-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 didžiausios dantų priežiūros klaidos

Dantų priežiūrai odontologai pataria skirti ypatingą dėmesį, tačiau daugelis neretai persistengia. Sunku patikėti, bet perdėtas rūpinimasis kartais padaro meškos paslaugą. Pasmalsaukime, ar kasdieniai jūsų įpročiai nežaloja dantų...
Šypsena
Šypsena / Fotolia nuotr.

1. Dantis šveičiate per stipriai

Jei dantų šepetėlis tampa šaltuoju ginklu jūsų rankose – būkite atsargūs. Pernelyg intensyvus dantų šveitimas gali pažeisti ne tik jų emalį, bet ir sudirginti dantenas, tad šios taps jautresnės, gali prasidėti dantenų uždegimas. Specialistai pataria rinktis kuo švelnesnį ir minkštesnį dantų šepetėlį, o dantis valyti nedideliais sukamaisiais judesiais. KAIP IŠSIRINKTI TINKAMĄ DANTŲ ŠEPETĖLĮ, SKAITYKITE ČIA.

2. Valgote per daug rūgštaus maisto

Rūgštus maistas, pavyzdžiui, per didelis kiekis citrusinių vaisių ir pan., kenkia dantų emaliui. Jei jis pažeidžiamas, pradėsite jausti skausmą, dantys jautriai reaguos į šaltą ir karštą maistą. Ką verta išbraukti iš valgiaraščio? Pirmiausia venkite gazuotų gėrimų, apelsinų sulčių, vyno, citrinų, rūgščių ledinukų. Jeigu negalite atsisakyti, paskanavę būtinai išskalaukite burną vandeniu.

3. Persistengiate balindami dantis

Perlo baltumo dantys atrodo labai nenatūraliai. Kad tokius turėtumėte, tektų iškęsti ne tik dantų balinimo procedūras, bet ir jų pasekmes. Specialistai sako, kad senstant mūsų dantys praranda prigimtinį baltumą, be to, veikiami kavos, arbatos ir kitų tamsių gėrimų, šiaip ar taip patamsėja. Nuolatinis dantų balinimas pažeidžia emalį, dirgina dantenas, dantys tampa silpnesni, jautresni. Odontologai sako, kad žmonėms reikėtų suvokti vieną svarbų dalyką – natūrali žmonių dantų spalva nėra akinamai balta, ji labiau primena dramblio kaulo spalvą.

4. Karštą maistą užgeriate šaltais gėrimais

Tiek labai karštas maistas, tiek lediniai gėrimai pažeidžia dantų emalį, todėl valgydami rinkitės atitinkamos temperatūros maistą. Pažeistas dantų emalis grasina tuo, kad dantys gali greičiau patamsėti, atsiranda dėmelių, kurias sunku pašalinti. Taigi valgydami neskubėkite ir verčiau palaukite, kol maistas atvės, o gėrimas pasieks kambario temperatūrą.

5. Išsirenkate netinkamą dantų pastą

Pasidomėkite dantų pastos sudėtimi. Šiais laikais galite įsigyti ekologišką ir tokią, kuri atliks itin svarbų vaidmenį stiprinant dantis. Pavyzdžiui, nerekomenduojama nuolat valyti dantų balinamąja, šveičiamųjų dalelių turinčia pasta, mat dantys gali tapti jautresni ir pan. Taigi rinkdamiesi verčiau atsižvelkite į dantų būklę, kuri ir pasufleruos, ką rinktis. Daugiau patarimų rasite straipsnyje KAIP IŠSIRINKTI SVEIKĄ DANTŲ PASTĄ.

6. Dantimis gliaudote riešutus ar kitaip juos žalojate

Tai gali atrodyti neįtikėtina, tačiau kai kurie žmonės dantimis ne tik gliaudo riešutus, bet ir kramto kietus ledinukus, bando nukąsti siūlą ar prakąsti plastikinę pakuotę. Trumpai tariant, jie nesuvokia, kad dantys skirti maistui kramtyti, o ne keistiems darbams, kurie dantims kenkia, juos žaloja, atlikti. Tokie pokštai gali baigtis danties nulūžimu, iškritimu, plombos pametimu...

7. Per trumpai valote ir skalaujate dantis, nenaudojate dantų siūlo 

Kai kurie žmonės mano, kad pakanka išsivalyti dantis ryte ir vakare, ir visi rūpesčiai baigti. Stomatologų teigimu, geriausią rezultatą pasieksite tuomet, jeigu naudositės dantų siūlu, kuriuo lengvai pašalinsite likusio maisto likučius, ir kruopščiai išskalausite burnos ertmę. Nepamirškite atlikti ir dar vieno svarbaus dalyko – nušveisti liežuvio. Ant jo kaupiasi daugiau bakterijų, nei galite pagalvoti. Jeigu skirsite per mažai laiko dantims prižiūrėti, tikėtina, kad juos pažeis ėduonis. Be to, padidėja infekcijų tikimybė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius