-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujųjų metų pažadai: ko sau nereikėtų žadėti

Kiekvienais metais sau pažadame daugybę dalykų – sveikiau maitinsimės, sieksime tikslų, sportuosime, išmoksime ką nors naujo...
2017-ieji metai
2017-ieji metai / Fotolia nuotr.

Deja, kaip rašoma rd.com, daugelis mūsų pažadų ir lieka tik pažadais arba svajonėmis, bet ne realybe. Todėl gal neverta savęs pernelyg spausti, kad vėliau netektų gailėtis to, ko neįvykdėme? Arba, kaip taisyklingai žadėti, kad gautume tai, ko trokštame?

Būti pozityvesniu

Tai atrodo paprastai ir nesunkiai įgyvendinama, tačiau tai iš tikrųjų skamba pernelyg neapibrėžtai ir miglotai. „Emocijos ir reakcijos į gyvenimiškus įvykius yra gali keistis ir varijuoti kiekvieną dieną, todėl kas šiandien atrodo pozityvu, kitą dieną gali būti visiškai priešinga“, – mano sertifikuota gyvenimo trenerė Amber Hurdie.

„Vietoj to, kad rinktumėtės laimę ir džiaugsmą kasdien, verčiau susifokusuokite į tai, kaip neigiamus dalykus ir įpročius savo gyvenime pakeisti teigiamais“, – siūlo ji. Tinka įvairios įkvepiančios ir motyvuojančios knygos, žmonės, susitikimai, filmai ir pan. Išmėginkite.

Praleisti daugiau laiko su šeima

Tai puikus ir kilnus būdas nudžiuginti savo šeimą, tačiau labai dažnai tenka susidurti su įvairiomis kliūtimis, kintančia situacija, logistika ir prioritetais, mano gyvenimo trenerė Jennifer Horton: „Sakyti, kad nuo sausio 1 dienos turėsite stebuklingai daugiau laiko savo mylimiems žmonėms ir artimiesiems nėra teisinga nei jums, nei jiems“.

Geriau pabandykite įvertinti savo gyvenimą iš išorinės perspektyvos, kaip jūs leidžiate laiką, kas jums iš tikrųjų svarbu, todėl nusistatykite savo tikruosius prioritetus. Galbūt galite kai kuriuos darbus perleisti kitiems, ir tą laisvą laiką leisti taip, kaip norite. Viena ar dvi laisvos valandos per savaitę jau gali padaryti tikrus stebuklus.

Pagerinti santykius ir draugais ir šeima

Geri santykiai yra labai svarbu, kadangi dovanoja pasitenkinimą gyvenimu, tačiau nereikėtų visko atiduoti į kitų rankas. Vienas dalykas, kurį jūs galite kontroliuoti – tai atlaidumas, kurį rodote kitiems, kadangi pyktis ir įtūžis, kuriuos laikote savyje, labiausiai kenkia tik jums patiems.

„Kartais atleisti kitiems yra daug paprasčiau, negu atleisti sau“, – sako A. Hurdie. Todėl nebūkite sau pernelyg reiklūs, jeigu priėmėte blogą finansinį sprendimą, įsivėlėte į netinkamus santykius ar tiesiog pernelyg daug prisivalgėte savaitgalį. Atleidimas sau ir kitiems – štai kas yra svarbiausia, kad galėtumėte kurti geresnį gyvenimą.

Įsimylėti arba sukurti santykius

Natūralu, kad mums visiems reikia meilės, tačiau savaiminis jos procesas – tai dar geriau ir puikiau, kai ketinimai tyri. „Tam, kad turėtumėte sveikus santykius su kitais žmonėmis, pirmiausia turite teisingus santykius susikurti su savimi.

Kai mes kažko ieškome, prieiname prie išvados, kad esame kažką praradę, tačiau mes negalime prarasti to, ko dar nesame atradę, sako specialistai. Vietoj to, verčiau pasistenkite geriau pažinti save, savo stipriąsias savybes, vertybes, parengti planą, kaip sutikti kuo daugiau žmonių per tam tikrą laiką. Ir kai būsite patenkinti savimi, tuomet kur kas lengviau pritrauksite tai, ko ieškote.

Išsiskirti arba užbaigti santykius

Jeigu jūsų santykiuose neramu, pasistenkite padaryti viską, kad juos atgaivintumėte, parodykite savo gerumą, malonų nusiteikimą, o ne tvirtą tikslą sugriauti, tai, ką ilgai kūrėte.

Žinoma, galbūt šalia jūsų esantis partneris jums visiškai netinka ir jūs būtumėte laimingi be jo, tačiau tokio plano įtraukimas į Naujųjų metų pažadus gali būti apgaulingas ir sudėtingas. Štai gyvenimo būdo trenerė Kelsey Patel mano, kad reikėtų pradėti nuo kitokių sprendimų – tai stengtis patobulinti santykius, paskirti susitikimą santuokos konsultantui, taip pat – gyvenimo būdo patarėjui. Kai žinosite, kad tikrai padarėte viską, tuomet bus lengviau priimti galutinį rezultatą.

Mesti darbą

Tai gali atrodyti viliojančiai, tačiau ekspertai sako – neskubėkite atsistatydinti. „Tą akimirką jūs galite jaustis arba pasimetę, arba kaip tik, patirti palengvėjimą, tačiau ar rizikuoti verta?“, – klausia gyvenimo būdo trenerė Jessi L.LaCosta.

Patariama susitelkti ne į tai, kas jums nepatinka, – gal tam tikra darbo dalis, viršininkas, o į galimybes sutikti naujus ir tinkamus žmones bei pradėti su aistra daryti projektus, kurie jums suteiks malonumą dirbti ir jūs atrasite tai, ko trokštate. „Kai susitelkiate į laimę ir troškimus, lengvai ir grakščiai galite susidėlioti viską taip, kad nauda būtų jūsų pusėje“, – mano Jessi L.LaCostta.

Daugiau keliauti

Kelionės – tai gėris ir grožis, tačiau jeigu jūs ruošiatės keliauti daugiau ir turite tokį tikslą, planuokite logiškai, kitaip jūsų laukia tos nuovargio kupinos patirtys vaikystėje.

Taigi, patariama imtis veiksmų, kad jūsų išsvajotos kelionės taptų realybe. Ar ruošiatės keliauti vieni, o gal su šeima? Patikrinkite, ar jūsų pasų galiojimas dar nepasibaigė. Pradėkite mokytis naujos kalbos kartu: „Kai jūs priimate savo svajones rimtai, tikite, kad jos taps realybe, jūs galite tikėtis, kad svajonė „keliauti daugiau“ taps gyvenimą keičiančiais nuotykiais“, – mano gyvenimo būdo treneriai.

Susilaukti vaiko

Sukurti šeimą yra neabejotinai įdomi, žadą atimanti patirtis, tačiau joje yra ir spaudimo, ir netikėtų veiksnių. Jeigu jūsų tikslas susilaukti vaikelio, tam galite pradėti ruoštis iš anksto, pavyzdžiui, užsirašyti į paskaitas apie tėvystę ir pan. Visa tai padės sužinoti daug svarbių dalykų, kurie labai svarbūs kuriant harmoningą šeimą, atsikratyti įtampos, nerimo ar nežinios.

Iš naujo atrasti save

Atrasti save naują – puiki idėja, na, nebent jūs neturite priežasties, kodėl taip turėtumėte daryti. Gyvenimo būdo trenerė pataria išsikelti tikslus ir skirti laiko juos įgyvendinti. „Pasakykite sau keliais sakiniais, kas esate, kokią vertę ir naudą atnešate kitiems ir ką galite padaryti savo šeimai, visuomenei ir pasauliui“, – sako ji. Tokiu būdu jūs atrasite save autentišku būdu ir iš tikrųjų galėsite įgyvendinti aktualius siekius.

Liautis atidėlioti

Taip, tai puikus noras, dėl kurio jums gali pavykti įgyvendinti daugelį tikslų. Tačiau ką daryti, kad tai pavyktų iš tikrųjų? Tad vietoje to, kad teoriškai bandytumėte atsikratyti šio žalingo įpročio, reikia tikrų veiksmų. Gyvenimo būdo treneriai pataria susirasti palaikymo kupiną aplinką, lyg palaikymo grupę, gebančią jums padėti siekti savo tikslų. Būdami su žmonėmis, kurie mus palaiko, mes atsispiriame pagundoms ir galime į daug ką pažvelgti platesniu kampu.

Fotolia nuotr./Dieta
Fotolia nuotr./Dieta

Numesti svorio

Tai pats populiariausias Naujųjų metų pažadas ir, kaip įspėja ekspertai, vienas blogiausių. „Kai kalba eina apie svorį, yra labai daug kintančių veiksnių. Pavyzdžiui, svoris gali nekristi dėl daugelio priežasčių – hormonų, sveikatos, virškinimo sutrikimų. Geriausia sau prižadėti tiesiog gyventi sveikiau, atrasti sportą ar mankštą, kuri patinka, susirasti draugą, su kuriuo smagu užsiimti fizine veikla“, – mano specialistai. Palaikymas labai svarbus, todėl kad suteikia drąsos siekti savo tikslų ir džiaugtis ilgalaikiais rezultatais.

Mesti rūkyti

Kaip sako pilateso instruktorė ir įžymybių sveikatos trenerė Jennifer Dene, „rūkymo metimas – tai procesas, sudarytas iš daugelio žingsnių“. Pirmas žingsnis yra suprasti, kodėl buvo pradėta rūkyti ir bandyti patenkinti šį potraukį kur kas sveikesniais būdais. Geriausia čia taip pat susirasti palaikymo grupę, kad išmoktumėte gyventi su priklausomybe be mėgavimosi.

Ekstravertiškumo paieškos

Mūsų asmenybės yra unikalios – ir tai puiku. Bandydami tapti tokiais, kurie kuo dažniau leidžia laiką viešumoje ar ekstravertais, verčiau pabandykite suprasti savo stiprybes bei vertybes bei žmonių ir veiklos tipus, kurie jus traukia. Tokiu būdu jūs palengva tapsite aktyviu šalia žmonių, su kuriais jaučiatės komfortiškai.

Geriau susidoroti su stresu

Tai dar vienas pažadas, be realaus „kaip tą padaryti“ plano. „Tai turėtų būti ne Naujųjų metų pažadas, bet kasdienė veikla, kad galėtumėte iš savo gyvenimo išbraukti negatyvius žmones. Nesvarbu, kad jūs draugavote metų metus ar tie žmones jūsų šeimos nariai – jūs neprivalote su jais leisti laiko, jeigu jie visą laiką skundžiasi ir kelia dramas. Planuokite savo laiką taip, kad kuo mažiau tektų bendrauti su žmonėmis, dėl kurių jūs jaučiatės blogai – tai padės jums suvaldyti gyvenimiškas situacijas.“

Nustoti ginčytis

Konfliktas, kai jis vienpusis, agresyvus, gali būti toksiškas ir žalojantis iš vidaus. Tačiau apskritai konfliktas gali padėti gyti, įkvėpti, mąstyti ir panašiai. „Vietoje to, kad bandytumėte atmesti iš savo gyvenimo bet kokius konfliktus (tai, beje, yra neįmanoma), verčiau pasistenkite atpažinti, dėl ko jie iškyla, kokios emocijos, dirgikliai jus kamuoja, kad galėtumėte tai priimti ir įvertinti“, – mano specialistai.

Geriausia, ką jūs galite padaryti, tai surasti būdą, kaip atsakyti ir priimti konfliktus, kadangi tai daug naudingiau nei juos apskritai išbraukti iš savo gyvenimo.

Išvada viena: skuboti sprendimai kažką pakeisti iš pagrindų ne visada duoda tokį rezultato, kokio tikitės. Todėl viską apgalvoję, rinkitės harmoningą ateitį, pasistenkite įvertinti save, savo troškimus, svarbiausias vertybes, stiprybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius