Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Palangoje rudenį vyks didžiausias Lietuvoje festivalis senjorams

Palangoje rugsėjo pabaigoje vyks savaitės trukmės festivalis, skirtas senjorams, kuriems organizatoriai bei rėmėjai rengia nemokamus sporto, kultūros, edukacinius renginius, diskusijas. Viešbučiai senjorų savaitę ketina pasiūlyti perpus mažesnes kainas, o apsilankymas koncertuose numatytas už simbolinę kainą.
Joninės Palangoje – su pučiamųjų orkestru, tarpukario muzika ir skrybėlaitėm
Palanga / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Palanga buvo pradininkė pakviesti vaikus pirmą kartą pamatyti jūrą. Palanga ir dabar užsiima projektais – atvykusiais Ukrainos vaikais iš Bučos. Lietuvoje daug pensinio amžiaus žmonių, kurie negali ištrūkti iš savo namų, neleidžia finansinės galimybės arba nežino, ką veikti atvykus. Nusprendėm, kad turėtume padaryti šventę senjorams, nes visi kažkada būsime senjorai, pasikviesti į Palangą aksominiu metu, kai oras nelabai šaltas ir nekarštas“, - penktadienį spaudos konferencijoje Palangos Kurhauze sakė kurorto meras Šarūnas Vaitkus.

Festivalis numatytas rugsėjo 29 – spalio 4 dienomis, kaip tik minint ir tarptautinę senjorų dieną. Festivalio „Senjorų savaitė“ organizatoriai – Palangos savivaldybės ir viešoji įstaiga „Pilietinė medija“ atstovai.

Idėja virto festivaliu

Š. Vaitkus teigia siūlymo surengti tokį festivalį sulaukęs iš visuomenininko ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio.

Anot sumanytojo, penktadienį pradėjo veikti platforma senjorusavaite.lt, kur galima rasti visą su festivaliu senjorams skirtą informaciją apie renginius, nakvynę ir kita.

E. Jakilaičio teigimu, vienu iš festivalio partnerių tapo Lietuvos savivaldybių asociacija, kuri itin džiugiai sutiko senjorų savaitės iniciatyvą.

„Skatiname savivaldybes išsirinkti senjorus, kurie nusipelnę kažkuo – kolektyvų nariai, bendruomenių lyderiai. Atsirinkti ir atvežti ta proga juos tarsi apdovanojant už prasmingą veiklą. Merai visi palaikė, manau, kad turėsime koncentruotų grupių iš įvairių regionų, pačios savivaldybės veš ir finansuos senjorų apsilankymą“, - teigė E. Jakilaitis.

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ specialiai festivaliui, jo teigimu, planuoja traukinio reisą iš sostinės į pajūrį. Traukinys stabtels Kretingoje, iš kur už simbolinę kainą senjorai autobusais pasieks Palangą.

Organizatorių nuotr./Festivalio „Senjorų savaitė“ organizatoriai ir rėmėjai
Organizatorių nuotr./Festivalio „Senjorų savaitė“ organizatoriai ir rėmėjai

Kultūrinė programa

Festivalyje numatyta gausi kultūrinė programa Kurhauze ir kitose erdvėse. Dauguma renginių – nemokami ir priims tiek senjorų, kiek salėje bus vietų. Numatyti koncertai Palangos koncertų salėje. Anot E. Jakilaičio, siekiant suvaldyti lankytojų srautus bilietai bus parduodami už simbolinę 6 eurų kainą. Jau galima įsigyti bilietus į Merūno Vitulskio ir pučiamųjų orkestro „Garsas“' koncertą „Švieski man vėl“, kuriame rugsėjo pabaigoje kitaip suskambės šio kurorto maestro Stasio Povilaičio dainos.

Senjorai galės išbandyti kurorto sportinę infrastruktūrą, kas rytą dalyvauti mankštose, pėsčiųjų ekskursijose po Palangą. Senjorų savaitės metu muziejai visus senjorus priims nemokamai.

Rėmėjai pasiūlys veiklas

Prie senjorų savaitės prisijungė ir žinomiausi Lietuvos ženklai - „Tele2”, „Eurovaistinė“, bankas „Citadele“. Anot E. Jakilaičio, bendrovės ne tik remia festivalį, bet ir organizuoja veiklas, diskusijas, seminarus.

Bendrovės „Maxima“ korporatyvinių reikalų direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigė, kad vos išgirdusi idėją prekybos tinklų savininkė iškart sutiko globoti festivalį.

„30 metų veikdami turime dvi pagrindines kryptis – vaikai, vaikų švietimas, sveikata ir bendruomenė. (...) Festivalio idėjoje įžvelgėme galimybę prisidėti prie didelės senjorų bendruomenės būrimo“, - teigė I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Anot jos, Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra apie 600 tūkst. vyresnių kaip 65 metų senjorų. Kai kurie iš jų jau pusę savo gyvenimo apsiperka būtent „Maxima“ parduotuvėse. Senjorų savaitės metu bendrovė ketina pasiūlyti nuomonės formuotojų paskaitų, kaip skaniai, sveikai bei taupiai apsipirkti, kaip rūpintis savimi. Kurhauzo salėje veiks „Maxima“ erdvė, kur numatyti protmūšiai, šaškių turnyrai ir kita proto mankšta.

Bendrovės „Tele2” atstovė Asta Buitkutė teigė, kad šiuolaikiniai senjorai yra išmanūs, du trečdaliai vyresnio amžiaus klientų naudojasi išmaniaisiais telefonais, vidutiniškai sunaudoja po 8 GB per mėnesį, tad netiesa, jog senjorų rankose tik mygtukiniai telefonai,

„Yra ir iššūkių - reikia domėtis ir kibernetiniu saugumu, įvairiais dalykais, kaip nepakliūti ant sukčių kabliuko. Esame pirmas kontaktas, kur atsakome į klausimus, padedame, konsultuojame. Tikimės patarėju būti ir per festivalį“, - sakė ji.

Šios bendrovės Inovacijų biuro vadovas Arnoldas Lukošius teigė, kad esama pasaulyje istorijų, kaip išmanūs laikrodžiai išgelbėjo žmonių gyvybes, tad festivalyje bus kalbama ir apie tai.

„Eurovaistinė“ festivalyje su senjorais ketina pasidalinti patarimais, nes, anot atstovų, kiekvienas senjoras turi savo vaistininką, kuriuo pasitiki, kuriam išsako ir savo rūpesčius, bėdas, pasidalija net ir atostogų planais.

Banko „Citadelė“ valdybos narė Rūta Ežerskienė spaudos konferencijoje teigė, kad bankas festivalyje pasiūlys vyresnės kartos atstovams aktyvių veiklų, nes vis daugiau kalbama apie tai, kaip ilgiau išbūti darbo rinkoje. Ketinama šviesti ir finansiniais klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius