-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo galingiausius pasaulyje pasus turinčios valstybės: Lietuva – tarp lyderių

Dabar keturios Europos šalys turi galingiausius pasaulyje pasus. Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija dabar dalijasi pirmąją vietą su lyderiu Singapūru. Japonija, kuri praėjusiame reitinge buvo nukritusi į trečiąją vietą, taip pat sugrįžo į viršų, todėl pirmąją vietą dalijasi net šešios šalys.
Lietuviškas pasas
Lietuviškas pasas / Shutterstock nuotr.
Temos: 3 Pasas Kelionės Viza

Pirmoje vietoje esančios šalys turi galimybę be vizų vykti į rekordinį skaičių šalių – 194 iš 227, rašoma „Euronews“.

Spalio mėn. reitinge antroje vietoje buvo Vokietija, Italija ir Ispanija, o trečioje – Prancūzija.

Praėjusį mėnesį paskelbtame konkuruojančiame pasų reitinge, kurį sudarė VisaGuide.World, balai buvo skiriami atsižvelgiant į bevizio režimo tipą ir kelionės tikslo „svarbos balą“. Pagal jį Ispanija atsidūrė aukščiau už Singapūrą.

Shutterstock.com nuotr. / Singapūras
Shutterstock.com nuotr. / Singapūras

Europos pasai dominuoja pirmajame dešimtuke

Naujajame Henley pasų indekse 2024 m. reitinge Europos šalys dominuoja pirmajame dešimtuke.

Suomija ir Švedija užima antrąją vietą (abi šios šalys spalio mėn. sąraše užėmė trečiąją vietą) kartu su Pietų Korėja.

Trečioje vietoje – Austrija, Danija, Airija ir Nyderlandai, ketvirtoje – Belgija, Liuksemburgas, Norvegija, Portugalija ir Jungtinė Karalystė. Penktoje vietoje – Graikija, Malta ir Šveicarija.

Čekija ir Lenkija kartu su Australija ir Naująja Zelandija užima šeštąją vietą; Vengrija kartu su Kanada ir JAV užima septintąją vietą; Estija ir Lietuva – aštuntąją; Latvija, Slovakija ir Slovėnija – devintąją; Islandija – dešimtąją.

123rf.com nuotr. / Pasas
123rf.com nuotr. / Pasas

Į pirmąjį dvidešimtuką pateko ir kitos Europos šalys: Kipras ir Lichtenšteinas (12 vieta), Bulgarija, Kroatija ir Rumunija (13 vieta), Monakas (14 vieta) ir Andora (19 vieta).

Toliau sąraše 32-oje vietoje yra Ukraina, 37-oje – Serbija, 45-oje – Šiaurės Makedonija, 46-oje – Juodkalnija ir 48-oje – Albanija.

Moldova užima 49 vietą, Bosnija ir Hercegovina bei Gruzija – 50, Turkija – 52, Baltarusija – 64, Kosovas – 68, Azerbaidžanas – 70, Armėnija – 74.

Kaip Henley pasų indekse vertinami pasai?

Henley pasų indekse 199 skirtingi pasaulio pasai vertinami pagal tai, į kiek pasaulio šalių jų turėtojai gali vykti be vizos.

Šiam tikslui pasaulinė pilietybės ir gyvenamosios vietos konsultacijų įmonė „Henley & Partners“ naudoja Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) duomenis. Reitingas sudaromas jau 19-us metus ir, nors anksčiau jis buvo atnaujinamas keturis kartus per metus, dabar bendrovė teigia, kad jis bus atnaujinamas kas mėnesį.

123RF.com nuotr. / Kelionės
123RF.com nuotr. / Kelionės

Šalys gauna po vieną balą už kiekvieną iš 227 šalių, į kurias jos gali vykti be vizų. Tai taikoma, jei piliečiai, atvykę į paskirties vietą, gali gauti vizą atvykstant, lankytojo leidimą arba elektroninį kelionės leidimą (ETA).

Taškai neskiriami už vietoves, į kurias reikia vizos arba kuriose paso turėtojas prieš išvykdamas turi gauti vyriausybės patvirtintą elektroninę vizą.

Kurios šalys turi mažiausiai galingus pasus?

Apskritai vidutinis šalių, į kurias keliautojai gali vykti be vizų, skaičius beveik padvigubėjo – nuo 58 šalių 2006 m. iki 111 šalių 2024 m. Tačiau sąrašo apačioje esančios šalys susiduria su vis didesniu atotrūkiu.

Iš 104 sąraše esančių šalių ir teritorijų Afganistanas išlieka sąrašo apačioje su silpniausiu pasaulyje pasu. Šiuo metu jis turi bevizį režimą su 28 šalimis, t. y. viena šalimi daugiau nei spalio mėn. reitinge, ir 166 šalimis mažiau nei Prancūzija, Vokietija, Italija ir Ispanija.

Afganistanas išlieka sąrašo apačioje su silpniausiu pasaulyje pasu.

Sirija, Irakas, Pakistanas ir Jemenas taip pat patenka į pirmąjį penketuką, o Somalis užima 99 vietą, Libija, Nepalas ir Palestinos teritorija – 98 vietą, Bangladešas ir Šiaurės Korėja – 97 vietą, Eritrėja ir Šri Lanka – 96 vietą, Iranas, Libanas, Nigerija ir Sudanas – 95 vietą.

Per pastarąjį dešimtmetį JAE išlieka didžiausiu lyderiu – nuo 2014 m. jie pridėjo 106 kelionių kryptis ir iš 55 vietos šoktelėjo į 11-ąją. Kinija ir Ukraina per pastaruosius 10 metų savo rezultatą papildė po 21 šalį.

Naujajame „Henley & Partners“ atliktame tyrime geresni ekonominiai rezultatai siejami su beviziu režimu ir atvirumu tarptautinei prekybai, investicijoms ir keitimuisi įgūdžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius