Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius pirmą kartą pateko į geriausių pasaulio miestų 100-uką

Vilnius buvo pripažintas vienu iš 100 geriausių pasaulio miestų. Pagal naują reitingą Europoje yra 63 iš 100 geriausių pasaulio miestų, į kuriuos verta vykti.
Vilnius
Vilnius / Shutterstock nuotr.

Pasaulinės rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor International“ sudarytame 100 geriausių miestų vietų indekse lyginami viso pasaulio didmiesčių turizmo, tvarumo ir ekonominiai rodikliai, rašoma „Euronews“.

Šią savaitę paskelbtuose 2023 m. rezultatuose dominuoja Europos miestai, o sąrašo viršūnėje atsidūrė Paryžius Prancūzijoje.

Į pirmąjį dešimtuką taip pat pateko Madridas Ispanijoje, Amsterdamas Nyderlanduose, Berlynas Vokietijoje, Roma Italijoje, Barselona Ispanijoje ir Londonas Jungtinėje Karalystėje.

Prie jų prisijungė tik trys ne Europos miestai: Dubajus JAE (2 vieta), Tokijas Japonijoje (4 vieta) – pirmą kartą patekęs į dešimtuką – ir Niujorkas JAV (8 vieta).

Kaip miestai vertinami pagal kelionių krypčių indeksą?

Miestai vertinami pagal 55 rodiklius šešiose pagrindinėse kategorijose, kad būtų gautas bendras patrauklumo balas.

Kategorijos apima ekonominius ir verslo rodiklius, turizmo rodiklius, turizmo infrastruktūrą, turizmo politiką ir patrauklumą, sveikatą ir saugumą bei tvarumą.

Balai skiriami už tokius dalykus, kaip turizmo paklausa, prieinamumas, išmaniųjų technologijų naudojimas ir gamtosaugos projektai.

Shutterstock.com nuotr. / Paryžius
Shutterstock.com nuotr. / Paryžius

Karūną vėl užsidėjo Paryžius, kuris nuolat tobulinamas rengiantis 2024 m. olimpinėms žaidynėms.

Dešimtoje vietoje pagal indeksą atsidūręs Londonas pripažintas turinčiu geriausią turizmo infrastruktūrą pasaulyje, o Berlyno kampanija „Off to B“, kuria siekiama skatinti turizmą atokiuose miesto rajonuose, užėmė šeštąją vietą.

Kurie miestai pateko į pirmąjį 20-tuką?

Europos miestai ir toliau dominuoja 20-tuke: Miunchenas (Vokietija) užima 12 vietą, po jo seka Milanas (Italija).

Dublinas Airijoje užima 15 vietą po to, kai buvo pristatytas pirmasis šalyje 3D miesto žemėlapis, Viena Austrijoje užima 18 vietą, o Lisabona Portugalijoje – 20 vietą.

Ataskaitoje teigiama, kad Europos sėkmę lemia sparti urbanizacija ir plačiai paplitusios technologijos.

Už Europos ribų Singapūras užėmė 11 vietą, Seulas Pietų Korėjoje – 14, Osaka Japonijoje – 16, Honkongas – 17, o Los Andželas JAV – 19.

Ataskaitoje teigiama, kad Europos sėkmę lemia sparti urbanizacija ir plačiai paplitusios technologijos. Plintant nuotoliniam darbui, svarbus veiksnys 2023 m. tapo spartusis internetas, lankstūs užsakymai ir patogi darbo aplinka.

Shutterstock nuotr. / Vilnius
Shutterstock nuotr. / Vilnius

Šiais metais daug dėmesio buvo skiriama ir tvariam turizmui, įskaitant gerus viešojo transporto tinklus ir kovos su pertekliniu turizmu priemones.

Vilnius Lietuvoje (92 vieta) pirmą kartą pateko į šimtuką dėl pagerėjusių turizmo rodiklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius