Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Frazės, kurios padės mandagiai nutildyti pesimistą ir bambeklį

Bendravimas su tais, kurie visur mato tik blogus dalykus, reiškia nuoskaudas ir pretenzijas, labai išsekina. Žurnalistė ir tinklaraštininkė Aja Frost pateikia patarimų, kaip konstruktyviai bendrauti su pesimistinių nuotaikų vėliavnešiais.
Kintančios nuotaikos.
Kintančios nuotaikos. / 123RF.com nuotr.

Iš tiesų susidūrus su pesimistais, kurie nuolat viskuo nepatenkinti, pikti, paniurę, galima elgtis įvairiai: stengtis tokių besiskundžiančių žmonių vengti, ignoruoti, kitaip tariant, atsitraukti ir nebetęsti bendravimo.

Kitas kelias – kaip tik palaikyti pesimistą, jam paantrinti, irgi užversti savo negatyvu tą asmenį. Taip įsijautus galima iš tiesų pradėti tikėti, kad viskas aplinkui – tik blogai, taigi kažin ar toks bendravimas būtų išeitis.

Trečias A.Frost surastas būdas – į pesimistinius pasisakymus atsakyti taip, kad tas pesimizmas tarsi išgaruotų, o liktų tik konstruktyvus bendravimas.

Tinklaraštininkė siūlo 7 frazes, kurias ir pati mielai naudoja:

1. „Man labai gaila. O kas nors gero visgi iš to išėjo?“

Kai kurie žmonės nepaliks jūsų ramybėje, kol jūs jų neišklausysite. Taip jie būna įsitikinę, kad juos išgirdo.

Ši frazė rodo, kad jūs atjaučiate, tačiau sykiu ir perjungiate pašnekovo mintis į pozityvų dažnį. Jei žmogus atsakys: „Ne, nieko gero tai nedavė“, – galėsite užjaučiamai palinguoti galva ir pereiti prie kitos temos.

Įsidėmėkite – jūs jokiu būdu neturite nurodyti, koks būtent „gėris“ išėjo iš šio „blogio“. Jei taip pasielgsite, pašnekovas pradės gintis, norėdamas įrodyti, kad situacija tikrai tragiška, nepaisant ir surastų pozityvių momentų.

2. „Koks siaubas! Bet, atrodo, tau puikiai pavyko su tuo susitvarkyti“

Žinote, kaip patyrę vadovai perauklėja tingius darbuotojus? Nuolat juos giria už darbštumą. Tai motyvuoja žmones būti lojaliais ir stengtis iš tikrųjų užsitarnauti darbštuolio vardą.

Kai giriate pašnekovą už „stulbinamą“ psichologinę pusiausvyrą, kaip ir įperšate jam pozityvaus elgesio modelį, sureguliuojate teigiamas „bangas“.

3. „Nieko sau! Papasakok, kaip tau pavyksta viską taip sutvarkyti?”

Kai jūs klausiate apie sunkumų įveikimo strategiją, tai iškart nukreipiate pašnekovą į problemų sprendimo režimą. Vargu ar kas nors išdrįstų viešai prisipažinti: „Žinai, aš neturiu jokio supratimo, kaip man su tuo gyventi.“ Taigi labai tikėtina, jog išgirsite pozityviąją istorijos pusę.

4. „Jei jis tik turėtų tokios patirties (išminties, kompetencijos), kaip tu!”

Ši frazė pravers, jei kolegos jums skųsis kitais darbuotojais. Frazė nuramina, pabrėžia pašnekovo teigiamas savybes, priverčia susimąstyti apie kitų žmonių elgesį.

Ši frazė tokia paveiki, kad negatyvias mintis išvaiko ilgam.

5. „Aš teisingai supratau, kad tu nusiminęs (-usi) dėl...“

Kai kurie žmonės nepaliks jūsų ramybėje, kol jūs jų neišklausysite. Taip jie būna įsitikinę, kad juos išgirdo. Taigi šia fraze tiesiog pakartosite jų žodžius, nepridėdami nieko naujo – po tokio faktų konstatavimo paprastai žmonės greitai išsikvepia ir nutyla.

6. „Koks košmaras! Esu įsitikinęs (-usi), kad tu nori pakalbėti apie kažką džiugesnio. Kas naujo tavo gyvenime?“

Tokiu atsakymu jus priversite pašnekovą pakeisti niūrią pokalbio temą į šviesesnę. Paprastai taip ir nutinka – juk nebus toks užsispyręs žmogus, kuris prieštaraus: „Oi, ne. Nenoriu apie linksmus dalykus kalbėti, noriu apie liūdnus.“

7. „Ar galiu kuo nors padėti?“

Žinoma, pagalbą turėtumėte siūlyti tik tuomet, kai tikrai galėtumėte padėti. Daugeliu atveju gyvenimu besiskundžiantys žmonės atsisakys pasiūlymo ir nepriims jokios pagalbos. Greičiausiai sulauksite atsakymo: „Ne, man nieko nereikia“ arba „Nemanau, kad tu man gali kažkuo padėti.“ Tada atsakykite: „Tai pranešk, kai nuspręsi, man bus malonu padėti“, – ir galėsite pereiti prie kitos temos.

Bendravimas siu niurzgliais ir bambekliais vargu ar gali tapti malonus.Tačiau dabar jums nereikės kaskart sprukti nuo žmogaus, kuris skleidžia pesimizmo bangas. Jūs turite frazių paruoštuką, kuris jums padės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip apsaugoti asmenines ribas ir pasakyti „ne“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius