-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 12

Ar reikalinga namų buhalterija?

Vieni sako, kad skrupulingai sekti savo šeimos biudžetą nėra prasmės – vis tiek nėra iš ko taupyti, kiti tvirtina atvirkščiai – tik skaičiuodami galime neįklimpti į finansinius rūpesčius. Kaip yra iš tiesų? Štai dažniausiai pasitaikančios nuostatos, kurias finansų specialistai neigia.
Kiaulė - taupyklė
Kiaulė - taupyklė / Shutterstock nuotr.

Namų buhalterija reikalinga tik tiems, kas nesuduria galo su galu

Tai netiesa. Namų buhalterija, padedanti sekti savo išlaidas ir laikytis numatytų prioritetų, praverčia visiems. Tik, jei kalbėtume medicinos terminais, vieniems ji gali būti vitaminas, kitiems vaistas, o dar kitiems – būtinas chirurginis įsikišimas. Jei namų ūkio išlaidos vis viršija pajamas, kai neišvengiamai tenka skolintis „iki algos“, namų buhalterija yra tarsi apendicito operacija – gal ir nemaloni, tačiau būtina.

Jei finansų padėtis dar nėra katastrofiška, kruopščiai skaičiuodami tiesiog galite išvengti komplikacijų. Na, o jei pajamos gerokai viršija išlaidas – namų biudžetas yra tarsi vitaminai finansiniam atsparumui stiprinti.

Pinigų nuo to nepadaugės!

Namų buhalterija nepadidins pajamų, tačiau padės sumažinti išlaidas, tad piniginė bus pilnesnė. Aišku, galite tikėtis praturtėti ir laimėdama loterijoje, tačiau šiuo atveju vertėtų prisiminti anekdotą, kaip ilgai meldusiajam sėkmės balsas iš dangaus patarė bent jau nusipirkti loterijos bilietą. Namų biudžetas šiuo atveju yra net ne loterijos, o greičiau jau laivo bilietas į ramesnį finansų uostą.

Kam man ta buhalterija,  jei pinigų užtenka ir dar lieka?

Ar  girdėjote apie kokią nors įmonę, kuri neturėtų biudžeto ir jo neplanuotų? Tokia įmonė vargu ar ilgai išsilaikytų. Tas pats ir kalbant apie namų biudžetą. Namų biudžetas visų pirma padeda greičiau įgyvendinti svajones. Kita vertus, kuo didesnės galimybės, tuo gali būti didesnės ir svajonės. Vienam tai galbūt nuosavas būstas, kitam – greičiau grąžinta paskola, dar kitam – lėšos vaikų mokslams. Net ir  minimi šalies turtingiausiųjų dešimtukuose žmonės neslepia, kad jų šeimų pajamos ir išlaidos taip pat skaičiuojamos.

Namų buhalterija reikalauja daug žinių ir laiko

Tam nereikia specialių žinių. Juk kiekvienas galime perskaityti parduotuvėje gautą čekį ar suskaičiuoti iki dviejų, penkių ar dešimties tūkstančių.

Tam tikrose svetainėse (pavyzdžiui, manofinansai.lt) galite rasti paprastą namų buhalterijos formą, kurią galite pildyti arba kompiuteriu, arba ranka, atsispausdinę ant popieriaus lapo. Tai ilgai neužtruks, o nauda bus akivaizdi. Jei sakoma, kad laikas – pinigai, tai šeimos biudžetui sugaištos minutės yra puiki laiko investicija.

Tai taip nuobodu...

Skaičiuoti pinigus nėra nuobodu. Iš pradžių bus įdomu aiškiai pamatyti, kur dingsta pinigai. Po to turėtų apimti azartas, kai pastebėsite, kad svajonė, kurią norite įgyvendinti taupydama, vis labiau artėja. Užsienio specialistai pastebi, kad paprastai žodis „biudžetas“, kaip ir žodis „dieta“, turi neigiamą atspalvį. Šie žodžiai kelia asociacijų su dalykais, kurių negalime sau leisti. Tačiau tiek dieta, tiek biudžetas tėra priemonės, kurias tinkamai naudodami pasieksite savo tikslą. Aišku, žodžiai tėra žodžiai, jei „biudžetas“ jums skamba niūriai, vadinkite jį išlaidų planu ar dar geriau – keliu į svajonę.

Nematau jokio namų buhalterijos poveikio!

Kruopštus finansų planavimas yra tik pirmasis, tačiau būtinas žingsnis. Jis padeda įvertinti situaciją, apibrėžti išlaidų grupes, atrinkti būtinas ir nebūtinas išlaidas, rasti slaptų rezervų. Tačiau be jūsų pačių sprendimų tai tėra popieriaus lapas, primargintas skaičių. Poveikį pajusite tada, kai remdamasi biudžetu pradėsite keisti savo išlaidų struktūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius