-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 26

Grindys virtuvėje: medinės ar plytelės? Interjero dizainerės komentaras

Kiekvienas sutiks, kad virtuvė – turbūt pati svarbiausia namų zona. Joje mes praleidžiame nemažai laiko – ne tik gaminame, bet ir intensyviai bendraujame su šeima ir draugais.
Virtuvės interjeras
Virtuvės interjeras / Vida Press nuotr.

Idealios virtuvės grindys – kokios jos? Specialistai sako, kad grindys virtuvėje turėtų būti itin atsparios – purvui, riebalams, drėgmei ir įvairiems įbrėžimams. Pavyzdžiui, jeigu kiekvienas nukritęs indas ar virtuvės rakandas paliks ryškias žymes, jūsų grindų pasirinkimas nėra tinkamas. Taip pat labai svarbus niuansas – grindų priežiūra, kadangi geriausia rinktis tokias, kurias paprasta ir nesunku valyti.

Kartais interjero dizaineriai siūlo rinktis kombinuotą dangą, t. y., derinamos dvi medžiagos, kurių pasirinkimas priklauso nuo funkcinės zonos. Pavyzdžiui, tose vietose, kur daugiausiai vaikštoma ir dirbama, kur kaupiasi nešvarumai, labiausiai tiks atsparios dangos, įvairios plytelės, o štai ten, kur mėgaujatės virtuvėje gimusiais patiekalais ar poilsio zonose, derės medis arba laminatas.

Ką dar galite rinktis virtuvėje?

Linoleumas

Nebrangus, lengvai prižiūrimas, itin atsparus linoleumas anksčiau buvo populiari danga daugelyje virtuvių. Be to, tikras linoleumas gaminamas tik iš natūralių medžiagų. Tačiau kokios šiandien jo „galimybės“? Tikinama, kad linoleumo dizainas gali būti net labai įvairus ir patrauklus akiai, o jo galiojimo terminas tęsiasi net iki 10 metų. Interjero dizaineriai pirmiausia pataria atidžiai žvelgti į kokybę ir estetinį vaizdą, jeigu nuspręstumėte virtuvę iškloti linoleumu.

Medinės grindys

Jos suteikia šiltumo, jaukumo jūsų namams, tinka bet kokiam interjerui, atrodo prabangiai ir kokybiškai, o ir atspalvių gausybė įtiks išrankiausiojo skoniui. Bėda ta, kad medinės grindys bene labiausiai nemėgsta temperatūrų skirtumo, drėgmės, todėl labiausiai tiktų valgomojoje zonoje ir turėtų būti apdirbtos specialiomis priemonėmis, kad taptų atsparios aplinkos pažeidimams. Medines grindis renkantis atkreipkite dėmesį į paties medžio ypatybes, pavyzdžiui, vienos gali būti minkštesnės, todėl matysis net menkiausi įbrėžimai, kitos kietesnės ir kur kas patvaresnės.

Laminuotos grindys

Tai gana atsparus grindų pasirinkimo variantas, tačiau nėra toks ekologiškas ir patrauklus kaip tikro medžio grindys. Pasirinkimas išties gausus – laminato grindys gali imituoti marmurą, granitą, netgi plyteles, todėl tokios grindys dažnai pasitelkiamos įrengiant virtuvę, juoba, kad ir kaina įkandama. Tiesa, būtina atkreipti į kokybę ir tai, kad šios grindys bijo drėgmės.

Įvairios plytelės

Tai dažniausiai pasirenkama danga virtuvėje, kadangi yra praktiška, lengvai prižiūrima, dailiai atrodo, metams bėgant nesideformuoja, nekeičia spalvos, yra ekologiška. Galite rinktis įvairiausių spalvų, raštų, geometrinių formų ir sukurti netikėtus derinius. Minusas tas, kad plytelės yra šaltos, todėl basomis vaikščioti ant jų nėra malonu. Tačiau visada galite įsirengti šildomas grindis.

Vinilinė danga

Šiuo metu ant bangos vinilinė danga, nes technologijos leidžia ją rinktis medžio lentų, akmens imitacijos. Tuomet ji atrodo natūraliai ir yra neįtikėtinai atspari. Tokią dangą galima naudoti ne tik virtuvėje, prieškambaryje, bet ir drėgnose dušo patalpose.

Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė:

Asmeninio archyvo nuotr. /Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr. /Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė

„Virtuvėje ypatingai reikalinga praktiška danga. Tai gali būti plytelės, aukštos klasės laminatas arba vinilinė danga. Visi šie trys pasirinkimai yra geri ir tinkami šildomoms grindims. Renkantis reikėtų atsižvelgi į bendrą interjero konceptą. Tiesa, visas šias medžiagas vertėtų rinktis margesnes, kad ne taip būtų matomi nešvarumai.

Nelabai praktiškos labai šviesios ir labai tamsios. Plytelių minusas, kad jos pakankamai kietos ir jei sudūžta indas, šukės pasklinda po visą patalpą. Medžio nerekomenduočiau, ypač tik alyvuotas jis nėra atsparus ir virtuvėje nėra tinkamas. Visų išvardintų medžiagų priežiūra nėra kažkuo ypatinga. Jei vis tik pasirenkamos medžio grindys virtuvės erdvėje, geriau, kad jos būtų lakuotos. Na ir dar darbo erdvėje, šalia kriauklės ir viryklės, patiesčiau kilimėlį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius