visit Ukraine“ planuoja didinti rinkodarą ir bendradarbiauti su tarptautinėmis organizacijomis, kad pritrauktų daugiau žmonių.

„Dirbame tam, kad daugiau žmonių galėtų pamatyti, ką Rusijos kariuomenė daro su Ukrainos žemėmis ir žmonėmis. Ir suteikti pagalbą pietiniams regionams“, – sakė M.Cherevyko.

Ukrainos turizmo ateitis

Valstybinė turizmo plėtros agentūra šiuo metu aktyviai neskatina tarptautinio turizmo. Tačiau ji naudojasi pertrauka vidaus turizmui plėtoti, kuris išaugo Vakarų Ukrainoje.

„Turime didžiulių nuostolių, bet kartu turime galimybių kai kurioms naujoms vietovėms patekti į turizmo rinką“, – „Kyiv Independent“ sakė agentūros pirmininkė Mariana Oleskiv.

Agentūra suskaičiavo, kad turistų mokesčiai įnešė 49,2 mln. JAV dolerių per pirmuosius šešis 2021 m. mėnesius, o tai sudarė maždaug 3 proc. tų metų Ukrainos BVP. Dabar turizmo sektorių pirmiausia išlaiko vakariniai regionai, nes ukrainiečiai renkasi atostogas Karpatų kalnuose arba anksčiau mažai lankomuose miestuose, pavyzdžiui, Černivciuose pietvakariuose.

Pasak M.Oleskiv, vakarinių regionų plėtra Ukrainos turistams padės Ukrainai pasirengti galimam užsieniečių sugrįžimui.

Agentūra mano, kad karo turizmas taps pagrindiniu traukos objektu,

Ji pažymėjo, kad tokios populiarios kryptys kaip Lvivas tapo sėkmingos po to, kai per daugelį metų į jį nuolat plūstelėjo ukrainiečių turistų, kurie sukūrė jo, kaip užsieniečių traukos centro, reputaciją. Iki 2019 m. užsienio turistai sudarė 50 proc. visos Lvivo turizmo rinkos.

Agentūra mano, kad karo turizmas taps pagrindiniu traukos objektu, kai kelionės bus saugios. Šiuo metu jie kuria atminimo maršrutus, skirtus pažymėti Rusijos sukeltus siaubus – nuo žudynių Bučoje iki kankinimų kamerų ir sunaikintos infrastruktūros, pavyzdžiui, Irpinės tilto.

„Jei matote tai per televizorių, jausmas visiškai kitoks nei būnant ten. Norime pritraukti daug turistų iš viso pasaulio, kad jie aplankytų tas vietas ir šiek tiek daugiau sužinotų apie šį karą, kad ateityje tokių karų būtų išvengta, – pabrėžė M.Oleskiv.

– Tai kažkas, ką turime padaryti.“

Kyjivo srityje esančio Moschun kaimo pakraštyje jau atidarytas memorialas žuvusiems kariams. Įsikūręs miško kirtavietėje, dešimtys vyrų ir moterų nuotraukų puošia medžius, apsuptus koplytstulpių, laiškų ir didelio gobeleno su stačiatikių ikona.

Netoliese esančioje tranšėjoje, kurioje kadaise gynėjai kovėsi su Rusijos kariuomene, taip pat stovi nuo apgadinti puodeliai ir metalinė lėkštė.

S.Moisejevo teigimu, netrukus visoje Ukrainoje, ypač jos rytuose, gali atsirasti daugiau tokių memorialų. Pasak jo, jie tarnauja ir kaip priminimas vietos gyventojams, ir kaip pažintinė vieta turistams.

Tačiau M.Oleskiv nenori, kad dėmesys būtų sutelktas tik į karą. Agentūra semiasi įkvėpimo iš tokių šalių kaip Kroatija, kuri įveikė karo nuniokotą reputaciją ir tapo turistų lankoma vieta, parduodama savo kultūrą ir kraštovaizdį, kartu pasakodama apie savo neramią istoriją.

Pasak jos, Ukraina galėtų padaryti kažką panašaus, pritraukdama lankytojus į savo kalnus ir pajūrį, kartu į ekskursijas įtraukdama pasakojimus apie karą.

Kol kas tokios karo ekskursijos, kokias siūlo S.Moisejevas, greičiausiai bus trumpalaikė dabartinio laiko akimirka, o ne ilgalaikis pasirinkimas. Rekonstrukcija jau panaikino didžiąją dalį Bučos ir Irpinės randų, o S.Moisejevas pažymi, kad ji taip pat reikalauja emocinio triūso.

„Dabar tai veikia ne kaip verslas, o iš esmės kaip atmintis, – sakė jis.

– Kai viskas bus baigta, grįšime prie Kyjivo kultūros, barščių ir normalių dalykų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius