-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patrauklumo formulė

Kas nulemia patrauklumą – dailios formos, gražios akys, o gal miela šypsena? Iki šiol į šį klausimą niekam nepavyko atsakyti. Tačiau viena žinoma tiksliai: kitiems patiksime, jeigu patiksime sau.
Jis ir Ji
Jis ir Ji / Fotolia nuotr.

Bet kuri mūsų galėtume prisiminti, kaip keistai paskutiniais mokykliniais metais aplinkinius veikė kai kurios mergaitės. Budo visų mokinukių moteriškumas, bet vienos keitėsi kažkaip tyliai ir beveik nepastebimai, o kitos pražydo visa jėga. Kaip tik jos, lyg ir nedarydamos „nieko tokio”, laikė visus apraizgiusios nematomomis gijomis. Žiūrint į jas kvapą gniaužė ne tik vaikinukams. Jų iš akių nepaleido ir merginos. Net mokytojus tas neapčiuopiamas merginų magnetizmas išmušdavo iš vėžių: būdavo liepia joms drožti į tualetą ir nusiprausti makiažą (kas, kad jos pasidažydavo tik po pamokų!), tai pratrūksta gėdinti dėl per garsaus juoko... Visgi visi slapčia į jas žiūrėjo – kaip slysta ir slysta nuo peties palaidinių petnešėlės, kaip nuolat užkrenta neklusnios garbanos ir reikia jas nužerti grakščiai pakeliant ranką ir pakreipiant galvą į šoną... Nors pačios merginos šito tarytum nė nejuto.

Kam mums duotas patrauklumas

Patrauklumas svarbus, nes daro didžiulę įtaką mūsų ryšiams su aplinkiniais. Patraukliais laikomiems žmonėms lengviau susirasti partnerį, paprasčiau gauti darbą, jie greičiau sulaukia aplinkinių pagalbos, į juos palankiau žvelgia valdininkai, pareigūnai ir pan. Įdomu tai, kad patrauklumas nepriklauso nei nuo amžiaus, nei nuo lyties – mums patinka (turime galvoje, ne seksualine, o bendrąja prasme) net tos pačios lyties atstovai, jei tik jie turi “tą kažką”.

Žavesys, savitumas, stilius, kilnumas, švytėjimas... Pasirodo, patrauklumą apibrėžti – keblus reikalas. Nenuostabu, kad to padaryti vis dar nepavyksta nei mokslininkams, nei psichologams, nei ezoterikos žinovams.

Anglų vartojamas „sex appeal” pabrėžia vien kūniškąjį patrauklumo elementą („appeal” – tikti, traukti, patikti). Bet jei kas atrastų tikrąją formulę, kuri užtikrintų patrauklumą kitų akyse, jis neabejotinai taptų milijardieriumi. Mat visi norime, kad aplinkiniai mumis žavėtųsi ar bent jau priimtų, neatstumtų.

Pastebėta, kad dailios išvaizdos žmonėms priskiriama daugiau teigiamų ir visuomenėje vertinamų savybių nei tiems, kurie tokiu žavesiu negali pasigirti. Nepatrauklios išvaizdos žmonėms kur kas lengviau prilipdomos „blogo” etiketės. Šį teiginį patvirtina ir eksperimentas, kuriame buvo pasiūlyta dalyvauti teisėjams. Tyrėjai domėjosi, ar teisiamojo grožis turi įtakos nuosprendžio griežtumui. Paaiškėjo, kad itin patrauklūs nusikaltėliai atsiperka švelnesnėmis bausmėmis nei nesimpatiškieji jų “kolegos”!

Na, jei jau ne visiems, tai bent tiems, kurie mums patinka, taip norėtųsi patikti! Tik kaip to pasiekti, kai apibūdinti patrauklumą mėgina daugybė prieštaringų teorijų?

Kiekvienas žvelgia iš savo varpinės

Remiantis evoliucine psichologija, patrauklumą neva nulemia lytinis suderinamumas. Kažkodėl evoliucijos šalininkai visada viską suveda į pirmykščius mechanizmus. Jie gali išvardyti daug dalykų, kuriais moterys traukia vyrus ir vyrai – moteris. Tie jų aiškinimai baisiai praktiški ir visai neromantiški. Pavyzdžiui, vyrams patinka išlenkta klubų linija ir krūtų apvalumas, nes iš šių ženklų jie intuityviai jaučia, kad ta moteris bus gera motina.

Tebūnie! Tik išvaizda dar ne viskas. Atitinkamas kvapas, balso tembras, tai – kaip judame, kelia mūsų “vertę”. Mokslininkai nustatė, kad, kai į žaidimą įsitraukia hormonai, moters išvaizda vyrui pasidaro ne tokia jau svarbi. Kaip tik tokiais atvejais tinka šmaikšti frazė: „Gražias moteris, brolau, palikim vyrams be vaizduotės!”

Ir dar moteris turi kvepėti: anot rytiečių, nuo galvos iki kojų vis kitokiais aromatais. Nebūti gražiai dar leidžiama ir toms, kurios grakščiai juda. Žiūrėdamas į jos judesius vyras nė nepajunta, kaip jį tai užburia.

Apie patrauklumą – skaičiais

Numerologija apie mįslingąjį patrauklumą kalba itin tiksliai – esą viską lemia mentaliniai kanalai. O mūsų mentalines savybes galima išskaičiuoti – iškart ir paaiškės, patrauklūs esame ar ne. Jei staiga – ne. Ar įmanoma patrauklumo išmokti?

Numerologai neslepia: patrauklumo nei išmokti, nei nusipirkti negalima. Tiesa, galima išsiugdyti gebėjimą valdyti pernelyg silpnai ar pernelyg stipriai išreikštus savo mentalinius kanalus. Kitaip tariant, patrauklumo neįmanoma išmokti, nes tai – tam tikra energija. Tačiau įmanoma išmokti šią energiją savyje sužadinti. Beje, kur ieškoti jos šaltinio, nurodo mūsų vardai ir pavardės.

Jeigu jums kils klausimas, ar pakeitus vardą, pasikeis ir reikalai su jūsų patrauklumu, numerologai atsakys: tikrai taip. Kaip manote, kodėl, pavyzdžiui, Norma Jeane Mortenson tapo Marilyn Monroe?..

Taikoje su savimi

Juokas juokais, bet ar tikrai galime daryti įtaką savo patrauklumui? O gal ne? Psichologai mano, kad galime. Visus jų išvedžiojimus būtų galima sutraukti į vieną sakinį: mūsų patrauklumas priklauso nuo mūsų gebėjimo priimti save. Jeigu savęs nevertiname, jeigu nepatinkame sau, kaip tik tokią nuostatą išspinduliuojame ir į aplinką. Nepriimdami savęs, neįstengiame priimti ir komplimentų. O juk nėra blogiau į nuoširdų „gražiai atrodai”, atsakyti „ką jūs, visai ne”.

Mūsų patrauklumas priklauso nuo mūsų gebėjimo priimti save. Jeigu savęs nevertiname, jeigu nepatinkame sau, kaip tik tokią nuostatą išspinduliuojame ir į aplinką.

Kai moteris gerai jaučiasi būdama viena, kai džiaugiasi savo moteriškumu, net jei tai neatitinka įsigalėjusių normų (be abejo, grožio normos – nepastovus dalykas), šis traukia kitus. Visa jos esybė sukuria tai, kad kiti žmonės šalia jos jaučiasi tiesiog gerai. O kai pažvelgia į savo atvaizdą ja susižavėjusios vyro akyse, pražysta dar ryškiau. Mes gražėjame, šviesėjame, jaučiame savo jėgą, kai žinome, kad patinkame, o patinkame, kai... gražėjame, šviesėjame...

Dažnas instinktyviai jaučiame, kad patrauklumas visiškai nebūtinai eina poroje su madingo grožio kanonais. Patrauklumas – tai savotiška kibirkštis, gebanti įdegti liepsną kito žmogaus širdyje. O tą kibirkštį galime sustiprinti meile ir pagarba sau.                                  

Receptas egzistuoja ar ne?

Šiuo klausimu nesutariama. Vieni matuoja, skaičiuoja ir sveria, kiti tvirtina, kad tikslios patrauklumo formulės sudaryti neįmanoma.

Daugybę metų svarstoma, ar patrauklumo turi visi, ar tik išrinktieji? Ar gebame jį valdyti? Kodėl įsimylime balsą arba susijaudiname pamatę nagų formą? Kodėl per ovuliaciją ryžtingi ir griežti vyrų bruožai moteris traukia labiau nei švelnus gerų akių žvilgsnis? Kodėl moterų organizme siautėjantys hormonai padidina testosterono gamybą vyrų organizme, ir kodėl tokiu metu moteris vyrui atrodo gražesnė nei paprastai, nors nei į kirpyklą nebuvo užsukusi, nei naujos suknelės neapsivilko? Nesuprantama.

Na, bet dėl vieno dalyko sutaria visi – žmogus darosi gražesnis, kai rūpinasi savo vidiniu pasauliu ir puoselėja, gerbia savo kūną, pripažįsta tiek dvasinius, tiek fizinius poreikius. Šito nepamiršti ypač svarbu moterims. Juk būtent dailiosios lyties atstovių savęs vertinimas dažnai priklauso nuo to, kaip jas vertina kiti. Būtų gerai, jei pirmiausia patiktume sau. Vyrai dėl išorinio dailumo jaudinasi kur kas mažiau, jiems daug svarbiau gebėjimas įveikti užduotis, seksualinis ir intelektualinis pajėgumas.

Moterims norisi matyti savo atspindį susižavėjusiose kito žmogaus akyse, nes taip pasijuntame pripažintos. Bet pamėginkime save pripažinti pačios. Pajuskime, kaip gera ir smagu būti savimi, ir nebandykime patikti visiems, nes tai neįmanoma.

Psichologai primena: kuo geriau jaučiamės būdamos vienos, kuo gražiau sutariame su savimi, tuo įdomesnės ir patrauklesnės atrodome aplinkiniams. Juk iš tikrųjų kiekvienas žmogus yra gražus, tereikia tą grožį pamatyti ir pajusti.

Kad būtumėte patrauklesnė

• Spalvingiau renkitės, pirmenybę teikite šviesioms, džiugioms spalvoms.
• Dažniau šypsokitės.
• Nepersistenkite darydamasi makiažą: paryškinkite tik vieną iš norimų pabrėžti – akis arba lūpas.
• Priimkite save, priimkite pasaulį, būkite geranoriška kitų atžvilgiu.
• Nedarykite nieko, kas prieštarauja jūsų vidinei prigimčiai.

Uoslė ir rega

Discovery Science kanalo užsakymu buvo atlikti tyrimai, patvirtinę seniai žinomą tiesą: renkantis partnerį svarbų vaidmenį atlieka uoslė ir rega. Eksperimente dalyvavusių amerikiečių vyrų grupelei buvo parodytas pluoštas moterų nuotraukų. Jie turėjo surikiuoti jas pagal patrauklumą. Užduotį apsunkino tai, kad nuotraukos buvo persmelktos moteriškais feromonais. Kaip jie vargo! Uoslė sumaišė visas kortas. Kuri iš moterų žaviausia, džentelmenams buvo pernelyg sunku nuspręsti. Bet kai tos pačios nuotraukos vyriškiams buvo parodytos be kvapų priedo, jie labai greitai apsisprendė.

Taigi tyrimas atskleidė, kad žmones traukia dalykai, kurių jie negali kontroliuoti, pavyzdžiui, kvapas ar lytėjimas.

Kas traukia moteris

Evoliucinės psichologijos šalininkai teigia, kad moterims patrauklios tos vyrų savybės, kurios liudija jų jėgą, gebėjimą kaupti gėrybes ir jomis dalytis:

- intelektas;
- pasiekimai (arba potencialas);
- įdomi individualybė;
- drąsa;
- kūno simetriškumas;
- balso tembras;
- prižiūrėtos rankos;
- kvapas;
- ūgis (aukštesnis ūgis asocijuojasi su autoritetu);
- sveiki ir gražūs dantys.

Kas traukia vyrus

Vyrai daugiau dėmesio kreipia į išorines partnerės savybes:

- išsiplėtę vyzdžiai;
- balso tembras;
- proporcingas kūno sudėjimas (apvalūs klubai, iškili krūtinė);
- švelni oda;
- tankūs plaukai;
- grakštūs judesiai;
- kvapas;
- paslaptingas žvilgsnis;
- šypsena;
- nutylėjimai;
- įdomi asmenybė;
- subtili gundanti apranga (bet ne pernelyg atvira ir vulgari, brukte brukanti vienintelę mintį).      
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius