-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tepdami slides nepamirškite keleto svarbių dalykų

Ruošdamiesi žiemos atostogoms lietuviai „tepa slides“ bent keletą kartų – pasirinkdami kelionės kryptį ir laiką, o jei nutarė paslidinėti – daro tai tiesiogiai prieš kiekvieną sniego žygį. Įvairių apklausų duomenimis, iki 15 proc. lietuvių, ketinančių atostogauti žiemą, renkasi būtent slidinėjimą, o pasibaigus pandeminiams ribojimams keliautojų, norinčių pasimėgauti žiemos pramogomis, skaičius kasmet auga po 24-26 proc.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / 123RF.com nuotr.

„Slidinėjimas yra puikus būdas leisti laiką, bet, kaip ir bet kuris kitas aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas, jis gali kelti nemenkų pavojų“, – teigia portalo Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė.

„Draudimas.lt“ nuotr./Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė
„Draudimas.lt“ nuotr./Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė

Ji atkreipia dėmesį, ką vertėtų prisiminti planuojant slidinėjimą kalnų kurortuose.

Planas „A“ – džiaugtis slidinėjimu, tačiau verta pagalvoti ir apie planą „B“

„Slidinėti vykite gerai pasirengę fiziškai, pasirūpinę reikiama apranga, sudarę būtinų daiktų sąrašą, tarp kurių turėtų būti vaistinėlė, pirmosios pagalbos priemonės, tokios kaip tvarsčiai ir tepaliukai nuo patempimų, ir būtinai – medicininių išlaidų kelionėje draudimas, – pasakoja D.Norkuvienė. – Apsaugos, šalmas, akiniai nuo saulės padės saugiau mėgautis žiemos malonumais, o draudimo poliso prireiks, jei atsitiktų nenumatytų įvykių.“

Draudimo ekspertė pataria visuomet apgalvoti, kokiomis priemonėmis reikėtų iš anksto pasirūpinti, jei atsitiktų nenumatyti įvykiai, dėl kurių tektų imtis plano „B“.

Gydytojai atkreipia dėmesį, ką reikėtų saugoti labiausiai

Jei slidinėti išvykstate nebe pirmą kartą, greičiausiai pastebėjote, kad šalia didesnių sporto bazių budi greitosios pagalbos automobiliai, sniegomobiliai su gultais ir net sraigtasparniai. Leisdamiesi nuo kalniukų slidininkai, priklausomai nuo jų įrangos ir pasirengimo, gali išvystyti iki 100 km/h ir didesnį greitį. Deja, skriejant tokiu greičiu, išauga tikimybė nukristi, susižeisti arba sužeisti kitus slidininkus.

Remiantis gydytojų komentarais, dažniausiai pasitaikančios traumos slidinėjimo metu yra susijusios su kelių sąnariais ir raiščiais, taip pat – pečių ir krūtinės sritimis: būtent šios žmogaus kūno vietos slidinėjant nukenčia dažniausiai. Tinkamos apsaugos ir atsargesnis elgesys padeda sumažinti traumų tikimybę.

Taip pat naudinga žinoti, kad dažnu atveju šalia slidinėjimo bazių būtinąją pagalbą teikia privačios medicinos įstaigos, kuriose paslaugų įkainiai didesni, todėl vykstant slidinėti svarbu pasitikrinti, ar pakaks pasirinktų draudimo sumų.

Vis dažniau slidinėjimo bazėse reikalauja civilinės atsakomybės draudimo

D.Norkuvienė atkreipia dėmesį, kad leidžiantis nuo kalniukų išauga rizika susidurti su kitais slidininkais, sukelti žalą jų sveikatai ir turtui, netyčia sugadinti sporto bazės inventorių. Tokiais atvejais praverčia papildomas draudimas, apsaugantis nuo žalų tretiesiems asmenims. Dalyje šalių, pvz. Italijoje, slidinėjimo bazėse reikalaujama pateikti civilinės atsakomybės draudimo polisą ne mažesnei kaip 10 000 Eur draudimo sumai, o jo neturintiems gali grėsti bauda arba žmogus gali būti neįleistas į keltuvus.

„Kelionių metu nutinka kur kas daugiau netikėtų įvykių nei susidūrimai leidžiantis nuo kalniukų. Pasitaiko, kad atostogautojai parduotuvėse netyčia nuverčia lentynas su brangiomis prekėmis, o kavinėse – apipila gėrimais kitus žmones ir apgadina jų aprangą bei daiktus. Jei esate apdraudę savo civilinę atsakomybę, tokiais atvejais kitiems padarytus nuostolius atlygins draudimas“, – aiškina draudimo ekspertė.

Kodėl virš kalnų kurortų skraido sraigtasparniai

Drąsiausių slidininkų žvilgsniai siekia aukščiausias kalnų viršūnes ir raudonomis bei juodomis spalvomis pažymėtas trasas. Noras patirti nepamirštamų įspūdžių yra suprantamas, tačiau ir vėl pagalvokite, kas bus, jei...

Siekiant kuo greičiau suteikti būtinąją pagalbą aukštai kalnuose traumas patyrusiems slidininkams pasitelkiama medikų pagalba sraigtasparniais. Ten, kur neįmanoma privažiuoti sniegomobiliais, tai – vienintelis būdas greitai pasiekti sužeistąjį, suteikti pirmąją pagalbą ir pristatyti jį į gydymo įstaigą. Deja, ši paslauga gali kainuoti 10 tūkst. eurų ir daugiau, todėl draudimo sutartyse verta rinktis sumas, kurių pakaktų tokioms išlaidoms padengti.

Kuo prabangesnis kurortas, tuo didesnės draudimo sumos gali prireikti

Portalo draudimas.lt duomenimis, populiariausios lietuvių slidinėjimo kryptys išlieka Austrija, Šveicarija, Prancūzija, Italija, Slovakija, Lenkija ir Gruzija. Dėl patogaus ir greito susisiekimo beveik trečdalis Lietuvos slidinėtojų pasirenka kaimyninę Lenkiją, ketvirtadalis – Italiją, po jų pagal pasirinkimo dažnį rikiuojasi Slovakija ir Austrija. Priklausomai nuo kelionės krypties, slidininkai renkasi keliones automobiliu arba lėktuvais. Draudimas.lt sukaupta statistika rodo, kad 7 proc. lietuvių į kalnų kurortus vyksta autobusu, 44 proc. – savo automobiliais iš Lietuvos, 35 proc. keliauja oro linijomis, o 14 proc. naudojasi kombinuotu variantu – iki kurorto šalies skrenda lėktuvu, o po to pasinaudoja automobilio nuoma užsienyje.

Pasak D.Norkuvienės, kuo aukštesnis pragyvenimo lygis svečioje šalyje, tuo didesnės draudimo sumos gali prireikti, pvz., išvykstant į Šveicariją, Austriją, Italiją arba Prancūziją.

Pagrindinės taisyklės – slidinėjimas leistinose trasose, instrukcijų laikymasis ir jokių svaigalų

Atvykę į kiekvieną slidinėjimo bazę atidžiai perskaitykite joje taikomas taisykles. Draudimo specialistai pataria nesinaudoti nežymėtomis slidinėjimo trasomis, vadinamomis „off piste“. Jei nelaimingas atsitikimas įvyktų tokioje vietoje, draudimo apsauga gali iš dalies negalioti: pirmoji pagalba bus suteikta, o visas kitas gydymo išlaidas gali tekti padengti iš savo kišenės.

„Draudimo apsauga negalios ir tuo atveju, jei slidinėjimo metu vartotumėte alkoholį, narkotines arba toksines medžiagas – apsvaigusiems draudimas nuostolių neatlygina, be to, ir tikimybė patirti nelaimingą atsitikimą išauga keletą kartų“, – sako draudimo specialistė.

Ji taip pat primena, kad visais atvejais būtina laikytis slidinėjimo bazėse pateiktų elgesio instrukcijų – per didelė rizika ir tyčiniai veiksmai nelaikomi draudiminiais įvykiais.

Papildoma draudimo apsauga kelionių metu

D.Norkuvienė atkreipia dėmesį, kad prieš pasirenkant draudimą, kaskart verta palyginti kelių draudimo bendrovių sąlygas ir kainas, nes panašūs draudimo pasiūlymai skirtingose draudimo įmonėse gali kainuoti nevienodai, tai nesunkiai galima padaryti tokiose interneto svetainėse kaip www.draudimas.lt – kur skirtingų draudimo bendrovių pasiūlymai pateikiami vienoje vietoje. Ji pastebi, kad draudimo paslaugos nuolat tobulinamos ir gyventojams pasiūloma vis daugiau galimybių. Pvz., išvykstant atostogų, galima papildomai apdrausti savo namų turtą ir būstą, jei išvykos metu name ar bute įvyktų avarija, kiltų gaisras arba į turtą pasikėsintų piktavaliai. Be to, kartu su medicininių išlaidų užsienyje ir kelionių draudimu naudinga apsidrausti nuo nelaimingų atsitikimų.

„Jei slidinėjant tektų patirti rimtesnę traumą, gydymas paprastai gali trukti nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Draudimas nuo nelaimingų atsitikimų numato išmoką, kurios dydis priklauso nuo traumos sunkumo – ji padeda kompensuoti negautas pajamas nedarbingumo laikotarpiu, taip pat užsitikrinti papildomų lėšų reabilitacijai. Priklausomai nuo draudimo bendrovės ir sutarties sąlygų, kelionių draudimas su nelaimingų atsitikimų draudimu 7 dienoms vienam asmeniui gali kainuoti nuo 10 iki 30 eurų“, – vardina draudimo ekspertė.

D.Norkuvienės teigimu, kelionių draudimas numato išmokas ir tokiais atvejais, jei dėl svarbių priežasčių tektų keisti skrydžio laiką ir viešbučių rezervacijas arba skrydžio metu pasimestų bagažas.

„Atostogauti vyksite žymiai geresne nuotaika ir laiką leisite smagiau, jei žiemos atostogų metu būsite visapusiškai apsidraudę“, – pataria draudimo ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius