Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pavasario aksesuarų tendencijos

Nors kolekcijos pristatymas yra didelis šou ir dizaineriai kasmet be perstojo varžosi, kas pasirodys originaliau ar įspūdingiau, mados namai nepamiršta pagrindinio mados rinkos dėsnio. Ekscentriškais aksesuarais lengviausia sukurti greitą šoko įspūdį, tačiau rankinės, bateliai ir papuošalai yra būtent tos prekės, kurios atneša daugiausia pelno ir lengviausiai parduodamos. Žvilgtelėkime, kaip mados kūrėjai tarp ekscentriškumo ir prekės patrauklumo laviravo šiemet – pristatome pagrindines 2013 m. pavasario ir vasaros aksesuarų tendencijas.
Pavasario aksesuarai
Pavasario aksesuarai / Scanpix ir chloe.com nuotr.

Kai mada pamažu gręžiasi į patogumą, sunku nepastebėti, kad ta pačia kryptimi juda ir aksesuarai. Vadinasi, vis dažniau stengiamasi sukurti patogius, skubančios moters poreikius atitinkančius daiktus: tai į akį nekrintantys papuošalai (tiesą sakant, dauguma dizainerių išvis atsisako juvelyrikos), praktiškos rankinės ir, žinoma, žemesnių kulnų bateliai.

 

► Žemakulniai grįžta!

Storapaždžių batelių karštinė, kuri, atrodė, jau nebepasitrauks iš karščiausių mados tendencijų sąrašo, šiemet kiek prislopo ir lyderio pozicijas užleido patogiems maža pakulne bateliams. Akivaizdu, kad tie keli centimetrai, kilstelintys jus virš žemės, daro didžiulį skirtumą: jaučiatės patogiai, tarsi su žemapadžiais ar balerinos tipo bateliais. Tačiau kulnas yra kulnas – nejučia priverčia pasitempti, o eisena tampa grakštesnė. Jei nesižavite smailianosiais, kurių šiemet apstu ant podiumo, rinkitės paprastus, subtilius batelius apvaliu priekiu.

Scanpix ir marni.com nuotr./Ia kairės: Marc Jacobs (Niujorko mados savaitė), Marni (Milano mados savaitė), Dries Van Noten (Paryžiaus mados sav.).
Scanpix ir marni.com nuotr. / Iš kairės: Marc Jacobs (Niujorko mados savaitė), Marni (Milano mados savaitė), Dries Van Noten (Paryžiaus mados savaitė)

 

Dolce & Gabbana facebook paskyros nuotr./Italų dueto Dolce & Gabbana bateliai, įkvėpti Sicilijos, liaudies fiestų ir senosios tapybos. Milano madų savaitė.
Dolce & Gabbana „Facebook“ paskyros nuotr. / Italų dueto Dolce & Gabbana bateliai, įkvėpti Sicilijos, liaudies fiestų ir senosios tapybos. Milano madų savaitė.

 

► Geometrinių formų rankinės

Ne paslaptis, kad daili rankinė geriausiai užbaigia net ir nykų įvaizdį. Šį pavasarį vyrauja geometrinių formų (daugiausia stačiakampio) rankinės. Tokiose patogiausia sutalpinti visą savo mantą. Jos su patogiomis rankenomis, geriausia – keliomis iškart, kad būtų patogu nešiotis aksesuarą tiek rankoje, tiek užsimetus ant peties. Nebijokite spalvų, raštų ir geometrinių figūrų, nes rankinė – tik iškalbinga detalė, o ne ryški marga suknelė iki žemės, kurios neišdrįstumėte dėvėti.

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Shiatzy Chen, Paryžiaus mados savaitė ir Michael Kors (2), Niujorko mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Shiatzy Chen (Paryžiaus mados savaitė) ir Michael Kors (Niujorko mados savaitė)

 

Scanpix nuotr. / Prada pavasario/vasaros kolekcija. Milano mados savaitė.
Scanpix nuotr. / Prada pavasario ir vasaros kolekcija (Milano mados savaitė)

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Jil Sander, Dolce & Gabbana (Milano mados savaitė), amerikiečių dizainerio Marc Jacobs kolekcija Luis Vuitton mados namams (Paryžiaus mados savaitė).
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Jil Sander, Dolce&Gabbana (Milano mados savaitė), amerikiečių dizainerio Marco Jacobso kolekcija Luis Vuitton mados namams (Paryžiaus mados savaitė)

 

► Raštų tvirtovė

Nepaneigsime, kad rombai, taškai, skaitmenine spauda marginti audiniai pastaruoju metu tiesiog dominuoja – tai tarsi spaudos atradimas mados industrijoje. Kol dizaineriai kaip maži vaikai eksperimentuoja audinių marginimo būdais ir raštais, pasižvalgykite ir išsirinkite sau gražiausius. Nepamirškite ir gyvatės odos – šių metų simbolio – raštų. Vis dėlto svarbiausios išlieka geometrinės figūros. Trapecijos, margi kvadratėliai, susiniveliuojantys dryžiai ar tiesiog žaismingi juodos ir baltos spalvų kontrastai.

Proenzaschouler.com nuotr. / Proenza Schouler pavasario kolekcijos rankinės (Niujorko mados sav.).
proenzaschouler.com nuotr. / Proenza Schouler pavasario kolekcijos rankinės (Niujorko mados savaitė)

 

Scanpix nuotr. / Rag & Bone rankinė (Niujorko mados savaitė).
Scanpix nuotr. / Rag&Bone rankinė (Niujorko mados savaitė)

 

Net-a-porter.com, Scanpix ir balenciaga.eu nuotr./Ia kairės: Balmain, Dries van Noten, Balenciaga.
net-a-porter.com, Scanpix ir balenciaga.eu nuotr. / Iš kairės: Balmain, Dries van Noten, Balenciaga

 

► Saldainių parduotuvės paletė

Kas kitas, jei ne „skanių“ atspalvių pasteliniai bateliai padės greičiausiai atsigauti nuo griežtos rutinos, pabėgti nuo žiemą apėmusio tingulio ir atgaivinti savo niūrią drabužinę? Galima tik džiaugtis, jog mada taip išklibino „galima negalima“ rėmus, kad su švelnios lašišų spalvos ar barbiškais rožiniais aukštakulniais gal ir maloniai nustebinsite aplinkinius, tačiau, anaiptol, nieko nešokiruosite!

Mados namų tinklapių nuotr. / Ia kairės: Diego Dolcini, Rodarte, Christian Louboutin aukatakulniai.
Mados namų tinklapių nuotr. / Iš kairės: Diego Dolcini, Rodarte, Christian Louboutin aukštakulniai

 

► Futuristinis žvilgesys

Jei nesižavite nei žemakulniais, nei margomis rankinėmis ir dūsaujate laukdama švaraus minimalizmo, štai nauja alternatyva. Aukso, sidabro ir kitų metalų atspindžiai tiesiog blykčiojo madų savaičių pristatymuose ir užkulisiuose. Dizainerių teigimu, metas pamiršti, kad sidabro spalvos delninukė ir aukso spalvos bateliai – tai rimtam kokteiliniam vakarėliui skirti aksesuarai. Drąsiai traukite juos į dienos šviesą! Turbūt pačios pastebėjote, kad greitos mados parduotuvės jau pasekė mados namų pavyzdžiu ir lentynose atsirado batelių su metalo lakšteliais dekoruotomis pakulnėmis.

Scanpix ir Philip Lim Facebook paskyros nuotr./Ia kairės: Chloe, Lanvin (Paryžiaus mados sav.), Phillip Lim (Niujorko mados sav.).
Scanpix ir Philip Lim „Facebook“ paskyros nuotr. / Iš kairės: Chloe, Lanvin (Paryžiaus mados savaitė), Phillip Lim (Niujorko mados savaitė)

 

chloe.com nuotr./Chloe bateliai.
chloe.com nuotr. / Chloe bateliai

 

Givenchy kaklo aksesuaras ir antpečiais dekoruota palaidinė (Paryžiaus mados sav.).
Scanpix nuotr. / Givenchy kaklo aksesuaras ir antpečiais dekoruota palaidinė (Paryžiaus mados savaitė)

 

► Alternatyvių paauglių įtaka

Jei sekėte vasario madų savaites, turbūt žinote, kad Milane praėjusį mėnesį gimė naujas mados terminas vunk (žodžių Versace ir punk junginys). Dizainerė Donatella Versace pristatė abejotinos kokybės, tačiau didelį atgarsį sukėlusią kolekciją. Nors ji skirta 2013 ir 2014 metų žiemai, pankų subkultūros interpretacijos slypi jau šiame – pavasario – sezone. Kokie gi tai aksesuarai? Tai ilgesni nei įprasta, tamsūs gladiatoriaus tipo sandalai, kniedėmis puošti batų priekiai (arba, jei norisi, net elegantiški auskarai), užtrauktukai – viskas, kuo žavėjotės (arba nemėgote!) paauglystėje.

Scanpix nuotr. / Versace kolekcijos modeliai (Milano mados sav.)
Scanpix nuotr. / Versace kolekcijos modeliai (Milano mados savaitė)

 

Scanpix nuotr. / Ia kairės: Alexander Wang (Niujorko mados sav.) ir Salvatore Ferragamo (Milano mados sav.).
Scanpix nuotr. / Iš kairės: Alexander Wang (Niujorko mados savaitė) ir Salvatore Ferragamo (Milano mados savaitė)

 

Scanpix nuotr. / Nina Ricci delninukė (Paryžiaus mados sav.).
Scanpix nuotr. / Nina Ricci delninukė (Paryžiaus mados savaitė)

 

Tekstas Akvilės Lesauskaitės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius