Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paminėtas šiauliečio Olego Truchano, gelbėjusio Tasmanijos gamtą, šimtmetis

Rugsėjo 27 d., pasaulinę turizmo dieną, Šiauliuose buvo paminėtas Olego Truchano (1923–1972), žymaus Australijos, Tasmanijos tyrinėtojo, gamtosaugininko, keliautojo, fotografo, buriuotojo ir alpinisto, gimimo sukakties šimtmetis.
Paminėtas šiauliečio Olego Truchano, gelbėjusio Tasmanijos gamtą, šimtmetis
Paminėtas šiauliečio Olego Truchano, gelbėjusio Tasmanijos gamtą, šimtmetis / Vida Press / Ralpho Hope-Johnstono / Australijos nacionalinio muziejaus nuotr.

O.Truchano gyvenimo istorijos tyrinėtojas advokatas, kultūrologas Jonas Nekrašius ta proga pakvietė į žygį – paskaitą „Nuo Talkšos iki Rėkyvos ežero“. Maršrutas prie Talkšos ežero prasidėjo neatsitiktinai – prie šio ežero esančioje Padirsių gatvelėje gyveno būsimasis keliautojas. Žygio maršrutas baigėsi prie Rėkyvos ežero, kur ant vieno „Žvejų užeigos“ pastatų buvo atidengta paminklinė lenta, skirta O.Truchanui atminti.

Šis lietuvis dar būdamas gyvas tapo legenda. Savo veikla nuo sunaikinimo jis sugebėjo apginti Tasmanijos gamtą, miškus, upes ir ežerus.

Po O.Truchano mirties Australijoje jo vardu buvo pavadinti kalnai, miškų draustiniai, rezervatai, keliautojų klubai, turistų nameliai, stovyklavietės ir alpinistų stovyklos, kasmet vyksta Australijos baidarininkų turistinio maršruto varžybos O.Truchano vardo taurei laimėti. Jam atminti Australijoje yra išleista knyga „The world of Olegas Truchanas“, sukurti dokumentiniai filmai „The spirit of Olegas“ (1975) ir „Wildness“ (2003).

Savo veikla nuo sunaikinimo jis sugebėjo apginti Tasmanijos gamtą.

Olegas Truchanas įamžintas ir Lietuvoje. 2011 m. buvo išleista J.Nekrašiaus monografija

„Olegas Truchanas – Lietuvos ir Australijos legenda“. Kasmet Rėkyvos ežere vyksta regata O.Truchano taurei laimėti.

Šiemet, minint jo gimimo šimtmetį, Šiaulių „Aušros“ muziejuje buvo surengta paroda „Šiaulietis Olegas Truchanas – Lietuvos ir Australijos legenda“. Iš muziejaus paroda nukeliavo į Juliaus Janonio gimnaziją, kurioje O.Truchanas mokėsi (tuometėje berniukų gimnazijoje).

J.Janonio gimnazijoje yra atidaryta ir jo vardo auditorija. Vis tik, jo gyvenimo istorijos tyrinėtojo J.Nekrašiaus teigimu, norėtųsi, kad žinia apie šį nepaprastą pasaulio žmogų, gimusį Lietuvoje, Šiauliuose, pasklistų dar plačiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius