-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl muzika gerina gyvenimą

Muzika – galingas įrankis. Ji ne tik privers jus šokti iš lovos ir energingai pradėti darbo dieną, bet ir suvirpins sielą bei padės išgyventi sunkumus, rašo health.com.
Mergina klausosi muzikos
Mergina klausosi muzikos / Fotolia nuotr.

Priežasčių, kodėl muzika tokia nepakeičiama ir kodėl paliečia slapčiausias mūsų kerteles, toli ieškoti nereikia. Kviečiame susipažinti su mažiausiai 5 priežastimis, kodėl verta pasinerti į garsų jūrą. 

Sumažina skausmą

Jaučiate nemalonų maudulį? Žurnalas Frontiers in Psychology atliko tyrimą su fibromialgija (lėtinis išplitęs raumenų ir sausgyslių skausmas, nuolatinis nuovargis, nerimas ir depresija) sergančiais žmonėmis. Dalyviai  klausėsi patinkančios muzikos bent 10 minučių: žanrai buvo įvairiausi, nuo liaudiškos iki klasikinės.

Išsiaiškinta, jog skausmas sumažėjo klausantis ramesnės, o ne elektroninės muzikos. Taip pat tyrimo dalyviai pastebėjo, jog norėjosi judėti pagal muzikos ritmą.

Taip pat skaitykite: 10 labiausiai atpalaiduojančių dainų pasaulyje

Padeda susikaupti

Kai ruošitės prezentacijai ar ko nors mokysitės, pasiklausykite Vivaldi ar Bacho muzikos. 2007-aisiais metais atliktas tyrimas Stanfordo universitete išaiškino, jog muzika iš vėlyvojo baroko turi įtakos smegenims ir toms jų dalims, kurios atsakingos už dėmesį bei atmintį.

Pagerina darbo našumą

Visi žinome, kad judėjimas pagal Beyonce dainas tikrai padės išlieti daugiau prakaito sporto klube. Energinga muzika gali padėti ir lankantiems aukšto intensyvumo intervalines treniruotes (angl. HIIT – high-intensity interval training). Tyrėjai išsiaiškino, jog tie, kurie sporto metu klausėsi muzikos, buvo daug energingesni ir labiau mėgavosi judėjimu.

Pakelia nuotaiką

Atėjus šaltajam sezonui, jaučiame artėjant ir nekokią nuotaiką, ar ne? Laimei, muzika – puikus išsigelbėjimas. 2011-aisiais metais Nature Neuroscience žurnale paskelbtas tyrimas teigia, jog kai kurios klasikinės muzikos rūšys tikrai nuramina ir atpalaiduoja. Organizme natūraliai išsiskiria dopaminas – cheminis elementas, kurio dėka jaučiamės laimingesni.

Paklausykite Claude‘o Debussy „Clair de Lune“, Antonino Dvorako „New World Symphony – Movement 4“ ir Alexanderio Keatso „First Breath After Coma“ – visi šie kūriniai tikrai pakels jums ūpą.

Taip pat skaitykite: Koks ryšys tarp muzikos ir sekso?

Nuramina įsitempusius nervus

2013-aisiais metais žurnalas Ergonomics atliko tyrimą ir buvo išsiaiškinta, jog švelnesnės bei ramesnės muzikos klausymas padeda būti ramesniems vairuojant. Tyrėjai skelbia, jog optimistiškos muzikos klausymas už vairo tikrai pakelia nuotaiką. Dalyviai, kurie pradėjo nervintis dėl susidariusių spūsčių ir blogų eismo sąlygų, greitai įsijungę ramesnę muziką nusiramino greičiau nei tie, kurie ramią melodiją įsijungė vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius