Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: stalo karalienė „Pavlova“ – svečių veiduose spindės laimė

Patikrinta ne kartą – jei norite pasiekti „wow“ efektą, patiekite desertui „Pavlovą“! Nebūna taip, kad besibaigiant šventinei vakarienei įnešus didžiulę morenginę gražuolę, visi svečiai nenuščiūtų ir jų veiduose nesuspindėtų laimė! „Pavlova“ tikrai pelnytai vadinama desertų karaliene, ir šią „pavlovos kortą“ siūlau jums naudoti gyvenime kaip tik galima dažniau.
Nidos Degutienės Pavlova su kardamonais
Nidos Degutienės Pavlova su kardamonais / Asmeninio arch. nuotr.

Papasakosiu jums vieną nutikimą iš savo patirties. Dar gyvenant Vilniuje formaliai vakarienei pasikvietėme būrelį garbingų svečių. Žinojau, jog vienas iš svečių nėra gurmanas, jam apskritai maistas yra tik „kuras“, reikalingas normaliai funkcionuoti. Desertų tas žmogus sakėsi apskritai nevertinantis ir nemėgstantis, mat maitinasi sveikai, sportuoja, ir maistą matuoja tik pagal tuos parametrus, kurie nusako baltymų/angliavandenių/riebalų proporcijas. Kaip tas maistas atrodo ar kokio jis skonio, anot mano svečio, jam visiškai nėra svarbu.

Dabar nė nepamenu, kokius valgius tąkart ruošiau, bet puikiai pamenu deserto momentą. Įvairavau į valgomąjį su šviežiomis sezoninėmis uogomis išpuošta „Pavlova“, visi svečiai, aišku, nuščiuvo, aš akies krašteliu stebėjau tą savo ne visai gurmaną svečią. Man pasirodė, kad ir jo akys truputį suspindo iš nuostabos. Tai buvo geras ženklas.

N.Degutienės nuotr./Pavlova su kardamonais ir apelsinų sultimis
N.Degutienės nuotr./Pavlova su kardamonais ir apelsinų sultimis

Kai padalinau tortą gabalėliais, visi mėgavosi tikrai negailėdami pagyrų. Torto dar buvo likę keli gabalėliai, tad pasiūliau pakartoti. Ir spėkit kieno lėkštelė antrai porcijai „Pavlovos“ atkeliavo pirmoji?

Pavlovų variacijų gali būti dešimtys... Mes Lietuvoje dažniausiai „Pavlovą“ įsivaizduojame su kalnu šviežių braškių. Australams tipinė „Pavlova“ yra ta su mangais ir pasiflorais, ją dažnai kepa Naujų Metų sutiktuvėms (kai visi mirksta baseine ir vaduojasi nuo vidurvasario karščių). Savo knygoje „Australijos skoniai“ publikavau dar ryškesnio skonio „Pavlovos“ „Juodasis miškas“ receptą – ten lengvutį morengą padengiau sodriu šokoladiniu kremu ir papuošiau vyšniomis.

Ši „Pavlova“ – „Ottolengi'ška“, su Artimųjų Rytų regionui būdingais skoniais ir prieskoniais – kardamonais, rozmarinais, citrusiniais vaisiais... Tikrai nesigailėsite ją išmėginę.

Lašelis egzotikos tik sustiprins „wow“ įspūdį, pamatysite! Aš „Pavlovai“ naudojau kaulavaisius (nektarinus, slyvas) ir karambolas– visus vaisius plonai supjausčiau daržovių pjaustykle, tačiau jūs galite juos keisti pagal tai, kas sezoniška arba tai, kas patinka: apelsinais, vynuogėmis, kriaušėmis, šviežiomis vasarinėmis uogomis, mangais... Nepamirškite, kad morengą galite iškepti likus 2–3 dienoms iki šventės, tik laikykite labai sausoje ir vėsioje vietoje. Kremą taip pat galite susimaišyti iš vakaro ir laikyti šaldytuve. Tuo tarpu „surinkite“ „Pavlova“ visai prieš pat patiekiant, antraip kremas sudrėkins morengo pagrindą ir visas kremo bei vaisių įdaras gali sukristi į vidų...

Jums reikės:

Morengui:

  • 200 g kiaušinių baltymų (prireiks 6-7 didelių kiaušinių);
  • 370 g baltojo cukraus;
  • 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo;
  • 2 šaukštelių obuolių acto;

Apelsinų sirupui su rozmarinais:

  • 100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 2 šaukštų obuolių acto;
  • 4 rozmarino šakelių;
  • 50 g cukraus;
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių;

Kardamonų kremui:

  • 300 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;
  • 100 g maskarponės;
  • 1 šaukšto cukraus pudros;
  • 8 kardamonų pumpurų (išlukštenkite sėkleles ir jas sugrūskite prieskonių grūstuvėje, o pumpuro žiedus išmeskite).

Vaisiai (galite naudoti kitokius):

  • 2 nektarinų (sunokę, bet tvirti);
  • 3 slyvų (didelės, sunokę, bet tvirtos);
  • 1 karambolos (arba kekės žaliųjų vynuogių be kauliukų, supjaustytų griežinėliais);
  • 2 pasifloros (tik sultys su sėklomis);

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (be vėjelio) arba 160 laipsnių (su vėjelio funkcija). Didelėje kepimo skardoje ištieskite kepimo popieriaus lakštą ir ant jo nubrėžkite 22 cm skersmens apskritimą.
  2. Į labai švarų plakimo indą supilkite baltymus (kambario temperatūros) ir vidutiniu greičiu plakite juos apie 3–4 minutes, kol suputos. Neišjungdami motoro berkite po 1 šaukštą cukraus maždaug kas 30 sekundžių, arba kai tik prieš tai įbertas cukrus ištirps. Taip plakite baltymus kol sudėsite visą cukrų (ne trumpiau nei 7–10 min), ir kol baltymų masė bus žvilganti, balta ir tvirta. Pabaigoje suberkite krakmolą ir supilkite actą ir švelniai išmaišykite (galite tą daryti mentele arba lėtais apsisukimais kombainu). Sukrėskite visą baltymų masę ant pažymėto apskritimo ir mentele (arba šaukšto nugarėle) suformuokite norimos formos morengą.
  3. Pašaukite skardą su morengu į orkaitę ir iškart sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių (be vėjelio) arba 130 laipsnių (su vėjeliu). Kepkite morengą 1,5 val. arba kol visiškai išdžius paviršiuje. Išjunkite orkaitę ir truputį pravėrę dureles įstatykite medinį šaukštą, kad morengas pamažu vėstų orkaitėje. Geriausia, jei taip paliksite morengą šiek tiek praviroje orkaitėje džiūti per naktį.
  4. Pasigaminkite sirupą: į mažą puodą supilkite sultis, actą, sudėkite rozmarinus ir cukrų ir užkaiskite. Užvirinkite ir maišykite, kol cukrus ištirps. Vis pamaišydami virinkite apie 3–4 min., arba kol sirupas šiek tiek sutirštės (jis tirštės toliau stingdamas). Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite citrinų sultis ir palikite pilnai atvėsti. Išimkite rozmarinų šakeles.
  5. Pasigaminkite kremą: visus išvardintus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir plakite dideliais apsisukimais, kol masė taps kreminės konsistencijos. Sudėkite į dubenį ir uždengę laikykite šaldytuve kol prireiks.
  6. Pasiruoškite vaisius – juos galite supjaustyti daržovių pjaustykle labai plonomis riekelėmis, sudėliokite didelėje lėkštėje, kad būtų patogu imti ir puošti.
  7. Kai būsite pasiruošę patiekti „Pavlovą“, perkelkite morengą ant serviravimo lėkštės, ant morengo sudėkite kremą, sudėliokite vaisius, pašlakstykite pasiflorų sultimis, palaistykite trupučiu sirupo (likusį atneškite ant stalo, kad svečiai užsipiltų kiekvienas savo porciją)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius