Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ypatingas regionas Europoje: čia galima išvysti net 6-ių klimato zonų gamtinę įvairovę

Ispanija patenka į 10-tuką šalių, kuriose yra didžiausia klimato zonų įvairovė. O Andalūzijos regionas yra Pirėnų pusiasalio klimato įvairovės lyderis. Plote, kuris tik trečdaliu didesnis už Lietuvą, rasite 6-ias gana aiškiai išskiriamas klimato zonas.
Andalūzijos klimato zonų įvairovė
Andalūzijos klimato zonų įvairovė / Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo lankytinas vietas, kultūrą, tradicijas, papročius ir gastronomiją Virgenextra.lt pasakoja ten gyvenantys Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Įkvėpimų kelionėms ne tik iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Jei ryte į kelionę išvyksite išgėrę kavos puodelį drėgnoje Atlanto pakrantėje įsikūrusiame El Rompide, pasuksite link Sevilijos ir pravažiuodami pro Antekerą nusileisite į Malagą, tai po 4 valandų kelionės galėsite papietauti kuriame nors Playas de Palo paplūdimio chiringuito (nedidelis paplūdimio baras).

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Andalūzijos klimato zonų įvairovė
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Andalūzijos klimato zonų įvairovė

Dar po valandos nuo Motrilio pakilsite Siera Nevados slėniais iki Granados, o pavakariams galite sustoti netoli Gvadikse. Dar valanda iki Tabernaso, o nuo ten iki galutinio kelionės tikslo – San Chose del Kabo – lieka tik 150 kilometrų.

Atvykę į šį nuostabų pajūrio miestelį jau galite ieškoti nakvynės ir restorano sočiai vakarienei. Maždaug 9-ios valandos kelio (neskaitant sustojimų poilsiui ir užkandžiams) ir tikslas pasiektas: jūs pervažiavote visas Andalūzijos klimato zonas, kurių yra 6-ios.

Žinoma, pervažiuoti visas šias zonas galima ir trumpesniu keliu arba šį malonumą ištęsti kelioms dienoms, tačiau tokį maršrutą siūlome geresniam Andalūzijos klimato įvairovės suvokimui.

Huelvos provincija, iš kurios pradėjome kelionę, laikoma pavyzdine Atlanto Viduržemio jūros klimato zona. Šios, kaip ir gretimai esančios Kadiso provincijos orus valdo vandenynas, todėl vasarą čia gaivu, o žiemą drėgna ir šilta.

Kirsite ir vienintelę Europos dykumą – Tabernasą.

Sevilija yra Viduržemio subkontinentinio klimato zonoje, kurioje – karštos vasaros. Artėdami link Antekeros pateksite į subkontinentinio klimato zoną, kurioje – šaltesnės žiemos.

Nuo Malagos iki Motrilio jūros pakrante tęsiasi subtropinio klimato zona, kalnų klimatas pasitiks Siera Nevados priekalnėse, o nusileisdami link Almerijos kirsite ir vienintelę Europos dykumą – Tabernasą.

Klimato pokyčius zonose geriausiai pažymi augmenija. Huelvoje ir Kadise – pušys, smėlis ir sodri žaluma, Sevilijoje – lyguma, javai ir alyvmedžiai, Antekeroje – alyvmedžiai ir daržai, Malagos pakrantėje – citrusiniai vaisiai, mangai, avokadai ir čirimoja, Tabernase – hm... gausu sausos žolės ir krūmynų, na o Siera Nevados augmeniją pamatysite iš tolo kalnų šlaituose.

Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Andalūzijos klimato zonų įvairovė
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr. / Andalūzijos klimato zonų įvairovė

Jei planuojate kelionę po Andalūziją savarankiškai, pasidomėkite ir klimato ypatumais, nes nuvažiavę vos kelias dešimtis kilometrų galite būti nustebinti augmenijos ir landšafto skirtumų. Vietiniai andalūzai tai puikiai žino ir savo savaitgalio keliones planuoja pasidomėdami orų prognozėmis, kurios šiuose kraštuose yra ganėtinai tikslios ir patikimos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius