-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per atostogas užsienyje norite skaniai pavalgyti? Patarimai smaguriams keliautojams

Skanus maistas ir gastronominiai atradimai keliaujant svečiose šalyse daugeliui mūsų turbūt yra vienas didžiausių malonumų. Štai keletas patyrusių keliautojų patarimų, padėsiančių rasti skaniausių vietinių gardėsių – kad ir kokie būtų jūsų mitybos įpročiai ir poreikiai.
Sutaupyti galite ir per atostogas, pavyzdžiui, dažniau valgydami ne kavinėse
Gardus maistas kelionėje / 123rf.com nuotr.

Atlikite namų darbus

Prieš keliaudami į naują šalį, pasidomėkite jos virtuve, ypač jei turite specifinių poreikių, tarkime esate kam nors alergiški, maitinatės veganiškai ar laikotės tam tikros dietos.

Nepasikliaukite stereotipais – netiesa, kad italai valgo vien makaronus ar picas, o kepsniais garsėjanti argentiniečių virtuvė nieko nesiūlo vegetarams. Daugumos šalių virtuvė pakankamai įvairi, kad visi rastų, ką pavalgyti, o didesniuose miestuose visuomet rasite sveikuoliams, vegetarams ar, atvirkščiai, greitojo maisto gerbėjams skirtų restoranų.

„Ikea“ nuotr./Vegetariški dešrainiai
„Ikea“ nuotr./Vegetariški dešrainiai

Labai daug informacijos galima rasti internete – socialiniuose tinkluose bei keliautojų diskusijų forumuose, kelionėms skirtuose apžvalgų tinklalapiuose.

Paklauskite patarimų vietinių gyventojų

Jei atsidūrėte vietovėje, apie kurią informacijos internete nedaug, pasiteiraukite vietinių, kur galima skaniai pavalgyti – kartais skaniausios vietelės būna pusiau slaptos, mažai išreklamuotos.

Tai ypač galioja egzotinėms šalims, apie kurias informacijos anglų kalba gali būti nedaug. Daugeliu atvejų, jei norite paragauti tipinio maisto ir pavalgyti taip, kaip valgo vietiniai, tam net labiau tiks ne turistams skirtas restoranas, o valgyklos tipo užkandinė. Autentiška atmosfera – garantuota.

Beje, tų restoranų, kurie yra arti turistinių objektų, reikėtų vengti. Juose paprastai būna didelis žmonių srautas, išpūstos kainos, aptarnavimas – vidutiniškas, nes dėl žmonių gausos vargu ar sulauksite asmeninio dėmesio.

Nebijokite rizikuoti

Jei atsiduriate šalyje, kur nemokate kalbos ir nė nenutuokiate, kas parašyta meniu, turite keletą išeičių. Viena – vertimo programėlės, kurios padės bent apytiksliai išsiaiškinti, ką valgysite.

Kita – gestų kalba, paveikslėliai arba… žvilgsnis į šalia sėdinčių valgytojų lėkštes – jei patiks tai, ką matote, galite padavėjui gestais paaiškinti, kad norėtumėte to paties.

Jei patiks tai, ką matote, galite padavėjui gestais paaiškinti, kad norėtumėte to paties.

Jei turite specifinių poreikių, tarkime, nevalgote pieno produktų, ar mėsos, išmokite pagrindinių žodžių ar frazių tos šalies kalba, pavyzdžiui, „esu alergiškas…“, „esu vegetaras“, „prašau be cukraus“ ir pan.

Apsilankykite turguose ir parduotuvėse

Šalies virtuvę gerai atspindi ne tik patiekalai, bet ir jų ingredientai bei tipiniai produktai, o su jais geriausiai susipažinsite turgeliuose ir maisto prekių parduotuvėse. Be to, galėsite nusipirkti būtent to, ko labiausiai norėtumėte paragauti, tarkime, vietinių vaisių arba tik tame krašte gaminamo sūrio.

Ieškokite nakvynės vietų su virtuve

Jei apsistosite AirBnB apartamentuose, hostelyje ar nakvynės namuose, rinkitės tokius, kurie turi svečiams skirtą virtuvę – taip galėsite pabandyti pasigaminti ką nors iš turguje įsigytų vietinių produktų arba atkartoti patikusį vietinį receptą, pritaikytą jūsų skoniui.

Vida Press nuotr./Morkų „spagečiai“
Vida Press nuotr./Morkų „spagečiai“

Be to, šitaip apsidrausite, jei kartais nerastumėte nieko skanaus ar tinkamo savo dietai – kartais paprasčiau pasigaminti maisto, nei ilgai ieškoti jūsų poreikius atitinkančios kavinės.

Susipažinkite su papročiais

Pasidomėkite, kaip valgoma ten, kur vykstate, kad išvengtumėte nusivylimų ir nesusipratimų.

Pavyzdžiui, kai kuriuose Azijos kraštuose visiškai įprasta valgyti rankomis ir galite negauti stalo įrankių, Ispanijoje, kur vakarieniaujama vėlai, daug restoranų neatsidaro iki 7–8 val. vakaro, musulmoniškose šalyse per ramadano pasninką nemažai kavinių būna uždarytos iki saulėlydžio, užtat sutemus surengiama tikra maisto fiesta – tai bus geriausias laikas išragauti vietinių skanėstų.

Kai kuriose šalyse arbatpinigių palikti neįprasta, tačiau, tarkime, JAV tikimasi, kad paliksite 15–25 procentų nuo sąskaitos.

Kai kuriose šalyse arbatpinigių palikti neįprasta, tačiau, tarkime, JAV tikimasi, kad paliksite 15–25 procentų nuo sąskaitos.

Yra šalių, kur neverta eiti į restoraną, nes klesti gatvės maisto kultūra, pavyzdžiui, Tailande arba Meksikoje, tuo tarpu kitose, su giliomis restoranų ar tavernų tradicijomis apsilankymas tokioje įstaigoje bus įdomi kultūrinė patirtis.

Pasiimkite vaistų

Jei viskas klostysis gerai, jų neprireiks, tačiau patyrę keliautojai žino, kad virškinimo sutrikimai kelionėse užklumpa dažnai, ypač egzotinėse šalyse.

Tai lemia ir mūsų organizmui naujos tų kraštų bakterijos, ir kitokie produktai, nei esame įpratę, ir aštrių prieskonių gausa, pavyzdžiui, indų ar meksikiečių patiekaluose.

Kartais taip nutinka ir dėl higienos stokos gatvės kioskeliuose ar kokio nors atokaus kaimo užkandinėse. Pasiimkite į kelionę aktyvintos anglies bei virškinimą gerinančių fermentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius